Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Γιατί το Ello μπορεί να γκρεμίσει το Facebook [video]


Ο ιδρυτής του Ello δίνει την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης και μάλιστα σε ιστοσελίδα αποκαλύπτοντας γιατί το νέο μέλος των Social Media μπορεί να γκρεμίσει τον μύθο του Facebook...



Τι γίνεται με το νέο κοινωνικό δίκτυο που αναπτύσσεται με καταιγιστικούς ρυθμούς και κερδίζει ολοένα και περισσότερους χρήστες μέρα με τη μέρα;

Το νέο “invite-only“ social network δημιουργήθηκε από έναν “τρελό“ μάστορα ποδηλάτων και σχεδιαστή. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2014, μόνο για 90 φίλους του εμπνευστή του Paul Budnitz, όμως τον Αύγουστο αποφάσισε να γίνει διαθέσιμο και σε άλλους χρήστες οι οποίοι μπορούν να γραφτούν μόνο αν λάβουν πρόσκληση από κάποιον που είναι ήδη μέλος. Διαβάστε τι εξομολογείται ο ίδιος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο news247.gr:

Γιατί “Ello“; Πώς προέκυψε το όνομα;

Είναι ο πιο απλός τρόπος για να πεις “Hello“. Εξ ου και το “Ello“, πιο σύντομα.

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού δικτύου;

Δεν σχεδιάζαμε αρχικά να κάνουμε το Ello δημόσιο, να το “ανοίξουμε“ στο κοινό. Θέλαμε απλά να δημιουργήσαμε ένα μίνιμαλ και απλό κοινωνικό μέσο για τους στενούς μας φίλους και την οικογένεια μας και κάπως έτσι ξεκίνησε η όλη ιδέα. Στη συνέχεια αποφασίσαμε να το κάνουμε πιο ανοιχτό για τον κόσμο αλλά αυτό θα γίνει σιγά σιγά.

Γιατί το “Ello“ είναι διαφορετικό;

Ποιες είναι οι διαφορετικές λειτουργίες σχετικά με το Facebook και το Twitter; Το περιεχόμενο μας, η δομή, είναι αποκομμένα από διαφημίσεις και δεν έχουμε πληρωμένες δημοσιεύσεις, καταχώρηση δεδομένων, τμήμα μάρκετινγκ για τέτοιου τύπου καταχωρήσεις, και από λοιπές πρακτικές που εισβάλλουν στον ιδιωτικό χώρο των χρηστών του διαδικτύου. Το Ello είναι πολύ απλό στη χρήση του και ακριβώς επειδή δεν υπάρχει διαφήμιση, ό,τι κάνουμε το κάνουμε για να βελτιωθεί το Ello πάνω στην κατεύθυνση της προστασίας του χρήστη του. Είναι όμορφο, βασίζεται σε μια απλή αισθητική και είναι ένα πολύ γρήγορο μέσο και “ελαφρύ“. Για την ακρίβεια, δεν θεωρούμε το Facebook ανταγωνιστή μας γιατί δεν είναι στην πραγματικότητα ένα κοινωνικό δίκτυο. Είναι μια πλατφόρμα διαφήμισης. Το Ello είναι ένα πραγματικό κοινωνικό δίκτυο και θα παραμείνει.

Πώς θα επιβιώσει οικονομικά το εγχείρημα;

Το Ello είναι μια επιχείρηση. Οι βασικές λειτουργίες του θα παραμείνουν για πάντα δωρεάν. Θα πωλούνται ειδικές λειτουργίες (special features) προς ένα συμβολικό αντίτιμο. Ο κάθε χρήστης, ανάλογα με την προτίμηση του, θα μπορεί να αγοράσει ό,τι επιθυμεί. Δεχόμαστε χιλιάδες προτάσεις από ανθρώπους που θέλουν να πληρώσουν, για το πώς θα γίνει αυτό.

Υπάρχει λογοκρισία; Επιτρέπεται το γυμνό;

Επιτρέπεται αρκεί να μην είναι προσβλητικό ή επιθετικό προς κάποιον άλλο χρήστη ή παραβιάζει τους νόμους περί ανηλίκων. Λογοκρίνεται το bullying, το γυμνό όμως είναι γενικά αποδεκτό.

Πόσοι κάνουν αίτηση καθημερινά;

Θα δοθεί πρόσβαση σε όλους; Θα δοθεί σταδιακά για να αντέξει ο server μας. Μαζεύουμε 40 με 50.000 αιτήσεις από όλο τον κόσμο ανά ώρα.

