Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Κομισιόν: Λύση τώρα στο θέμα των Σκοπίων


Την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, πρότεινε για τέταρτη φορά σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την παρουσίαση της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, τονίζοντας παράλληλα ότι το θέμα της ονομασίας θα ληφθεί υπόψη στα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων....



Όπως ανέφερε ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, η ΠΓΔΜ πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της Εταιρικής Σχέσης, προκειμένου να συνεχίσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσθεσε, «η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστική». «Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, πρέπει να βρεθεί λύση χωρίς καθυστέρηση. Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση αυτής της λύσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει «πρόταση για το πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, στην οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας, από τα πρώτα κιόλας στάδια της ενταξιακής διαπραγμάτευσης».

Ο κ. Φούλε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από τα Σκόπια στην ελληνική πρόταση περί της υπογραφής ενός Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, το οποίο θα θέσει το πλαίσιο και τις βασικές παραμέτρους για την οριστική επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση τονίζει ότι η ΠΓΔΜ συνεχίζει την ομαλή εφαρμογή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης και προτείνει η χώρα να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο της Συμφωνίας Σύνδεσης. Επισημαίνει, επίσης, ότι «η ΠΓΔΜ πληροί τα πολιτικά κριτήρια για να ενταχθεί στην ΕΕ» και ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εκπλήρωσε φιλόδοξους μεταρρυθμιστικούς στόχους».

Σε ό,τι αφορά στις σχέσεις της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι εξακολουθούν να είναι στενές ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού. Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εξακολουθούν να επηρεάζονται από το ζήτημα της ονομασίας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Η.Ε. για εξεύρεση, μέσω διαπραγματεύσεων, μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας πρέπει να συνεχιστούν με αυξημένη ένταση ενώ το ίδιο ισχύει για τις διμερείς συναντήσεις και επαφές. Επιπλέον, στην έκθεση της Επιτροπής επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφευχθούν ενέργειες και δηλώσεις που θα μπορούσαν να επηρεάζουν αρνητικά τις καλές σχέσεις γειτονίας.

«Το ζήτημα της ονομασίας εξακολουθεί να επηρεάζει τις σχέσεις με την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό μία εποικοδομητική προσέγγιση αναφορικά με τις διαφορές με τις γειτονικές χώρες είναι σημαντική», αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά, στην εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης, η έκθεση τονίζει ότι η ΠΓΔΜ εξακολουθεί να τα πληροί επαρκώς. Όπως σημειώνεται, ο Υψηλού Επιπέδου Διάλογος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και έχει συμβάλει στην πρόοδο σε μία σειρά από βασικούς τομείς πολιτικής.

Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες χρειάζεται να συνεχιστούν σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τα πολιτικά κριτήρια και ειδικότερα στο κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω ο διάλογος ανάμεσα στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και της αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.