Θα υπάρχουν δύο κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως το 2001 ή μόνο το project της FIBA;...
Το Sport24.gr παρουσιάζει τις εξελίξεις -μαζί και τη νέα πρόταση της Ευρωλίγκας.
Πριν 15 χρόνια, οι κορυφαίοι οργανισμοί μπάσκετ της Ευρώπης έκαναν την επανάσταση τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα ιστορία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτή που έγινε γνωστή ως Euroleague. Το ρηξικέλευθο της ιστορίας, ήταν ότι για πρώτη φορά, οι ομάδες έφευγαν από τον πλήρη έλεγχο των εθνικών ομοσπονδιών και της FIBA Europe.
Εν έτη 2015, όπως όλα δείχνουν αυτοί οι κορυφαίοι οργανισμοί είναι έτοιμοι να επιστρέψουν στη FIBA -όχι τη FIBA Europe, διότι όπως σας έχουμε ενημερώσει ήδη, είναι ειλημμένη η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να καταργήσει τις ζώνες (βλ. FIBA Europe, FIBA Oceania, FIBA America, FIBA Africa, FIBA Asia), ώστε να γίνουν όλα ένα, υπό τον τίτλο ONE FIBA. Κάπως έτσι, ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν θα γίνει ο πιο ισχυρός άνθρωπος του παγκόσμιου μπάσκετ, αφού εκτός όλων των άλλων, θα έχει υπό τη σκέπη του και την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, σε συλλογικό επίπεδο. Και σας έχουμε ήδη εξηγήσει ποιο είναι το όραμα αυτού του ανθρώπου: να κάνει τη Euroleague σαν το ποδοσφαιρικό Champions League και ο ίδιος να γίνει ο Σεπ Μπλάτερ (πρόεδρος της FIFA), του μπάσκετ. Παρεμπιπτόντως, και οι δύο είναι Ελβετοί.
Το Sport24.gr σας έχει εξηγήσει πώς ξεκίνησαν όλα (για την απόφαση της FIBA να βάλει ματς εθνικών ομάδων, μέσα στη σεζόν, κίνηση που "έσπασε" το σύμφωνο φιλίας και καλής... γειτνίασης, μεταξύ FIBA Europe και Euroleague -βάσει του οποίου η Euroleague έπρεπε να δίνει 400.000 ευρώ κάθε χρόνο στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ποσό που δεν έχει καταβάλει την τελευταία διετία, ως αντίδραση στην αθέτηση των συμφωνηθέντων από τη FIBA).
Σας έχουμε αναλύσει και πώς εξελίχθηκαν τον τελευταίο καιρό, με την Αδριατική λίγκα που απολάμβανε την αναγνώριση της Euroleague Basketball, να έχει περάσει ήδη στα χέρια των ομοσπονδιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Μολονότι αυτές (οι ομοσπονδίες) έχουν περί τις 20 ημέρες πια, να ενημερώσουν αν θα λάβουν μέρος σε αυτήν τη νέα προσπάθεια ή όχι, θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρχουν αποστασίες, καθώς στις συνέπειες αυτών είναι η αδυναμία συμμετοχής των εν λόγω χωρών, σε Eurobasket, World Cup και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάουμαν συναντήθηκε και με τις "ισχυρές ευρωπαϊκές ομοσπονδίες", μεταξύ των οποίων ήταν και η ελληνική και εν πολλοίς τους ενημέρωσε ότι στη νέα πραγματικότητα, η FIBA διατίθεται να δώσει την κυριαρχία και την ευθύνη των αποφάσεων, στους ίδιους τους οργανισμού. Κάτι που απαιτούσαν οι τελευταίοι, ώστε να προσχωρήσουν στην νέα κατάσταση. Βέβαια, το στοιχείο που θα λέγατε ότι ήταν και το ειδοποιό, αφορούσε τα οικονομικά, με τον Τουργκάι Ντεμιρέλ (πρόεδρος της FIBA Europe) να δουλεύει μεθοδικά εδώ και καιρό και να έχει εξασφαλίσει πολύ μεγάλα ποσά για τις ομάδες. Ο γενικός γραμματέας της FIBA, διευκρίνισε ότι το όλο project έχει και τη συνεργασία του ΝΒΑ.
