Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Αθανασίου: 1,5 δισ ευρώ στην "άκρη" από τα χρέη προς το Δημόσιο


Μέχρι και 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να "κερδίσει" ο κρατικός κορβανάς, μέσω του νομοσχεδίου που...


 προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, με το οποίο αξιοποιούνται τα δεσμευμένα και κατασχεμένα χρήματα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, η επιστροφή του συνόλου των παράνομων χρημάτων από κατηγορούμενους για διασπάθιση δημοσίου χρήματος θα διευκολύνει και το δημόσιο ταμείο αλλά και τους ίδιους τους κατηγορουμένους.
Σύμφωνα με το enikos.gr, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσιάζοντας σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα προσφέρεται ρευστότητα στο δημόσιο το ταχύτερο δυνατό. Υπολόγισε δε πως αυτό το ποσό που μπορεί άμεσα να συγκεντρωθούν μεταξύ 1,5 -2 δις ευρώ.
Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε πως ήδη είναι δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ και υπολογίζεται ότι μπορούν να επιστραφούν με συντηρητικές προβλέψεις, περίπου 1 δις ευρώ ακόμα.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές , υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και εδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπερειφεριάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι.
"Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση", είπε ο κ.Αθανασίου.
Στη ρύθμιση σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα μπορούν να υπαχθούν και κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον αποσβέσουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.
Οι κατηγορούμενοι αυτοί θα έχουν προθεσμία , λίγων ημερών από τη δημοσίευση του νόμου να καταβάλλουν τα χρήματα ή να προσκομίσουν στο δημόσιο έγγραφη ανέκκλητη δήλωση τους. Για τους «μετανοούντες» θα υπάρχει ελάφρυνση της ποινής τους καθώς όχι μόνο με τη νέα ρύθμιση "σπάει" η ισόβια κάθειρξη, αλλά θα τιμωρούνται είτε με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα απαλλάσσονται. Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του δημοσίου σε βάρος τους.
Στη νέα ρύθμιση , εντάσσονται τα εξής αδικήματα : Φορολογικά , τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής. Όσον αφορά στις ποινές αυτές διαμορφώνονται ως εξής:

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης- μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προστίμων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή .

-Μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια -μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορουμένου στον ανακριτή.

-Μέχρι φυλάκιση 3 - 5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια.-Φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή.

-Φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.