Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Ιοί που «μολύνουν» με ρεύμα!

Την παραγωγή ρεύματος από αβλαβείς ιούς κατάφεραν για πρώτη φορά οι επιστήμονεςΤην παραγωγή ρεύματος από αβλαβείς ιούς κατάφεραν για πρώτη φορά οι επιστήμονες
Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τρόπο παραγωγής ...
ηλεκτρικής ενέργειας πέτυχαν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Μπέρκλεϊ και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, κατάφεραν να παράξουν ηλεκτρική ενέργεια από αβλαβείς ιούς, οι οποίοι μετατρέπουν την μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική. Πρόκειται για την πρώτη μικρή γεννήτρια που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα μέσω χειραγώγησης των λεγόμενων πιεζοηλεκτρικών ιδιοτήτων ενός βιολογικού υλικού, όπως είναι οι ιοί. Το επίτευγμα ανοίγει το δρόμο για μικροσκοπικές συσκευές που θα τροφοδοτούνται από βιολογικής προέλευσης πηγές ενέργειας, τις οποίες ο καθένας θα φέρει συνεχώς πάνω του.
Με αυτή την ανακάλυψη οι επιστήμονες έρχονται, όπως ισχυρίζονται, πιο κοντά στο να κάνουν πραγματικότητα αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούνταν επιστημονική φαντασία: να φορτίζει κανείς το κινητό τηλέφωνό του απλώς με το να περπατά έχοντας στη σόλα του παπουτσιού του ενσωματωμένη μια μικροσκοπική βιο-γεννήτρια λεπτή σαν φύλλο χαρτιού (οι ιοί απλώνονται πάνω σε ένα τέτοιο «φιλμ»). Η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει πολλές ακόμα εφαρμογές στο μέλλον.
Η συσκευή δουλεύει με την άσκηση πίεσης με το δάχτυλο πάνω σε ένα ηλεκτρόδιο μεγέθους γραμματοσήμου, το οποίο είναι επικαλυμμένο με γενετικά τροποποιημένους ιούς, οι οποίοι μετατρέπουν την δύναμη της πίεσης σε ηλεκτρικό φορτίο, με βάση το λεγόμενο πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο.
Ο πιεζοηλεκτρισμός, που ανακαλύφθηκε το 1880, δημιουργείται από τη συσσώρευση ηλεκτρικού φορτίου σ’ ένα στερεό υλικό, ως αντίδραση στην μηχανική πίεση που ασκείται πάνω του. Το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε κρύσταλλα, κεραμικά, οστά, πρωτεΐνες, ακόμα και το ίδιο το DNA, ενώ ήδη έχει διάφορες εφαρμογές. Όμως τα χρησιμοποιούμενα υλικά για την κατασκευή των πιεζοηλεκτρικών συσκευών συχνά θεωρούνται τοξικά, πράγμα που εμποδίζει την ευρεία εξάπλωση αυτής της τεχνολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.