Έχετε παρατηρήσει πώς χρησιμοποιείται μέχρι τώρα το Ello; Αν οι χρήστες του ανεβάζουν περισσότερο φωτογραφίες και ποιες μορφές “ποσταρίσματος” προκρίνονται;

Όπως σας είπα και παραπάνω, δεν συλλέγουμε προσωπικά δεδομένα και δεν έχω ιδέα για το πώς πάει μέχρι τώρα. Παρατηρώ διάφορα προφίλ αλλά δεν κρατώ αρχείο.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και το πάθος σας;

Να συνεχίσω να κάνω στο μέλλον όλα όσα κάνω αυτή την περίοδο.

Kidrobot, Budnitz bicycles και τώρα Ello. Υπάρχει κάτι κοινό ανάμεσα σε όλα αυτά;

Όλα τα έργα μου είναι εστιασμένα στο design. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Να δημιουργώ όμορφα, απλά πράγματα που μπορούν να απολαύσουν οι άνθρωποι εκεί έξω. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ello είναι ακόμη σε beta, δοκιμαστική μορφή και δεν παρέχει τη δυνατότητα για private messaging (μηνύματα). O σχεδιαστής του αναφέρει ότι θα υπάρχει μια “@@“ που θα επιτρέπει την ιδιωτική αλληλεπίδραση. Στη λογική του Twitter, ο κάθε χρήστης μπορεί να παραθέσει αν το επιθυμεί links του προσωπικού του blog ή ιστοτόπου.

Το Manifesto του Ello:

“Your social network is owned by advertisers. Every post you share, every friend you make, and every link you follow is tracked, recorded, and converted into data. Advertisers buy your data so they can show you more ads. You are the product that’s bought and sold. We believe there is a better way. We believe in audacity. We believe in beauty, simplicity, and transparency. We believe that the people who make things and the people who use them should be in partnership. We believe a social network can be a tool for empowerment. Not a tool to deceive, coerce, and manipulate — but a place to connect, create, and celebrate life. You are not a product“.


ΣΤΑ ΕΝΔΟΤΕΡΑ ΤΟΥ NETWORK

Το πλεονέκτημά του λοιπόν, σε σχέση με τα αντίστοιχα μέσα, είναι ότι δεν επιδιώκει να συλλέξει προσωπικά δεδομένα, για εμπορική χρήση, καθώς δεν έχει καθόλου διαφημίσεις. Εξάλλου, ο δημιουργός του όπως μας ανέφερε, υπόσχεται να μην προσθέσει ποτέ διαφημίσεις ή να πουλήσει πληροφορίες των χρηστών του. Σε περίπτωση που το κάνει αυτό, αναφέρει ότι θα χάσει σχεδόν όλη την κοινότητά του και προσθέτει ότι για όποιον θέλει υπάρχει επιλογή να κάνει delete τον λογαριασμό του. Κάτι που δεν ισχύει για το Facebook όπου ακόμα κι αν κανείς αδρανοποιήσει τον λογαριασμό του, τα στοιχεία του, οι φωτογραφίες του και όλες οι αναρτήσεις του ανήκουν στο Facebook και μπορούν να ανακτηθούν από αυτό.

Αυτή η αίσθηση ότι πρόκειται για ένα πριβέ κλαμπ, καθαρό από διαφημίσεις, που δεν πουλά σε τρίτους τα στοιχεία των μελών του, εκτόξευσε το ενδιαφέρον του κόσμου στα ύψη και οι προσκλήσεις μπαίνουν ακόμη και σε δημοπρασία στο e-bay. Από την άλλη, το Facebook είχε σημειώσει τεράστια επιτυχία επειδή παρείχε μια πλατφόρμα επικοινωνίας. Όταν άρχισε, όμως, να χρησιμοποιεί αλγόριθμους και φίλτρα για να επιλέγει τις αναρτήσεις που βλέπει ο κάθε χρήστης στη ροή ενημέρωσής του, άρχισαν να υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις. Πώς θα επιβιώσει οικονομικά το νέο εγχείρημα; Το Ello θα ζητά ένα μικρό αντίτιμο για να χρησιμοποιήσει ο χρήστης τα νέα featutes του ενώ θα υπάρχουν και δωρεές. Κατά βάση όμως η χρήση θα είναι δωρεάν, και όποιος μόνο θέλει θα πληρώνει για επιπλέον features.



Όλα όσα θέλετε να ξέρετε, σε ένα βίντεο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.