Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πείτε αντίο στο πλυντήριο: ύφασμα που καθαρίζεται μόνο του

Το πλύσιμο των ρούχων πρόκειται να γίνει πολύ πιο εύκολο. Το μόνο που θα χρειάζεται να κάνουμε είναι να κρεμάμε τα ρούχα μας στην απλώστρα χωρίς να τα πλύνουμε....
Δύο Κινέζοι χημικοί υποστηρίζουν ότι κατασκεύασαν βαμβακερό ύφασμα το οποίο καθαρίζεται μόνο του από λεκέδες, βακτήρια και μυρωδιές όταν εκτίθεται στο φως του ήλιου.

Οι Mingce Long και Deyong Wu από το Πανεπιστήμιο της Shanghai, χρησιμοποίησαν μια επίστρωση από ένα ειδικό μίγμα με διοξείδιο του τιτανίου.

Το διοξείδιο του τιτανίου έχει την ιδιότητα να διαλύει τη βρωμιά και να σκοτώνει τα μικρόβια όταν εκτίθεται σε ορισμένους τύπους φωτός και χρησιμοποιείται ήδη σε αυτο-καθαριζόμενα παράθυρα και πλακάκια.

Αλλά ενώ έχουν γίνει προσπάθειες για να χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία σε συνηθισμένα υφάσματα, καμία από αυτές δεν έχει θεωρηθεί αρκετά πρακτική καθώς το ύφασμα θα πρέπει να εκτεθεί σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Όμως οι Long και Wu ανακάλυψαν ότι όλα αυτά αλλάζουν όταν η επίστρωση αποτελείται από νανοσωματίδια ενός μίγματος διοξειδίου του τιτανίου και αζώτου.

Το δοκίμασαν με ένα λεκέ πορτοκαλί μπογιάς και είδαν ότι απομακρύνει πλήρως το σημάδι. Προσθέτοντας επιπλέον νανοσωματίδια αργύρου και ιωδίου βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο τα αποτελέσματα.
Η επίστρωση παραμένει άθικτη κατά τη διεργασία ακόμα και όταν τα ρούχα πλένονται.
Αν και η τεχνολογία αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, είναι άγνωστο το πότε θα είναι διαθέσιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.