Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Πόσα χάνει το κράτος στο στοίχημα από το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ;


Περίπου τέσσερις μήνες μετά το προσχέδιο νόμου που είδε το φως της δημοσιότητας για τη ρύθμιση της αγοράς παιγνίων και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, όχι μόνο την απόφαση της κυβέρνησης να μη δώσει άδειες, αλλά και τη βούληση να σταματήσει το μεταβατικό καθεστώς όπου έχουν υπαχθεί 24 εταιρείες, η νομική...

  υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι έτοιμη να ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι καμία άδεια για στοίχημα δεν θα δοθεί, ενώ θα καταργηθούν και αυτές των «24» που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2011...

Ο λόγος; Για να έχει το μονοπώλιο ο ιδιωτικοποιημένος από τις 6 Απριλίου ΟΠΑΠ (αν δεν υπάρξει καθυστέρηση ή ανατροπή στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για πώλησή του στις 5 Απριλίου). Ωστόσο, ο ΟΠΑΠ δεν είναι ακόμα έτοιμος να «παίξει» στο Ιντερνετ και ούτε πρόκειται, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο! Ετσι, οδηγούμαστε μαθηματικά σε απώλεια εσόδων μέσω φορολογίας, χάνοντας μια καλή ευκαιρία για τόνωση της απασχόλησης σε πολλούς κλάδους.

Η απόφαση είναι ειλημμένη και σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ενημερωθεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων Ευ. Γιαννακόπουλος, αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ, που με τη σειρά του έχει ξεκαθαρίσει στους υποψήφιους αγοραστές ότι μαζί με τον ΟΠΑΠ θα «αποκτήσουν» και διαδικτυακό μονοπώλιο. Το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, εξάλλου, ήταν αυτό που πίεσε από την αρχή για πλήρη εκκαθάριση του τοπίου και για εκδίωξη όλων των εταιρειών, θεωρώντας ότι έτσι θα ανέβαζε το τίμημα για τον Οργανισμό. Κάτι τέτοιο, βέβαια, μάλλον δεν θα επιβεβαιωθεί αφού όποιος και αν αγοράσει το 33% του ΟΠΑΠ ξέρει πως το θέμα του διαδικτυακού στοιχήματος θα είναι «ανοιχτή πληγή».

Τι χάνει το κράτος
Πολιτικά πρόσωπα αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες βάζουν το κεφάλι στην άμμο, αφού αδυνατούν να καταλάβουν πώς λειτουργεί η αγορά και μπαίνουν στη λογική της απαγόρευσης σε κάτι που στην πραγματικότητα είναι αδύνατο να ελέγξουν.

Τζίρος κοντά στα 4 δισ. ετησίως, πιθανά φορολογικά έσοδα -με το «καλημέρα» μάλιστα- κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και προοδευτικά πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, αύξηση του ΑΕΠ από τη στιγμή που θα... ασπρίσει το «μαύρο» και αδήλωτο χρήμα, μερικές χιλιάδες θέσεις εργασίας, σημαντικά κονδύλια για διαφημίσεις και χορηγίες και όλα όσα θετικά έχει μία αγορά που λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, νόμιμα και με κανόνες. Και όμως όλα αυτά κάποιοι φαίνεται ότι έχουν την άνεση να τα αγνοούν.

Οι εταιρείες που θέλουν να μπουν στη στοιχηματική αγορά και να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό, δεν είναι μικρές. Κάνουν τζίρους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία μεταξύ άλλων) και επιθυμούν να έχουν νόμιμη παρουσία και λειτουργία στην Ελλάδα. Συμμετείχαν στις κατά καιρούς διαβουλεύσεις του υπουργείου Οικονομικών, κατέθεσαν ιδέες και προτάσεις, ζήτησαν να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για να πληρώνουν φόρους, αλλά το ελληνικό κράτος τούς αγνοεί.

