Την ίδια ώρα, ξεκαθαρίζει, πως όταν ωριμάσουν οι συνθήκες και ο ESM θα είναι πλήρως ενεργός, είναι αυτονόητο πως για την Αθήνα θα είναι επιθυμητό να υπάρξει αναδρομική ισχύς για χώρες που έχουν ήδη ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τους, ώστε να ελαφρυνθεί το χρέος κατά 50 δισ...
Στον απόηχο, της συνεδρίασης του Eurogroup που, ενέκρινε την εκταμίευση των 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία φθάνουν στα κρατικά ταμεία, εκτός απροόπτου, σήμερα αλλά και της αναβάθμισης από τη Fitch, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην «ΗτΣ» αποτιμά την κατάσταση που διαμορφώνεται, στέλνοντας σαφή μηνύματα.
Σε ερώτηση για τις εξελίξεις στο «μέτωπο» της φοροδιαφυγής, τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις τελευταίες ρυθμίσεις που προωθούνται και για το κρίσιμο ερώτημα γιατί αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τομέα στον οποίο οι προκάτοχοι της δεν κατάφεραν να φέρουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα, ο Κ. Στουρνάρας τονίζει: «Δουλεύουμε πολύ σκληρά, με επιμέλεια και σύστημα και με δεδομένες τις αδυναμίες του μηχανισμού τις οποίες προσπαθούμε να θεραπεύσουμε».
Όπως εκτιμά πλέον «η συνεργασία και η προσπάθεια όλων των στελεχών και των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών αρχίζει και αποδίδει», ενώ αναφέρει πως «τα αναμενόμενα έσοδα από τη φοροδιαφυγή υπολογίζονται περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ κατ΄ έτος» έως το τέλος του προγράμματος.
ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Πρόκειται για μια «συντηρητική προσέγγιση, αλλά απολύτως αναγκαία για να πειστεί η κοινωνία ότι τα βάρη της προσαρμογής κατανέμονται δίκαια» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας και τονίζει πως «προχωρούμε με δραστικούς ελέγχους στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, εγκαθιδρύσαμε ήδη τεχνικούς ελέγχους».
«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι, πια, στην Ελλάδα οι αρχές δεν χαρίζονται στους φοροφυγάδες» υπογραμμίζει ο υπουργός.
Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα και να μπαίνουν στα κρατικά ταμεία σημαντικά έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση έχει δεχθεί «κόκκινες κάρτες» από την τρόικα για τις απογοητευτικές επιδόσεις του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ελάχιστα βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει η τρόικα, αναγνωρίζοντας πως το πρόγραμμα προσαρμογής, ίσως το σκληρότερο που έχει κληθεί να εφαρμόσει χώρα τα τελευταία χρόνια, έχει στηριχθεί κυρίως στις απανωτές αυξήσεις φόρων και τις δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων.
Κάτι που, μεταξύ άλλων, οδήγησε, με ευθύνη όχι μόνο της ελληνικής πλευράς, αλλά και της Ευρωζώνης, την οικονομία σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας, εντείνοντας την αίσθηση αδικίας στην για την κατανομή των βαρών της προσαρμογής, υπονομεύοντας την κοινωνική αποδοχή του Μνημονίου.
Βάσιμες ελπίδες
Σχολιάζοντας τη μεταστροφή του κλίματος που καταγράφεται για την ελληνική οικονομία, το μήνυμα που επιλέγει να στείλει στην κρίσιμη αυτή καμπή είναι σαφές: «Πράγματι έχουμε ενδείξεις ότι η οικονομία αντιδρά με αποτέλεσμα να μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πανηγυρίζουμε ή για να χαλαρώσουμε την πολιτική με δεδομένο ότι έχουμε ακόμη σημαντικό και δύσκολο δρόμο μπροστά μας».
Απώτερος στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, και η έναρξη παραγωγής τους ήδη από τη φετινή χρονιά. Αυτό σε συνδυασμό με τον τερματισμό του υφεσιακού κύκλου και τη σταδιακή επιστροφή του ελληνικού ΑΕΠ σε θετικούς ρυθμούς, επιτυγχάνοντας έστω και οριακή ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο, μπορεί να δημιουργήσει την «πλατφόρμα» για να μπορέσει να επιστρέψει η χώρα στις αγορές έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, που τελειώνουν ουσιαστικά τα δάνεια από την τρόικα.«Πρέπει πάντως να σημειώσω ότι δεν είναι μόνον οι πρόδρομοι δείκτες που δείχνουν βελτίωση στην ελληνική οικονομία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι και οι αγορές ανακτούν την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, όπως αυτό αντανακλάται στη μεγάλη υποχώρηση που καταγράφουν τα spreads των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, εξέλιξη που δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι μέσα στο 2014 ίσως μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές για περιορισμένα ποσά» δηλώνει ο κ. Στουρνάρας.
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά ομολόγων καταγράφει ράλι: Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα μια ανάσα πριν το 8%, σημειώνοντας σημαντική πτώση, με μεγάλο ζητούμενο τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών ώστε να πυροδοτηθεί περαιτέρω υποχώρηση στην περιοχή του 6%, που αναλυτές χαρακτηρίζουν «κατώφλι εξόδου» στις αγορές.
Το χρέος
Πολλά πάντως για την προοπτική διασφάλισης μιας σταθερής ανάκαμψης για την Ελλάδα θα κριθούν, αναπόφευκτα, στο «μέτωπο» του χρέους και από το εύρος των όποιων νέων ελαφρύνσεων ενδεχομένως αποφασίσει η Ευρωζώνη, μεσοπρόθεσμα.
Με αφορμή πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή σε ερώτηση για το τι προσδοκά η Ελλάδα σε περίπτωση που η Ευρωζώνη συμφωνήσει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο κ. Στουρνάρας δηλώνει τα εξής: «Όπως γνωρίζετε η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών περατώνεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης είναι ήδη ελληνικό δημόσιο χρέος.
Όταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα είναι πλήρως ενεργός, τότε στο πλαίσιο της τραπεζικής ένωσης, είναι αυτονόητο ότι εκ μέρους μας είναι επιθυμητό να υπάρξει αναδρομική ισχύ για περιπτώσεις που έχει ήδη περατωθεί η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Εάν αυτό γίνει, τα 50 δισ. ευρώ που χρεώνονται τώρα στο ελληνικό χρέος, θα μπορέσουν να περάσουν στον ESM ελαφρύνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».
πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.