Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Γερουλάνου στην Tagesspiegel

http://www.paratiritis-news.com/wp-content/uploads/2012/02/Geroulanos.jpg

Η διαχείριση του πολιτισμού και οι ελληνογερμανικές σχέσεις αποτελούν το κεντρικό θέμα συνέντευξης του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel»...


 στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), στο περίπτερο της ελληνικής αντιπροσωπείας, όπου ο κόσμος, όπως περιγράφει ο δημοσιογράφος, «έχει το χρώμα του ουρανού και της θάλασσας».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός δεν έχει έλλειψη αυτογνωσίας, ενώ ο δημοσιογράφος διερωτάται αν η άποψη του κ. Γερουλάνου ότι οι μεγάλοι ελληνικοί πολιτιστικοί οργανισμοί θα πρέπει να υποστούν μείωση 25% των προϋπολογισμών τους και ωστόσο να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη ή κρυφή παραδοχή ότι κατά το παρελθόν και στον πολιτισμό υπήρχε χαλαρή σχέση με το χρήμα. «Μείωση προϋπολογισμού κατά ένα τέταρτο; Για την Γερμανία θα ήταν αδιανόητο, τέλος, κατάρρευση!», σημειώνει και διαπιστώνει την πρόθεση του υπουργού «να κάνει μεταρρυθμίσεις ουσίας», αναφέροντας ότι θεωρεί δυσανάλογο το γεγονός ότι το 90% των πόρων του υπουργείου για τον πολιτισμό κατευθύνονται στην συντήρηση της αρχαίας κληρονομιάς, ενώ μόνο το 10% διατίθεται για τον σύγχρονο πολιτισμό.

«Η Ελλάδα πρέπει να σκεφθεί το σύνολο του ιστορικού της πλούτου, της ιστορίας της. Έχουμε τον κυκλαδικό πολιτισμό, το Μέγα Αλέξανδρο και τη Μακεδονία του, η οποία έφθανε μέχρι την Ινδία, έχουμε την επιρροή των Βαλκανίων και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καθώς και τον εβραϊκό πολιτισμό», δηλώνει ο υπουργός Πολιτισμού.

Ο κ. Γερουλάνος περιγράφει την ελληνική νοοτροπία ως πρόβλημα των παιδιών μιας «διάσημης παλιάς οικογένειας». «Μπορεί κανείς να νιώσει αυτή την καταγωγή ως φορτίο και να υποφέρει από το βάρος της ή να τη δει ως πλεονέκτημα και να δημιουργήσει κάτι νέο», γράφει η εφημερίδα και ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι, μπαίνοντας ο υπουργός στον χώρο της Έκθεσης, παρατήρησε μια μεγάλη αφίσα με την εικόνα του Χριστού. «Χάρηκε μόνο για λίγο. Η βυζαντινή τοιχογραφία ήταν τουριστική διαφήμιση για την Τουρκία», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, το δυσμενές κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας, ο Παύλος Γερουλάνος, σύμφωνα με την εφημερίδα, δίνει τη δική του ερμηνεία: «Οι δομές της ΕΕ ήταν πολύ αδύναμες για να σταματήσουν την κρίση. Η κρίση απασχόλησε δύο κράτη, τους Έλληνες και τους Γερμανούς. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών δεν ήταν παρούσα, όταν χρειαζόταν, γι’ αυτό και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλυψε το κενό, πράγμα το οποίο δεν της απέδωσε μόνο φίλους», δήλωσε.

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται ρεπορτάζ από την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Γερουλάνος στο πλαίσιο της Έκθεσης, με αναφορές στη διαβεβαίωση του υπουργού ότι η ελληνική νομοθεσία προστατεύει το περιβάλλον από την υπερβολική ανάπτυξη των παραλιών και στο ενδιαφέρον της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.