Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

"Κόλλησαν" οι ρυθμίσεις οφειλών - Έρχονται κατασχέσεις αν δεν αλλάξει η εικόνα


Με βήμα σημειωτόν προχωρά η διαδικασία ρύθμισης χρεών σε εφορίες και ταμεία, από την οποία...


 το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε πολλά και πλέον αν δεν υπάρξει... συνωστισμός όσο πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία υπαγωγής (στις 31 Μαρτίου), θα ενταθούν τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις), όπως άλλωστε προβλέπει ρητά ο Προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει πάρει στα χέρια της η ΓΓΔΕ, έχουν υποβληθεί 150.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο Δημόσιο, εκ των οποίων οι 125.000 είναι επικυρωμένες. Το συνολικό ποσό προς ρύθμιση ανέρχεται στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί ως τώρα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι όσοι χρωστάνε στις εφορίες έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα 2,6 εκατομμύρια, ενώ οι καθαρές (συνυπολογιζομένων των εισπράξεων και των διαγραφών) οφειλές μόνο από την αρχή του έτους ως το τέλος Νοεμβρίου φτάνουν στα 10,6 δισ. ευρώ!!!
Ανάλογη είναι η εικόνα και στα Ταμεία. Έχοντας παρέλθει 50 ημέρες από το "άνοιγμα" της ρύθμισης, έχουν υποβληθεί 34.244 αιτήσεις υπαγωγής, που αντιστοιχούν σε περίπου 785 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το σύνολο των οφειλών που έχουν "περάσει" στο ΚΕΑΟ ανέρχεται στα 13,5 δισ ευρώ, ενώ οι οφειλέτες αγγίζουν τις 609 χιλιάδες.
Είναι ενδεικτικό του προβληματισμού στο οικονομικό επιτελείο ότι η Κατερίνα Σαββαϊδου στις 30 Δεκεμβρίου υπέγραψε Απόφαση, με την οποία συγκροτήθηκε ειδική 10μελής Ομάδα Εργασίας, η οποία θα πρέπει να παραδώσει πόρισμα ως το τέλος του μήνα για το πώς μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η συλλογή οφειλών. Συγκεκριμένα, έργο της Ομάδας είναι η διερεύνηση, η μελέτη και η υποβολή προτάσεων που αφορούν:
στην αξιολόγηση των διαδικασιών είσπραξης, με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας αυτών
στον σχεδιασμό ενός νέου συστήματος διαχείρισης της ροής εργασιών για την είσπραξη οφειλών προς το Δημόσιο
στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου μοντέλου λειτουργίας των Δ.Ο.Υ., λαμβανομένων υπόψη διεθνών βέλτιστων πρακτικών.
Η αποκαλούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής με την Τρόικα, η οποία επέμενε στην πρόβλεψη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο περιβόητο e-mail του υπουργείου Οικονομικών προς την Τρόικα, είχε συμπεριληφθεί η δέσμευση ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις στο πλαίσιο, με στόχο να δοθούν κίνητρα παραμονής των οφειλετών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, αφού λόγω "κενού" πολλοί ήταν εκείνοι που την εγκατέλειψαν, για να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.