Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Νέες εκλογές ζητά ο Γκορμπατσόφ - Επιμένουν οι διαδηλωτές κατά Πούτιν

Στη μετεκλογική κρίση στη Ρωσία παρεμβαίνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, λέγοντας ότι η ηγεσία της χώρας πρέπει να παραδεχθεί ότι υπήρξε νοθεία και να διεξαχθεί νέα εκλογική αναμέτρηση....
Την ίδια στιγμή, οι Ρώσοι αψηφούν την καταστολή και τις προειδοποιήσεις και διοργανώνουν νέες κινητοποιήσεις το απόγευμα κόντρα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Οι ηγέτες της χώρας πρέπει να παραδεχθούν ότι υπήρξαν πολυπληθείς παρατυπίες και νοθεία και τα αποτελέσματα δεν αντικατοπτρίζουν τη βούληση του λαού» δήλωσε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ζητώντας να ακυρωθούν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

«Θεωρώ ότι οι Αρχές δεν μπορούν να λάβουν παρά μόνο μία απόφαση: να ακυρώσουν
τα αποτελέσματα των εκλογών και να οργανώσουν νέες» υπογράμμισε.

Η Μόσχα έζησε τη Δευτέρα τη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών με τους πολίτες να καταγγέλλουν νοθεία στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών και να ζητούν την «έξοδο» του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και αστυνομίας ότι οι «μη εγκεκριμένες» διαδηλώσεις θα κατασταλούν, οι Ρώσοι αποπειράθηκαν και την Τρίτη να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση διαλύθηκε γρήγορα από τις δυνάμεις ασφαλείας και σημειώθηκαν συγκρούσεις.

Συνολικά 800 άτομα συνελήφθησαν στη Μόσχα και σε άλλες περιοχές, ενώ ηγετικά πρόσωπα του κινήματος αμφισβήτησης εκτίουν από σήμερα ποινές φυλάκισης 15 ημερών.

Αντίθετα, οι διαδηλώσεις υπέρ του Ρώσου πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκαν κανονικά. Τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα αγνοούν τους Ρώσους που βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας μία Ρωσία χωρίς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και προβάλλουν μόνο τις φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις.

Οι δυνάμεις ασφαλείας περιπολούν στους δρόμους, όμως οι διαδηλωτές δεν δείχνουν να κάμπτονται και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί με μηνύματα για νέα συγκέντρωση κοντά στο Κρεμλίνο και σε άλλες πόλεις το απόγευμα της Τετάρτης.

Και το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι εάν θα μπορέσει να διατηρήσει τη δυναμική του το κίνημα αμφισβήτησης του Ρώσου πρωθυπουργού -που θα επιστρέψει στο Κρεμλίνο το Μάρτιο.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τη μεγαλύτερη εκλογική αποτυχία που υπέστη στα 12 χρόνια της παντοδυναμίας του στη Ρωσία, λέγοντας ότι «οι απώλειες είναι αναπόφευκτες για κάθε κόμμα εξουσίας».

Έχοντας δει την πλειοψηφία της Ενωμένης Ρωσίας στη Δούμα να συρρικνώνεται δραματικά, ο Πούτιν αντέδρασε την Τρίτη χαρακτηρίζοντας από τη μία «αναπόφευκτες τις απώλειες για κάθε κόμμα εξουσίας», και υποσχόμενος παράλληλα ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου.

Στις εκλογές της Κυριακής το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας συγκέντρωσε ποσοστό 49,5% και η πλειοψηφία του είναι πλέον οριακή. Αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 εδρών της Δούμας (Κάτω Βουλής).

Το κυβερνών κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει 77 έδρες συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, όπου διέθετε την πολύτιμη πλειοψηφία των δύο τρίτων που επέτρεπε την προώθηση αλλαγών στο Σύνταγμα.

Κοινή διαπίστωση της κεντρικής διεθνούς αποστολής παρατηρητών στη Ρωσία είναι ότι η εκλογική διαδικασία αμαυρώθηκε από παρατυπίες και παραπλάνηση των ψηφοφόρων έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία υπέρ της Ενωμένης Ρωσίας χωρίς πολιτικό ανταγωνισμό και ισότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.