Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Πώς το PSI καθορίζει τη ζωή μας την επόμενη 10ετία


Δέσμευση για λιτότητα διαρκείας με αντάλλαγμα την παραμονή στη ζώνη του ευρώ, αλλά και σημαντικό «κούρεμα» στα μέτρα που θα έπρεπε να λάβει η χώρα για να περιορίσει το έλλειμμα είναι το αποτέλεσμα του PSI. To καλύτερο σενάριο, είναι να υπάρξει συμφωνία η οποία να καταλήξει σε ένα «καλό» επιτόκιο....


Σε αυτή τη περίπτωση το «μεικτό» όφελος από τις χαμηλότερες δαπάνες για τόκους υπολογίζεται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Αν αφαιρεθούν τα χρήματα που θα πρέπει να οδεύσουν στην στήριξη των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων κατόχων ομολόγων το καθαρό «κέρδος» μπορεί να φτάσει στα 3,5- 4,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το όφελος αυτό θα περιορίζεται, όσο θα αυξάνεται το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί και ανάλογα με τους τελικούς όρους που θα ισχύσουν για την περίοδο χάριτος και την συμμετοχή των ιδιωτών.

Το ποσό αυτό συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου έχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να κάνει την αλλαγή πλεύσης του προγράμματος (Μνημονίου) για την οποία έδωσε μία πρώτη γεύση στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο. Αναφέρθηκε σε αλλαγή έμφασης του προγράμματος προσαρμογής από την επιβάρυνση των φορολογούμενων, που πια τείνουν να εξαντλήσουν τη φοροδοτική τους ικανότητα, στη μείωση των δαπανών του κράτους».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το στίγμα θα αρχίσει να δίδεται από σήμερα καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για το νέο φορολογικό σύστημα εν όψει της καθόδου της τρόικας στην Αθήνα.

Αν λοιπόν το Μνημόνιο εφαρμοσθεί πλέον κατά γράμμα και δεν υπάρξουν νέες «τρύπες» στα έσοδα και νέες υπερβάσεις δαπανών, τότε ο Έλληνας πολίτης θα μπορέσει να ελπίζει σε ένα πιο ήπιο πρόγραμμα προσαρμογής.

Αυτό σημαίνει ότι μέτρα θα υπάρξουν, και μάλιστα μόνιμου χαρακτήρα (κυρίως πλέον στην πλευρά των δημοσίων δαπανών). Απλά τα μέτρα θα είναι λιγότερα από αυτά που θα έπρεπε να λάβει η Ελλάδα χωρίς αυτό.

Προϋπόθεση για να διατηρήσει η Ελλάδα αυτή την «ελάφρυνση» είναι η επιτυχία του Μνημονίου και η πιστή από εδώ και πέρα εφαρμογή του. Είναι πλέον το «κλειδί» για την ίδια την επιτυχία του PSI. Αν αποτύχει, δεν θα διασφαλιστεί -παρά το κούρεμα- η βιωσιμότητα του χρέους και άρα η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, με ό,τι συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη.

Αν η αποτυχία είναι μερική, τότε η εκάστοτε κυβέρνηση θα καλείται να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα (όπως συνέβαινε μέχρι τώρα) επιτείνοντας την ύφεση που ήδη όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος που συνολικά από το 2008 μέχρι σήμερα μετρά 20% , δηλαδή βρίσκεται «σε επίπεδα πολεμικά και όχι ειρηνικά».

πηγή: Capital

1 σχόλιο:

  1. ΨΗΦΗΣΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΗ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΟ ΔΕΝ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΡΟΥΦΑΝΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΠΟΣΣΟΤΗΤΕΣ ΕΜΕΙΝΕ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΟ.
    ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΝ ΕΞΑΘΛΙΟΝΟΥΝ ΔΥΣΤΗΧΟΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΑΤΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ. ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΣΑΜΕ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΑΛΑ ΧΩΡΙΣ ΟΝΕΙΡΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΚΛΕΨΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.