Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Αυτόματος συμψηφισμός επιστροφής και εισφοράς

Σε αυτεπάγγελτο συμψηφισμό της επιστροφής φόρου με την οφειλή για την τριπλή έκτακτη εισφορά (φόρος αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά στην περιουσία) προχωρούν οι εφορίες μετά από εντολή του Yπουργείου Οικονομικών...
να κάνουν χρήση του νέου νόμου που επιτρέπει τον συμψηφισμό και ερήμην του φορολογουμένου.

Το Yπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις εφορίες να αφαιρούν το σύνολο της οφειλής για την τριπλή έκτακτη εισφορά του 2010 προτού επιστρέψουν τον φόρο εισοδήματος που αναμένουν χιλιάδες φορολογούμενοι από το περασμένο καλοκαίρι.

Oπως προβλέπει το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 ο συμψηφισμός ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και βεβαιωμένων οφειλών με τις επιστροφές φόρου γίνεται αυτεπάγγελτα από τις εφορίες χωρίς καν να ειδοποιείται ο φορολογούμενος». Αρκετοί φορολογούμενοι ανακαλύπτουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό είτε τη διαφορά που έχει απομείνει μετά την αφαίρεση του τριπλού φόρου είτε στην περίπτωση που η επιστροφή φόρου εξαντλείται, λαμβάνουν ειδοποιητήριο για να καταβάλλει το υπόλοιπο της έκτακτης εισφοράς. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο, ουσιαστικά, αφαιρεί τη δυνατότητα που προβλέπει ο νόμος για πληρωμή με δόσεις της τριπλής έκτακτης εισφοράς για να πετύχει την αύξηση των εσόδων. Οι επιστροφές φόρων δεν συνιστούν εκροή και με τον τρόπο αυτό τα κρατικά ταμεία διατηρούν τη ρευστότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.