Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μείωση επιτοκίων σε καταθέσεις και χορηγήσεις απαιτεί η Τρόικα


Για κάθε πόντο μείωσης επιτοκίου στις καταθέσεις, θα αντιστοιχεί μισός πόντος μείωσης στα δάνεια, «ο οποίος μάλιστα δεν περνά αυτόματα, όταν θα προηγείται η μείωση στις καταθέσεις», όπως εκτιμά στο NEWMONEY.GR υπεύθυνος της λιανικής σε μεγάλη ιδιωτική τράπεζα...



Όπως συμπληρώνει, μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα συμβεί ραγδαία αποκλιμάκωση, γεγονός το οποίο είναι η επιδίωξη της Τρόικας, για την περίοδο μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Συνολικά, λοιπόν η μείωση επιτοκίων στις καταθέσεις μπορεί να φθάσει έως και τις 200 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, όμως, με τη συρρίκνωση επιτοκίου στις καταθέσεις, βασική επιδίωξη είναι να μειωθούν και τα επιτόκια δανείων. Ο στόχος για να επιτύχουν κερδοφορία οι τράπεζες, σε συνδυασμό ότι τα μη ενήμερα δάνεια φθάνουν στο 1/3 των συνολικών δανείων, δεν θα επιτρέψει να υπάρξει αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων στις χορηγήσεις.

Ο στόχος είναι να μειωθούν τα επιτόκια δανείων, προκειμένου οι επιχειρήσεις να αποκτήσουν φθηνότερο κεφάλαιο κίνησης και να επανεκκινηθεί η οικονομία. Η μείωση των επιτοκίων είναι ζωτική εκτός από τις επιχειρήσεις και για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν ευχερέστερα να πληρώνονται από τα δάνεια που δίνουν.

Μείωση επιτοκίου καταθέσεων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες

Η Κύπρος έκανε ζημιά στη ροή των καταθέσεων. Επειδή η ψαλίδα με τα επιτόκια στην Ευρώπη είναι ακόμη τεράστια – έως και 3,5%-3,6% - η Τρόικα επιδιώκει να συρρικνώσει τις διαφορές ύστερα από την συγκέντρωση των τραπεζών σε 4 συστημικές και μια - δυο μικρότερες τράπεζες.

Το επιτόκιο κατάθεσης στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 1,4 -1,5% έναντι ποσοστού που υπερβαίνει το 4% στις ελληνικές τράπεζες.

Μέχρι σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων μειώθηκαν 0,4% – παρόλο που θα έπρεπε να μειωθούν περισσότερο, όπως εκτιμούν στελέχη της λιανικής. Και αυτό που ανέκοψε τη μείωση των επιτοκίων ήταν όσα συνέβησαν στην Κύπρο με τις καταθέσεις, καθώς μετά το «κούρεμα», ανακόπηκε η ροή συγκέντρωσης των καταθέσεων.

Στα δάνεια, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Χονδρικά το 25% των δανείων συνολικά είναι ήδη αναδιαρθρωμένα, συνεπώς έχει υπάρξει μείωση της μηνιαίας δόσης με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Από την άλλη πλευρά, μια κρίσιμη παράμετρος είναι το γεγονός ότι πάνω από το 1/3 των δανείων δεν είναι ενήμερα, έτσι δεν θα είναι τοκοφόρα και θα μειώνονται τα κέρδη των τραπεζών.

Έτσι, αν μια τράπεζα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στις καταθέσεις δεν θα περνά αυτόματα τη μείωση στα δάνεια, καθώς αυτό θα προκαλεί πιέσεις στην κερδοφορία.

Αυτά τα δεδομένα λοιπόν εμποδίζουν τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων όταν θα υπάρχει αντίστοιχη μείωση στα επιτόκια καταθέσεων.

Σήμερα, το μέσο επιτόκιο επιχειρηματικών δανείων βρίσκεται στο 7,52% (Τράπεζα της Ελλάδος –στοιχεία Φεβρουαρίου). Πρόκειται για ονομαστικά επιτόκια, καθώς με όλες τις επιβαρύνσεις και προμήθειες τα επιτόκια φτάνουν να ξεπεράσουν σε τελικό κόστος το 10% - 12%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς. Εξάλλου, το κόστος δανεισμού για τις καλύτερες εισηγμένες εταιρείες, όπως ο ΟΤΕ ή ακόμα και τα ΕΛ.ΠΕ. σε ομολογιακό επίπεδο, δεν διαμορφώνεται κάτω από 8%.

Αυτό το κόστος δανεισμού είναι δυσβάσταχτο για τις ελληνικές επιχειρήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει μεγάλη μείωση της ζήτησης και τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται συνέχεια.

Πηγή: newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.