Η νέα πρόταση της Euroleague
Την ημέρα που ο Μπάουμαν συναντήθηκε με τους ανθρώπους από τις ομοσπονδίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου είχε συνάντηση με τις 11 πιο ισχυρές ομάδες της διοργάνωσης. Σε αυτήν εγγυήθηκε αύξηση των εσόδων, αλλά και πρότεινε ένα νέο format, των 16 ομάδων (οι σίγουρες είναι TΣΣΚΑ, Μακάμπι, Αρμάνι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Λαμποράλ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Φενέρμπαχτσε, Εφές, συν ενδεχομένως τη Ζάλγκιρις, μια από τη Γαλλία, μια από τη Γερμανία, μια από την Αδριατική λίγκα, μια από το Eurocup και μια wild card), που θα ισχύσει σε δυο χρόνια. Αυτό που ακούστηκε για πρώτη φορά, είναι ότι δεν θα υπάρχουν όμιλοι, αλλά 15 ματς εντός και 15 εκτός (Τρίτη και Παρασκευή), πριν τα playoffs που θα αφορούν οκτώ ομάδες. Γεγονός που θα διευκολύνει το έργο των τμημάτων μάρκετινγκ, να βρουν χορηγούς και διαφημιζόμενους -με τον αριθμό των ματς να επιτρέπει σοβαρούς, ρεαλιστικούς στόχους. Σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τώρα υπάρχει ένα καθεστώς που ας πούμε, από την Ισπανία έχει λαμβάνειν η Ρωσία (που δεν είναι "δυνατή" στο συγκεκριμένο τομέα). Στο εξής, θα είναι στα πρότυπα του ΝΒΑ -ο καθείς και η συμφωνία του. Τα δικαιώματα αυτά, έχουν ήδη κατόχους, εξ ου και δεν γίνεται να αλλάξει κάτι πριν τη σεζόν 2016-17.
Πληροφορίες του Sport24.gr αναφέρουν πως υποσχέθηκε γενναία αύξηση στα χρήματα που δίνει η διοργάνωση, για κάθε νίκη, αλλά και στους φιναλίστ, από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Του τύπου; Όποιος σηκώνει την κούπα, θα παίρνει 1.000.000 ευρώ και ο φιναλίστ 400.000 ευρώ, ενώ κάθε νίκη δεν θα γίνει 7.000 ευρώ, αλλά ποσό που θα είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο. Επίσης, οι διοικούντες παρουσίασαν λεπτομερέστατη ανάλυση, που αποδεικνύει πως αυτά τα χρήματα υπάρχουν -και άρα θα δοθούν. Αποφάσεις δεν υπάρχουν, γιατί τα καλύτερα τώρα θα ξεκινήσουν, με τη FIBA να 'χει δίπλα της και τη ΔΟΕ, όπως και τη δυνατότητα να "ματσάρει" την προσφορά της Euroleague.
Οι εξελίξεις ενδέχεται να επισπευσθούν
Η FIBA έχει στείλει ήδη χρήματα στην Ευρώπη, για να αρχίσει η δημιουργία όσων απαιτεί μια διοργάνωση, όπως η κορυφαία στην Ευρώπη, σε συλλογικό επίπεδο. Αρχικός στόχος του Μπάουμαν, ήταν να γίνει η μετάβαση τη σεζόν 2016-17, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να αλλάξουν όλα το προσεχές καλοκαίρι (τουλάχιστον, προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να κινούνται οι πρωταγωνιστές της ιστορίας). Δεδομένα τις προσεχείς εβδομάδες θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις (ένθεν κι ένθεν), με το τοπίο να γίνεται λίγο πιο ξεκάθαρο, όταν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν της Euroleague.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.