Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Τασούλας: Δεν είπα ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μ. Αλέξανδρο [video]

Θα μας τρελάνει ο υπ. Πολιτισμού!

Σε θρίλερ εξελίσσεται η ανασκαφή της Αμφίπολης με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο, αλλά οι απαντήσεις ακόμα αργούν καθώς ο τάφος φαίνεται πως κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά του...



Την ίδια ώρα ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας, που το πρωί ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να πρόκειται για τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου δήλωσε στο Mega πως «η άποψη που έχω είναι πως αυτό είναι αδύνατον, με βάση και τις ιστορικές πηγές», έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αυτό που ήθελε να πει ήταν απλά ότι «δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία για το πού είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος» και όχι ότι ο τάφος δεν ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο.

«Δεν απογοήτευσα κανέναν, ούτε ενθουσιάζω κανέναν. Η αρχαιολογική σκαπάνη θα πει ποιος είναι θαμμένος στον Τύμβο της Αμφίπολης κι όχι ο υπουργός Πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Τασούλας μιλώντας στα "parapolitika fm" και δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την άποψη της Λίνας Μενδώνη, η οποία δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μιλάει για την ταυτότητα του νεκρού».

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι το μεγαλείο του μνημείου δείχνει τη σημασία του ενοίκου του. Κατήγγειλε επίσης ότι ορισμένοι παρακαλάνε να έχει συληθεί το μνημείο και να μην βρεθεί τίποτα. Έχω διαπιστώσει και τέτοιες συμπεριφορές, σημείωσε.

Σημείωσε πως, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το μνημείο δεν έχει συληθεί, προσθέτοντας όμως ότι δεν γνωρίζει τι έχει γίνει πριν από 1.900 χρόνια. Τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική εκμετάλλευση του μνημείου, ενώ αναφερόμενος στον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος, υπογράμμισε ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αφεθεί στο έλεος της «τερατολογίας».



Προσέθεσε δε πως στην περίπτωση του Τύμβου Καστά υπάρχουν οι «εκδοχές», που παρουσιάζουν οι αρχαιολόγοι, και οι «παραξενιές», που αναφέρουν διάφοροι άλλοι. Σε ό,τι αφορά δηλώσεις αρχαιολόγων για το ενδεχόμενο ο τάφος να ανήκει στη ρωμαϊκή εποχή, ο υπουργός Πολιτισμού σχολίασε πως δεν υπάρχει «τηλε-αρχαιολογία» και πως το ίδιο το μνημείο θα δώσει εν τέλει τις απαντήσεις.

Μενδώνη: Λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού


Όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη είναι πράγματα πρωτόγνωρα κια αυτό είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να εξάγουμε συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η ανασκαφή, τόνισε η γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη μιλώντας με την σειρά της στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό.

Συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη υπογράμμισε πως «είναι λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του νεκρού, από την στιγμή που ούτε η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί, ούτε ο Τάφος έχει αποκαλύψει τα μυστικά του».



«Στην περίπτωση του συγκεκριμένου Μνημείου έχουμε ως δεδομένο ότι είναι ένα πολύ ιδιόρρυθμο μνημείο καθώς δεν υπάρχει κάτι παράλληλο. Τα όσα συναντούν οι αρχαιολόγοι είναι πράγματα πρωτόγνωρα. Είναι εντελώς λάθος να μιλάμε για την ταυτότητα του όποιου νεκρού. Τα στοιχεία δεν επαρκούν για να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα και άποψη» επεσήμανε, ενώ αποκάλυψε στοιχεία και λεπτομέρειες για τον τέταρτο θάλαμο: «Πρόκειται για μια πόρτα που φαίνεται πως είναι μικρότερη από τις υπόλοιπες πύλες που βρέθηκαν και δείχνει ότι είναι ένα επίπεδο προς τα κάτω. Μόνο αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν μέχρι στιγμής και καλύτερη εικόνα θα υπάρχει μόνο όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες στο τρίτο θάλαμο».

Αναζητούν ακόμα τον τέταρτο θάλαμο

Όλα δείχνουν πάντως πως η ανασκαφή εξελίσσεται σε θρίλερ με την αγωνία να φτάνει στο κατακόρυφο και τις απαντήσεις απαντήσεις να αργούν, καθώς ο τάφος φαίνεται πως κρατά ακόμα καλά κρυμμένα τα μυστικά του.

Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα κατά σειρά ταφικό θάλαμο, αφού το χειροκίνητο γεωτρύπανο αποκάλυψε θύρωμα με άνοιγμα σχεδόν ενός μέτρου στον βόρειο τοίχο του τρίτου χώρου, που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα πως ακολουθεί τέταρτος χώρος.

Η είσοδος αυτή έχει μεγάλη υψομετρική διαφορά από το υπόλοιπο μνημείο και οι αρχαιολόγοι δεν ξέρουν ακόμα αν οδηγεί σε αυτήν ράμπα ή σκαλοπάτια, ούτε όμως και για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά.

Τα μυστικά των καρυάτιδων

Εν τω μεταξύ τώρα που οι καρυάτιδες αποκαλύφθηκαν ολόκληρες είναι εμφανές πλέον πως «μιμούνται» τις «Αδελφές» τους από την Ακρόπολη, καθώς προβάλουν το ένα πόδι μπροστά ενώ μέσα από τα ενδύματά τους διαγράφεται όλο το πόδι σαν να είναι γυμνό.

Όλοι τώρα συμφωνούν άλλωστε πως οι Κόρες αυτές είναι αρχαϊστικές δηλαδή μιμούνται τις αρχαίες κάτι που ήταν σύνηθες από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι και την ρωμαϊκή περίοδο.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» η διευθύντρια της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου ξεκαθάρισε πως οι καρυάτιδες είναι «εύρημα συγκλονιστικό».

«Πρόκειται για έργα εξαιρετικά με αθηναϊκή πνοή που έχουν αυτό το βαρύ και λίγο άκομψο στιλ των ρωμαϊκών χρόνων», πρόσθεσε. «Μιλάμε για την Αμφίπολη, αθηναϊκή αποικία που πότε αγαπούσε τους Αθηναίους και πότε τους μισούσε και πήγαινε με τον Φίλιππο. Δεν γνωρίζω τώρα σε ποια φάση είμαστε. Ίσως σε εκείνη της Β΄ Αθηναϊκής Συμμαχίας, στα μέσα του 4ου αιώνα π.Χ. που χαρακτηρίζεται από τις θερμές σχέσεις με την Αθήνα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.