Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Σημαντική η συνεργασία της Αιγύπτου με την Κύπρο για τα ενεργειακά, λέει ο πρόεδρος αλ Σίσι


Σε συνάντηση που είχε με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου...



Τη σημασία της συνεργασίας της Αιγύπτου με την Κύπρο τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησή του με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος αλ Σίσι αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η χώρα του στη συνεργασία με την Κύπρο αλλά και όλους τους γείτονες της, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ, στην διαμόρφωση των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Κύπριος ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, κύριος Τάκης Χατζηγεωργίου, τέθηκε και το ζήτημα της εθνικής συμφιλίωσης στην χώρα μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας που δεν θα αποκλείει κανένα και που θα διασφαλίζει το κράτος δικαίου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται πλέον σε σταθερότητα, γεγονός που της δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω δημοκρατικοποίηση και επίλυση πολλών ζητημάτων που άπτονται του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επιπλέον, ζήτησε την κατανόηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τον σεβασμό των πολιτισμικών διαφορών που έχει η Αίγυπτος με την Δύση.

Επισήμανε, μάλιστα, ότι η απειλή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι υπαρκτή και ότι πιθανή επικράτηση της θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία άλλη «συριακή» κρίση στην Αίγυπτο.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον αλ Σίσι, ο Κύπριος ευρωβουλευτής κ. Χατζηγεωργίου δήλωσε πως «η Αίγυπτος είναι καταφανώς ενοχλημένη από τον τρόπο που η Τουρκία ασκεί την πολιτική της στην περιοχή. Από την μια είναι οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα εσωτερικά της Αίγυπτου και την στήριξη της στην Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από την άλλη είναι οι ευθύνες της Τουρκίας στην διαιώνιση του εμφυλίου στην Συρία αλλά και της προσφυγικής κρίσης που ακολούθησε».

Σχετικά με το μεταναστευτικό, μάλιστα, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε πως «η Αίγυπτος, η οποία φιλοξενεί ήδη πέραν των 5 εκατομμυρίων προσφύγων από την γύρω περιοχή, θεωρεί ότι η Τουρκία λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην έκρυθμη περιοχή της Μέσης Ανατολής αφού όχι μόνο εκμεταλλεύεται την προσφυγική κρίση αλλά παράλληλα στηρίζει και ισλαμικά κινήματα για χάραξη των δικών της στρατηγικών σχεδιασμών».

Παράλληλ, ο κ. Χατζηγεωργίου συμπλήρωσε: «Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Αιγύπτου ο οποίος διερωτήθηκε τι γυρεύει στην Σομαλία η Τουρκία η οποία πέραν από την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην χώρα άρχισε και την κατασκευή στρατιωτικής βάσης για εκπαίδευση του σομαλικού στρατού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.