Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

"Ο Πύργος εξακολουθεί να αποτελεί υγειονομική βόμβα"


Την απόφασή τους να συμμετάσχουν δυναμικά στο αυριανό συλλαλητήριο για τα σκουπίδια στον Πύργο, ανακοίνωσαν...


 χθες οι επιστημονικοί φορείς της πόλης που τον τελευταίο καιρό λειτουργούν συντονισμένα με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν και στην οποία συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου κ. Ν. Κατσαρός, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Δ. Δημητρουλόπουλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δ. Θεοδωρόπουλος, και ο ΓΓ του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηλείας κ. Κ. Διαμαντόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Κανελλόπουλος που έλειπε στο εξωτερικό και δεν ήταν παρών, δήλωσε ότι στηρίζει τις αποφάσεις τους. Όλοι τους δήλωσαν ότι δεν είναι αισιόδοξοι ότι δόθηκε λύση στο θέμα των σκουπιδιών και ότι ο Πύργος εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη υγειονομική βόμβα.
Αρχικά ο κ. Κατσαρός αναφέρθηκε αναλυτικά στην συνάντηση που είχαν προχθές στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον ΓΓ κ. Καπετάνιο οι επιστημονικοί φορείς του νομού, στην οποία συμμετείχαν εκτός των άλλων ο ίδιος, ο κ. Δημητρουλόπουλος και ο κ. Θεοδωρόπουλος, όπως και σε όλες τις ενέργειες του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου για το θέμα των σκουπιδιών. Μάλιστα ο κ Κατσαρός παρέστη στην σύσκεψη του ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και στην Ολομέλεια των προέδρων όπου τους ανέλυσε το πρόβλημα και μάλιστα εγκρίθηκε και το ψήφισμα των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου, Αμαλιάδας και Αρκαδίας για την άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών που αποτελούν υγειονομική βόμβα! Η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου προκάλεσε και επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Παπαχριστόπουλου. Για μια ακόμα φορά, ο κ. Κατσαρός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας ότι η μη άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών μπορεί ανά πάσα στιγμή να εμφανίσει κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων που πολύ φοβάται ότι δεν θα μπορέσει καν να σηκώσει το Νοσοκομείο του Πύργου με τις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού όταν στην Παθολογική είναι δύο γιατροί. Επίσης τόνισε ότι είναι υποχρεωτική η σχολαστική απολύμανση όλων των χώρων από όπου θα γίνεται αποκομιδή, γιατί αποτελούν σοβαρές εστίες μόλυνσης, μεγαλύτερες και από τα ίδια τα συσσωρευμένα σκουπίδια. Τέλος, ο κ. Κατσαρός τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει τις ενέργειές του μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, συμμετέχει στο αυριανό συλλαλητήριο και καλεί όλον τον κόσμο να είναι εκεί γιατί πρωτίστως υπάρχουν υγειονομικοί λόγοι.

«Δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον έχει λυθεί το πρόβλημα με τα σκουπίδια και τόνισε ότι « δεν δικαιολογούνται πανηγυρισμοί, δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία που φάνηκε να υπάρχει, γιατί η αποκομιδή 3500 τόνων μπροστά στα τόσα συσσωρευμένα σκουπίδια, δεν μπορεί να γεννήσει αισιοδοξία για το τι θα γίνουν οι υπόλοιπες ποσότητες». Ανέφερε ακόμα ότι εκ των πραγμάτων οι ρυθμοί αποκομιδής θα είναι πολλοί αργοί και ότι θα χρειαστούν 2,5 με 3 μήνες για να μαζευτούν τα σάπια στους δρόμους σκουπίδια. Επίσης έβαλε μια ακόμα διάσταση στο θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία νομική δέσμευση των ΧΥΤΑ, εφόσον δεν εκδόθηκε Υγειονομική διάταξη που να τους υποχρεώνει να πάρουν τα σκουπίδια και άρα η συγκεκριμένη εξαγγελία πάσχει νομικά και το αποτέλεσμά της έγκειται στην καλή θέληση και την αλληλεγγύη των ΦΟΔΣΑ. Τέλος, ο κ. Δημητρουλόπουλος τόνισε ότι πολύ φοβάται επειδή δεν υπάρχει επιπλέον χρηματοδότηση για την μεταφορά, ότι ο δήμος θα οδηγηθεί σε αύξηση δημοτικών τελών! Κάλεσε δε τους πολίτες να είναι σε επαγρύπνηση και να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στον Πύργο, όπου συμμετέχει ενεργά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας κ. Δημήτρης Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι στην συνάντηση της Αθήνας, κατάλαβαν ότι γνώριζαν άριστα το θέμα και δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι αρμόδιοι περίμεναν να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση με τα σκουπίδια για να κάνουν κινήσεις που θα μπορούσαν να είχαν κάνει πριν από 3-4 μήνες και τώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κατάσταση 6 μηνών που ήταν ήδη γνωστή! « Οι αρμόδιοι θα πρέπει κάποια στιγμή να πάρουν τις ευθύνες τους και να καταλάβουν ότι δεν είναι αμέτοχοι του προβλήματος που βιώνουμε. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πώς αφήσανε μια κατάσταση να χρονίσει και πήρανε τέτοια υγειονομικά ρίσκα. Η κατάσταση με τα σκουπίδια δεν έχει λυθεί, το ζητούμενο είναι η διαχείριση των επόμενων σκουπιδιών και πολύ φοβάμαι ότι σε έξι μήνες με συσσωρευμένα πάλι σκουπίδια θα μιλάμε ξανά για τα ίδια πράγματα».
Τέλος ο κ. Κώστας Διαμαντόπουλος από τον Οδοντιατρικό Σύλλογο έκανε λόγο για χαραμάδα και όχι παράθυρο ελπίδας επειδή υπάρχουν πολλά σημεία αβεβαιότητας στην υπόθεση των σκουπιδιών που προκύπτουν μέσα από το δελτίο τύπου του Υπουργείου που αφορούν την άμεση αποκομιδή, την μεσοπρόθεσμη και την οριστική λύση. Τόνισε ακόμα πως είναι λυπηρό για τους πολίτες του Πύργου να εκλιπαρούν να τους λυπηθούν οι όμοροι λύση και να πάρουν τα σκουπίδια μας, αφού τότε που δε όλη την Ελλάδα έβρεχε… ΧΥΤΑ, εμείς κρατάγαμε ομπρέλα! Επίσης ανέφερε ότι ακόμα κι αν βρεθεί λύση για το που θα πάνε τα συσσωρευμένα σκουπίδια, δεν υπάρχει οικονομική βάση για να καλυφθεί η μεταφορά τους. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι οριακή και παράγει υγειονομικούς σοβαρούς κινδύνους». Για όλους αυτούς τους λόγου και ο κ. Διαμαντόπουλος κάλεσε τα μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου στο αυριανό συλλαλητήριο, γιατί μόνο ο κόσμος μπορεί να ασκήσει πίεση για να δοθεί λύση.
Πηγή:εφημερίδα Πρωινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.