Ξεκαθαρίζει το τοπίο στην αγορά ακινήτων με δύο αποφάσεις που θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη του Πάσχα...
Έπειτα από διάστημα τεσσάρων μηνών, όπου είχαν παγώσει όλες οι αγοραπωλησίες, οι αποφάσεις του υπουργείου καθορίζουν το χρόνο κτήσης των ακινήτων, προκειμένου να υπολογισθεί ο φόρος υπεραξίας, καθώς και τις υποχρεώσεις των πωλητών και των συμβολαιογράφων κατά την υποβολή της δήλωσης.
Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι αποφάσεις, σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου οι πωλητές θα πρέπει να υποβάλουν δήλωση με αναλυτική περιγραφή του ακινήτου, του φόρου υπεραξίας, τα στοιχεία του αγοραστή, το χρόνο και την αξία κτήσης και μεταβίβασης, το είδος της ακίνητης περιουσίας, τα έτη διακράτησης, τους συντελεστές και τον υπολογισμό του φόρου.
Οι συμβολαιογράφοι θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο υπεραξίας εντός πέντε ημερών από τη σύνταξη του συμβολαίου, αφού προηγουμένως ελέγξουν και βεβαιώσουν την ακρίβεια των ανωτέρω στοιχείων.
Ειδικότερα:
- Η δήλωση - υπογεγραμμένη από το συμβολαιογράφο και τον πωλητή - υποβάλλεται σε τρία αντίτυπα.
- Με την ηλεκτρονική καταχώριση του συμβολαίου στο σύστημα taxis, οριστικοποιείται η δήλωση, βεβαιώνεται η οφειλή στον ΑΦΜ του συμβολαιογράφου και παράγεται μοναδικός κωδικός πληρωμής του παρακρατηθέντος φόρου και η «Ταυτότητα Οφειλής» (Τ.Ο.).
- Ο φόρος που παρακρατείται από το συμβολαιογράφο με τη σύνταξη του συμβολαίου αποδίδεται από αυτόν με τραπεζική επιταγή που έχει ήδη εκδώσει κατά το χρόνο σύνταξης του συμβολαίου ο πωλητής σε διαταγή του Ελληνικού Δημοσίου, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου, η οποία κατατίθεται αποκλειστικά στην τράπεζα έκδοσης της τραπεζικής επιταγής.
Σημειώνεται ότι η οφειλή δεν βαρύνει το συμβολαιογράφο, πριν παρέλθει η προθεσμία απόδοσης του φόρου (5 εργάσιμες ημέρες από την υπογραφή του συμβολαίου) και κατά το διάστημα αυτό δεν λαμβάνονται ασφαλιστικά ή διοικητικά μέτρα είσπραξης εις βάρος αυτού και η οφειλή δεν λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας και δεν συμψηφίζεται με τυχόν απαιτήσεις του συμβολαιογράφου έναντι του Δημοσίου.
Δήλωση υποβάλλεται και όταν δεν προκύπτει υπεραξία (μηδενική) ή όταν αυτή θεωρείται μηδενική. Στην περίπτωση που η υπεραξία θεωρείται μηδενική, λόγω απόκτησης του δικαιώματος προ του 1995, στη δήλωση συμπληρώνεται μόνο το έτος κτήσης.
Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.