Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

ΣΟΚ: Έρχεται το Μνημόνιο plus

Επανάληψη του σοκ του µνηµονίου του Ιουνίου 2010 πρόκειται να βιώσει το πολιτικό σύστηµα µετά τις 16 Ιανουαρίου 2012, όταν η τρόικα θα καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το προσχέδιο του «µνηµονίου plus»....


Το «µνηµόνιο plus», όπως βεβαιώνουν ασφαλείς πηγές, που επικαλείται το "ΒΗΜΑ της Κυριακής", θα µεγιστοποιήσει τις δεσµεύσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την επιβολή των απαραίτητων δηµοσιονοµικών προσαρµογών. Στο «µνηµόνιο plus» θα επαναληφθούν όσα µέτρα περιελή φθησαν στο αρχικό χωρίς ποτέ να εφαρµοστούν, ενώ θα προστεθούν νέες παρεµβάσεις που θα δοκιµάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης Παπαδήµου που αδυνατεί να υλοποιήσει ακόµη και την προαναγγελθείσα περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εκφράζουν έντονο προβληµατισµό για το γεγονός ότι οι «τριβές πολιτικών συµφερόντων» µεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων ακυρώνουν την εφαρµογή των αποφάσεων. Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήµος δεν αναµένεται να εκβιάσει µε την παραίτησή του ούτε να απαιτήσει «λευκή επιταγή» από τους «κηδεµόνες» της κυβέρνησης και ιδιαίτερα από τον αυστηρότερο εκ των τριών κ. Αντ. Σαµαρά. Αποφάσισε ωστόσο να εξηγήσει λεπτοµερώς ότι οι πρώτοι τρεις µήνες του 2012 θα είναι πυρακτωµένοι από το εύρος και την ένταση των µέτρων και πρέπει να υποστηριχθούν από τη Βουλή και να εφαρµοστούν από τα υπουργεία προκειµένου η τρόικα να εγκρίνει µια χρηµατοδότηση 10 φορές µεγαλύτερη της έκτης δόσης!

Επί ξυρού ακμής

«Ουδείς δικαιούται να πιστεύει ότι η νέα χρηµατοδότηση θα εξασφαλιστεί µε λιγότερες θυσίες και µικρότερες δυσκολίες από εκείνες που σφράγισαν την περίοδο από τον Σεπτέµβριο ως τον Δεκέµβριο του 2011 για τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης» προειδοποιούν συνοµιλητές του Πρωθυπουργού και προεξοφλούν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πρόκειται να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της επιβολής νέων µέτρων. Εκτιµούν όµως ότι έχουν συµφέρον να συγκρατήσουν τις εκλογικές παρορµήσεις τους και να εξασφαλίσουν την ψήφιση και την υλοποίηση του «µνηµονίου plus» εάν θέλουν να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και του ετοιµόρροπου πολιτικού συστήµατος.

∆εν παραλείπουν να προσθέσουν ότι οι... φθινοπωρινές τραγωδίες που είχαν ως αποτέλεσµα τη µετάθεση της έκτης δόσης από τον Σεπτέµβριο στον ∆εκέµβριο στέρησαν από την Ελλάδα την έβδοµη δόση ύψους 5 δισ. ευρώ που ήταν προγραµµατισµένη για τον ∆εκέµβριο. Οι πολιτικές δυνάµεις έχουν φροντίσει να αποσιωπήσουν ότι η χώρα έχασε µία δόση µε αποτέλεσµα ο κ. Παπαδήµος να πρέπει σήµερα να διαπραγµατευτεί το «µνηµόνιο plus» γνωρίζοντας ότι το κράτος λειτουργεί στα όρια της πιστωτικής ασφυξίας. Την ίδια ώρα η παγίωση κλίµατος αβεβαιότητας εξαιτίας της συµπεριφοράς των αρχηγών επιτείνει την αιµορραγία του τραπεζικού συστήµατος και υπονοµεύει την εµπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονοµία εντείνοντας την ύφεση και διευρύνοντας το χάσµα µεταξύ εσόδων και δαπανών του προϋπολογισµού. Το χάσµα αυτό αναµένεται να «κλείσει» µε την απόλυση δεκάδων χιλιάδων δηµοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση εκατοντάδων δηµοσίων φορέων και οργανισµών, το λουκέτο σε νοσοκοµεία και πανεπιστήµια και µε νέες κάθετες µειώσεις σε µισθούς και συντάξεις που θα επιβληθούν µε το «µνηµόνιο plus».

Ο χρόνος των εκλογών

Το ελληνικό πρόβληµα χαρακτηρίζεται «κατ’ εξοχήν πολιτικό». «Οι πολιτικοί της Ελλάδος δεν ενδιαφέρονται για τη χώρα τους;» λέγεται ότι ρώτησε πρόσφατα συνοµιλητή της η επικεφαλής του ∆ΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η κυρία Aνγκελα Μέρκελ έχει υποστηρίξει σε παλαιότερη συνοµιλία της µε τον κ. Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο ότι «η Ελλάδα είναι µια µικρή Ανατολική Γερµανία» που χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή οικονοµικού µοντέλου.

«Τα κόµµατα εξακολουθούν να µην υιοθετούν την αναγκαιότητα της αλλαγής οικονοµικού µοντέλου» εκτιµούν στελέχη της τρόικας µεταδίδοντας ότι σε όλα τα πεδία η υλοποίηση των µεταρρυθµίσεων υστερεί τραγικά. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί ότι η ανταλλαγή οµολόγων (PSI) δεν µπορεί να πραγµατοποιηθεί χωρίς να ψηφιστεί από τη Βουλή το «οδυνηρό» «µνηµόνιο plus», διότι χωρίς το δεύτερο δεν θα υπάρξουν τα κεφάλαια (απαιτούνται περισσότερα από 30 δισ. ευρώ) για το πρώτο. Συνάγεται εξ αυτού ότι η διενέργεια εκλογών µπορεί να γίνει είτε πριν από την έναρξη της διαπραγµάτευσης είτε µετά την ψήφιση του «µνηµονίου plus» και την ολοκλήρωση της ανταλλαγής οµολόγων (PSI). Στο πλαίσιο αυτό έγκυρες πηγές δεν έχουν αποκλείσει ακόµη και το ενδεχόµενο ο κ. Σαµαράς να διακινδυνεύσει να αποσύρει εντός των ηµερών την υποστήριξή του από την κυβέρνηση Παπαδήµου και να προκηρυχθούν εκλογές για τις 22 Ιανουαρίου. ∆ιαφορετικά θα διενεργηθούν το νωρίτερο στις αρχές Απριλίου. Το διάστηµα µεταξύ τέλους Ιανουαρίου - τέλους Μαρτίου θα αφιερωθεί στη διαπραγµάτευση και, αν όλα πάνε καλά, στην προεκλογική περίοδο όπου οι τρεις αρχηγοί θα επιχειρήσουν να πείσουν το εκλογικό σώµα να τους ανταµείψει (!) για τα νέα µέτρα που θα έχουν επιβάλει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.