Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ψάχνουν για αρχηγό της "Ελιάς" οι "58"


Να οριστεί άτυπος αρχηγός της «Ελιάς» ζήτησαν χθες οι εκπρόσωποι των «58» στην πρώτη συνάντηση που είχαν με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ....



 Το επιχείρημά τους ήταν ότι η νέα κεντροαριστερή παράταξη που προσβλέπουν να συγκροτήσουν πρέπει οπωσδήποτε να έχει έναν εκπρόσωπο ο οποίος στο εξής θα ομιλεί για λογαριασμό όλων. Εισηγήθηκαν, μάλιστα, το πρόσωπο αυτό να μη διεκδικήσει την ψήφο ως ευρωβουλευτής.

Η πρότασή τους αυτή, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη που αιφνιδίασε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, που αντέτειναν ότι η «Ελιά» δεν χρειάζεται κανέναν επικεφαλής, παρά μόνον τον τυπικό –κατά τον νόμο– εκπρόσωπό της. Διότι το κλίμα μεν της συνάντησης περιγράφηκε ως «καλό» και από τις δύο πλευρές, πλην όμως χθες φάνηκε ότι τα εμπόδια της επιδιωκόμενης σύμπραξης είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι εμφανίζονται.

Το σημαντικότερο από αυτά αφορά καθεαυτή τη δομή της συνεργασίας. Αρκετοί από τους «58» δεν κρύβουν πλέον ότι θα αποσύρουν τη στήριξή τους από το πολιτικό εγχείρημα, αν η σύμπραξή τους με το ΠΑΣΟΚ εκληφθεί από τους πολίτες ως μια ευκαιριακή συνεργασία, χάριν των ευρωεκλογών. Και γι’ αυτό επιμένουν άμεσα το εγχείρημα να αποκτήσει όλα τα χαρακτηριστικά της ενιαίας πολιτικής παράταξης και όλοι οι μετέχοντες σχηματισμοί –με πρώτο το ΠΑΣΟΚ– να δεσμευθούν ρητώς ότι θα υπάγονται στο εξής στο νέο αυτό σχήμα. Με απώτερο βέβαια στόχο (αλλά ανομολόγητο ακόμη) τη σταδιακή πολιτική αυτοδιάλυση όλων των «συνιστωσών» της «Ελιάς», αν το πολιτικό πείραμα επιτύχει.

Αυτό είναι επί της ουσίας το μείζον στο οποίο καλείται να συμφωνήσει η άτυπη επιτροπή των εκπροσώπων όλων των πλευρών, που άρχισε να συνεδριάζει χθες και θα συνεχίσει και σήμερα. Αν προκύψει συμφωνία –τουλάχιστον από πλευράς των «58»– θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι τελευταίοι επιθυμούν να υπάρξει έως την Τετάρτη ένα ιδρυτικό κείμενο διακήρυξης το οποίο να εξηγεί επακριβώς τον ρόλο, αλλά και τον στόχο της ενιαίας παράταξης. Ακόμη όμως κι αν γίνει αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ αυτή η δομική τους αξίωση –κάτι που δεν είναι καθόλου αυτονόητο μέχρι στιγμής– στη συνέχεια έπονται και πολλά ακόμη εμπόδια. Με πρώτο, βέβαια, τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για το ευρωψηφοδέλτιο.

Σαφείς αποκλίσεις

Στη χθεσινή σύσκεψη, οι μετέχοντες απέφυγαν σκοπίμως να μπουν σε ονοματολογία. Συνομιλώντας, ωστόσο, κανείς μαζί τους, μπορούσε εύκολα να διακρίνει σαφείς αποκλίσεις και στο ζήτημα αυτό. Το ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, θεωρεί ότι η επιζητούμενη ανανέωση μπορεί να επιτευχθεί –και με το παραπάνω– αν μεταξύ των 42 προσώπων του ψηφοδελτίου το 60%-70% είναι νέα στελέχη που δεν έχουν ξαναδοκιμαστεί στον ενεργό πολιτικό στίβο. Οι «58», ωστόσο, ανησυχούν ευλόγως ότι αρκούν έστω και δύο γνωστά πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ για να ακυρώσουν στην πράξη όλη την προσπάθεια ανανέωσης. Πολύ περισσότερο αν τα πρόσωπα αυτά κερδίσουν τις αντίστοιχες έδρες τις οποίες διεκδικεί η «Ελιά». Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ενέμειναν χθες στην τοποθέτηση ενός νέου προσώπου που θα είναι επικεφαλής της συμπαράταξης, ενώ δεν έχουν συμφωνήσει τελεσίδικα ούτε με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να μην καταργηθεί από το ευρωψηφοδέλτιο ο πράσινος ήλιος. Με τα δεδομένα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία μια –γνωστή στη διπλωματία– φράση που είπε χθες ένας εκ των εκπροσώπων των «58» στους συνομιλητές του από το ΠΑΣΟΚ: «Να ξέρετε πώς “τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν τα πάντα”».

πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.