Μία αδειοδοτημένη αγορά για το στοίχημα (το πιο δημοφιλές προϊόν) και όχι μόνο για live casino ? poker rooms (όπως αναμένεται να συμβεί το καλοκαίρι αφού μόνο για εκεί θα επιτραπεί η δραστηριοποίηση άλλων παρόχων πλην του ΟΠΑΠ), με 20-30 εταιρείες και μετριοπαθείς υπολογισμούς, μπορεί να δημιουργήσει άμεσα περισσότερες από 2.000 θέσεις εργασίας, ειδικά για νέους ανθρώπους. Η Μάλτα έφτασε σε σημείο να θεωρείται αγαπημένος «προορισμός» σε ό,τι αφορά τις έδρες των εταιρειών που εγκαταστάθηκαν εκεί δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η νησιωτική χώρα υποχρεώνει τις εταιρείες να διατηρούν επί του εδάφους της γραφείο, servers και υποχρεωτικά εργαζομένους. Προγραμματιστές, δικηγόροι, λογιστές, traders, στελέχη μάρκετινγκ, γραφίστες και (μεγάλος αριθμός) υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση των πελατών, είναι μερικές μόνο από τις ειδικότητες.

Το μοντέλο της Δανίας
Τον περασμένο Δεκέμβριο και εν μέσω έντονων αντιδράσεων πολλών εκ των εμπλεκόμενων φορέων, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αποσύρει το προσχέδιο νόμου που εκπορεύτηκε σε μεγάλο βαθμό από το ΤΑΙΠΕΔ και να κοιτάξει από την αρχή τον φάκελο «διαδικτυακό στοίχημα και τυχερά παίγνια» στην Ελλάδα. Βοήθησε μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση το «μπλόκο» της Κομισιόν στην απόφαση της ΕΕΕΠ για να κλείσει από τις 6 Δεκεμβρίου όλες τις εταιρείες που δεν είχαν μπει στο μεταβατικό καθεστώς.

Εκείνες τις ημέρες ανατέθηκε σε μεγάλο δικηγορικό γραφείο να ψάξει διεξοδικά το θέμα, να δει πώς λειτουργούν άλλες αγορές και να κάνει προτάσεις στο πλαίσιο της κατάργησης του νόμου 4002/2011 και της σύνταξης ενός νέου πιο λειτουργικού σχεδίου που θα λάμβανε υπόψη όλα όσα αναφέρονται ως προβλήματα στις κατά καιρούς διαβουλεύσεις για την αγορά των τυχερών παιγνίων. Αυτό που διακινούνταν μάλιστα ως πληροφόρηση ήταν ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου το υπουργείο, έχοντας στα χέρια του ένα νέο προσχέδιο νόμου, θα πήγαινε προς το άνοιγμα της αγοράς, δίνοντας τη δυνατότητα στις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου να πάρουν άδεια και να δραστηριοποιηθούν νόμιμα, να κάνουν διαφήμιση, να λειτουργήσουν με γραφεία και όχι πειρατικά, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Πράγματι το γραφείο έκανε έρευνα, μίλησε με πολλούς παράγοντες της αγοράς και αφού κατέληξε σε συμπεράσματα προέκρινε στην εισήγησή του προς το υπουργείο Οικονομικών το μοντέλο της Δανίας. Αν αυτό είχε υιοθετηθεί, η φορολογία στα κέρδη θα ήταν στο 20% και όχι στο 30% και συνολικά η αγορά θα μπορούσε να είναι άκρως ανταγωνιστική. Αλλωστε είναι αυτονόητο πως όσο ελκυστικότερο γίνεται το νόμιμο προϊόν, τόσο λιγότερο θα αναζητά κάποιος παράνομους μπουκ.

Ξαφνικά όμως και ενώ όλα ήταν έτοιμα, η εισήγηση του δικηγορικού γραφείου μπήκε στο συρτάρι. «Υπάρχει πολιτική απόφαση να προχωρήσει το πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του ΟΠΑΠ», είναι το σχόλιο υπηρεσιακού παράγοντα στο υπουργείο Οικονομικών, εξ αυτών που γνώριζαν πολύ καλά για τις κινήσεις που «έτρεχαν» από τις αρχές Δεκεμβρίου.

πηγή: Εθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.