Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Όπου φύγει φύγει... Οι ξένοι επενδυτές εγκαταλείπου την Ελλάδα!

ΚΡΑΧ στο χρηματιστήριο

Το σημερινό γενικό ξεπούλημα Τραπεζικών,μετοχών με πολύ μεγάλους τζίρους και συναλλαγές, αναζωπυρώνει την έντονη φημολογία , πως θα έχουμε πολύ σύντομα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις...



Η συμπεριφορά των ξένων επενδυτών (hedge funds και μακροπρόθεσμων) και οι μαζικές ρευστοποιήσεις κυρίως Τραπεζικών μετοχών, προοιωνίζουν εξελίξεις, προφανώς αρνητικές που θα έχουν άμεση επίπτωση και στην διαλυμένη οικονομία της χώρας.

Όπως τόνιζαν στον Lykavitos.gr παράγοντες της αγοράς, όσοι μεγάλοι παίκτες απέμειναν στο ΧΑΑ θα πρέπει να διαθέτουν κάποια εξαιρετικά αρνητική πληροφόρησή – εκτίμηση για να “σκοτώσουν” σήμερα όσο – όσο μετοχές Τραπεζών που αγόρασαν μόλις πριν μερικές βδομάδες προσδοκώντας κέρδη.

Και το μεγάλο ερώτημα, που θα απαντηθεί σύντομα είναι, εάν είναι η σημερινή εφιαλτική εικόνα οφείλεται στην καθυστέρηση της αξιολόγησης ή σε κάτι πολύ πιο σοβαρό.

Η σημερινή εικόνα του ΧΑΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε επενδυτικό κενό καθώς η έξοδος των hedge funds συμπαρασύρει και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές που βλέπουν να καθυστερεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας ενώ πυκνώνουν ξανά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

Είναι ενδεικτικό ότι στις 25 πρώτες συνεδριάσεις του 2016 η πτώση του ΧΑ έφθασε το -26,48% όταν ολόκληρο το 2015 η πτώση είχε ανέλθει στο -23,59%. Η σημερινή εφιαλτική συνεδρίαση προκλήθηκε αφενός από την πολιτική αστάθεια που διαβλέπουν τα ξένα χαρτοφυλάκια και αποχωρούν υπό την μορφή αγέλης και αφετέρου από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αφού η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ δεν μπορεί να αναχαιτήσει τα σημάδια ύφεσης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Η καθίζηση -7,87% του γενικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του ΧΑ το 2016 και αποτελεί την 13η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του ΧΑ.

Ο γενικός δείκτης βυθίστηκε σις 464,23 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 που ξεκινά η αρνητική πορεία του ΑΕΠ στη χώρα μας και αποτελεί επίπεδα των συνεδριάσεων του Οκτωβρίου 1989.

Αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι οι τραπεζικές μετοχες που κυριολεκτικά εξαϋλώθηκαν. Ηδη τα ξένα χαρτοφυλάκια χάνουν πάνω από το 60% των κεφαλαίων τους που τοποθέτησαν στην πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μετοχή της Eurobank έχασε -29,2%, η μετοχή της Εθνικής τράπεζας υποχώρησε -29,06%, ο τιτλος της τραπέζης Πειριαώς υπέστη απώλειες -27,21% και ο τίτλος της Alpha Bank κατέγραψε απώλειες -17,65%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.