Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Σαν σήμερα ΗΠΑ και ΕΣΣΔ εγκατέστησαν το κόκκινο τηλέφωνο


Σαν σήμερα, το 1963, μεταξύ ΗΠΑ και Σεβιετικής Ένωσης εγκαινιάστηκε η άμεση επικοινωνία των ηγετών των δύο χωρών μέσω του θρυλικού "κόκκινου τηλεφώνου". Αλήθεια ή μύθος; Διαβάστε στο planet-greece την ιστορία...



Το κόκκινο τηλέφωνο εγκαινιάστηκε επί Προεδρίας Τζιμ Κάρτερ στις ΗΠΑ και σχεδιάστηκε από την εταιρεία "Harris Corporation", με έδρα τη Φλώριντα της Αμερικής. Ήταν μία ιδέα για απευθείας επικοινωνία του Λευκού Οίκου - μέσω της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, με το Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Βέβαια, το κόκκινο τηλέφωνο, αν και χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές μέχρι το 1990, που κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, όπως μαρτυρούν και τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της περιόδου, ποτέ δεν αποτέλεσε εφαλτήριο ειλικρινούς επικοινωνίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, ακόμη και την εποχή της στενής συνεργασίας μεταξύ του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν με τον τελευταίο πρόεδρο της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

*planet-greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.