Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Goldman Sachs: «Ιδανική η δραχμή αλλά...»


Παρά τη σημαντική αναπροσαρμογή που υπήρξε τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση που ξεπερνά το 20% προκειμένου να επιτύχει διατηρήσιμο ισοζύγιο, εκτιμά η Goldman Sachs με βάση σχετικούς δείκτες που έχει καταρτίσει....


Όπως υπογραμμίζει πάντως η εσωτερική υποτίμηση θα είναι μικρότερη στην περίπτωση που επιβληθούν καλά σχεδιασμένες δομικές μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές Lasse Holboell Nielsen και Huw Pill απ' την μέχρι τώρα πορεία του ελληνικού προγράμματος προκύπτουν τρία βασικά συμπεράσματα:

1. Αν και υπήρξαν επίπονες, οι προσπάθειες απέφεραν μία σημαντική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα σε σχέση με πριν το 2009, πριν δηλαδή "σκάσει" η κρίση χρέους στην Ελλάδα, έχει επιτευχθεί πάνω από τη μισή προσαρμογή που είχε τεθεί ως στόχος αρχικά.

2. Ωστόσο είναι αναγκαία μία περαιτέρω σημαντική προσαρμογή στην περίπτωση που επιδιωχθεί πλήρη επανισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας

3. Η πρόοδος της προσαρμογής ήταν μέτρια τους τελευταίους 12 μήνες.

1
2

Εντύπωση προκαλεί πάντως η θέση των αναλυτών της Goldman ότι η εκτίμηση τους δημιουργεί μία βάση συζήτησης για την πιθανότητα μία ονομαστικής υποτίμησης που θα προσέφερε ένα νέο ελληνικό νόμισμα.

Σπεύδουν πάντως να τονίσουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουν ότι η ονομαστική υποτίμηση σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερη απ' την παραπάνω ανάλυση λόγω και άλλων παραγόντων που παραθέτουν:

-Υπάρχει η τάση οι ονομαστικές ισοτιμίες να κινούνται σε υπερβολικά ευρεία κλίμακα.
- Υπάρχει η πιθανότητα ενός χαοτικού περιβάλλοντος που θα συνδυαζόταν με ένα νέο νόμισμα
-Η εμπιστοσύνη θα ήταν αδύναμη και πολλές απ' τις οικονομικές σχέσεις που συμπεριλαμβάνονται στο μοντέλο της Goldman πιθανόν να διακοπούν
-Η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση πρωτογενών ελλειμμάτων θα απευθυνθεί στη νομισματική πολιτική ώστε να τα καλύψει
-Η δημοσιονομική προτεραιότητα θα αυξήσει τον πληθωρισμό και παράλληλα θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.