Χωρίς συμφωνία για την Ελλάδα έληξε η συνεδρίαση του Eurogroup και πλέον όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στην Δευτέρα, με την αγωνία να παρατείνεται για την κυβέρνηση και την χώρα να βρίσκεται στον αέρα, έχοντας ψηφίσει τους όρους του επαχθούς "Μνημονίου 3" και χωρίς ταμειακή ρευστότητα...
Έπειτα από συνεδρίαση 10 και πλέον ωρών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για την Ελλάδα!
Είναι η απίστευτη κατάληξη ενός ακόμα ολονύκτιου θρίλερ, καθώς σε τέτοιο εξελίχθηκε το Εurogroup που είχε αρχικώς χαρακτηρισθεί ως το «καθοριστικό και τελικό» για τη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος.
Οι υπουργοί θα συνεδριάσουν εκ νέου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.
«Τα θέματα ήταν τόσο περίπλοκα που δεν μπορέσαμε να βρούμε μια οριστική λύση», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά επιλογών για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης της Ελλάδας», που εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε χωρίς να δώσει διευκρινίσεις. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά πρέπει να υπάρξει λίγο περισσότερη», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η επικεφαλής του ΔΝΤ. Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, δήλωσε υπογραμμίζοντας ότι η ευρωζώνη «θα απειλείτο, εάν δεν επιτυγχάναμε συμφωνία, αλλά για μία ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία».
Η ευρωζώνη πρέπει να βρει τρόπο για τη μείωση του ελληνικού χρέους που απειλεί να φθάσει το 190% του ΑΕΠ το 2014.
Επί της ουσίας οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους ως προς τη μεθόδευση της στήριξης προς τη χώρα μας, αλλά το χάσμα με το ΔΝΤ παρέμεινε αγεφύρωτο, καθώς το Ταμείο έθεσε προϋποθέσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τις οποίες δεν μπορούσαν να αποδεχθούν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις καθώς και με έγγραφο που επικαλείται το Reuters (δείτε εδώ:) ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 δεν θα επιτευχθεί χωρίς «κούρεμα» των ομολόγων του επίσημου τομέα. Κάτι που κυρίως η γερμανική πλευρά προσπαθεί να αποφύγει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου Reuters η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ χωρίς να επιβαρύνει τις άλλες χώρες – μέλη της ευρωζώνης.
Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Ντράγκι υπέρ της Ελλάδος
Σημαντική υποστήριξη των ελληνικών θέσεων βρήκε η χώρα μας από την «τρόικα» του επικεφαλής του Eurogroup Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πίεσαν για μια λύση τόσο για την Ελλάδα, όσο και την ευρωζώνη.
Ωστόσο οι ενστάσεις του ΔΝΤ δεν ήταν καθόλου εύκολο να καμφθούν με αποτέλεσμα το πιο κρίσιμο Εurogroup να μην μπορέσει να καταλήξει σε μια κοινή και απαραίτητη για την ευρωζώνη απόφαση.
Ενδεικτική η δήλωση του προέδρου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εμφανίστηκε «ελαφρώς απογοητευμένος από την εξέλιξη και την μη συμφωνία», ενώ εντύπωση προκάλεσε η απάντησή του σε ερώτηση για το κατά πόσον και πότε θα πάρει η Ελλάδα τη δόση: «Δεν γνωρίζω πότε θα συμβεί αυτό» ήταν η ατάκα του κυρίου Γιούνκερ!
Επισήμως πάντως στην τελική ανακοίνωση του Eurogroup, επιχειρείται να αμβλυνθεί η αρνητική εντύπωση, καθώς στο κείμενο οι Ευρωπαίοι καλωσορίζουν τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα και τα φιλόδοξα μέτρα που – όπως σημειώνεται – έχουν πλέον επικυρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο, ενώ επαινείται (!) και η δέσμευση του ελληνικού λαού στο πρόγραμμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.