Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Βυθίζεται στην ύφεση η χώρα

Κι άλλη αύξηση της ανεργίας!

Ύφεση 4,5% προβλέπει για φέτος και ανάπτυξη από του χρόνου, η ενδιάμεση έκθεση για την οικονομία του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ και για την ανεργία προβλέπει αύξησή της και κατά το τρέχον έτος, μέχρι το επίπεδο του...

 19% κατά μέσο όρο.

Ο Γιώργος Προβόπουλος εκτιμά ότι το 2013 είναι δυνατόν να ξεκινήσει η οικονομική ανάπτυξη αν και ο μέσος ετήσιος ρυθμός θα είναι της τάξεως του -0,5%. Στην έκθεσή του σημειώνει ότι η βούληση των εταίρων μας με το δεύτερο πρόγραμμα προς την Ελλάδα απέτρεψε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της χώρας.

Χαρακτηρίζει δε ως ειδοποιό παράγοντα για την επιτυχία του δεύτερου πακέτου τη συνεπή εφαρμογή του. «Για να βελτιωθούν οι προσδοκίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα, κατά γράμμα εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί και διόρθωση των ανισορροπιών του παρελθόντος ώστε να τεθούν οι βάσεις μιας νέας πορείας», σύμφωνα με τον Γιώργο Προβόπουλο.

Παράλληλα, θεωρεί μια πρώτη θετική εξέλιξη την υπερψήφιση με μεγάλη πλειοψηφία της δανειακής σύμβασης και των εφαρμοστικών νόμων και σημειώνει πως οι στόχοι του δεύτερου προγράμματος, το οποίο «μπορεί να πετύχει», «είναι εφικτοί», αν και δεν παραλείπει να επισημάνει τα προσκόμματα που ενδέχεται να συναντήσει η εφαρμογή του.

Κατά την έκθεση, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από την ύπαρξη συνέχειας, διοικητικής αποτελεσματικότητας και αποκατάστασης εμπιστοσύνης. Το πρόγραμμα, αναφέρει η έκθεση, πρέπει να εφαρμοστεί κατά γράμμα μέχρι το 2015 και η εφαρμογή του να συνεχιστεί και πέραν αυτού του έτους. Παράλληλα, το κράτος καλείται να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα και να επιδείξει αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τρόπο που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας. Εξάλλου, προτείνεται η υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων όπου αυτό καθίσταται δυνατό.

Προκειμένου το χρέος και το έλλειμμα να αποκλιμακωθούν, χρειάζεται ανάκαμψη και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, ωστόσο προϋπόθεση για την ανάκαμψη εξακολουθεί να αποτελεί η δημοσιονομική πειθαρχία και προσαρμογή. Δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα πρέπει να συμβαδίζουν, ούτως ώστε να μην υπάρξουν αρνητικές παρενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα της Ελλάδος τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας ή η απελευθέρωση κλειστών κλάδων.

Για τον πληθωρισμό, η έκθεση προβλέπει συνέχιση της πτωτικής του τάσης με ποσοστά ακόμη και κάτω του 1% και το 2013 περίπου στο 0,5%, ενώ προβλέπει προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και πλήρη επαναπροσδιορισμό των επιχειρησιακών τους σχεδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.