Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Συρία: «Κρατά» η εκεχειρία - Μπλοκάρει η Δαμασκός την ανθρωπιστική βοήθεια


Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία, που διαρκεί ήδη σχεδόν τρεις εβδομάδες, τηρείται σε γενικές γραμμές και η Τετάρτη ήταν μια από τις πιο "ήσυχες" ημέρες μέχρι τώρα, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για τη Συρία, Γκάρεθ Μπέιλι...



Ο Μπέιλι, από τη Γενεύη όπου βρίσκεται, ζήτησε πάντως να λογοδοτήσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει σε βάρος του λαού του, όπως για τις μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων.
"Θα πρέπει να υπάρξει μια (πολιτική) μετάβαση" χωρίς τον Άσαντ, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Η απόδοση ευθυνών θα πρέπει να έχει κεντρική θέση στη διευθέτηση" της συριακής κρίσης, πρόσθεσε.
Ο Γιαν Έγκελαντ, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε από την πλευρά του ότι αυτοκινητοπομπές με τρόφιμα και φάρμακα κατευθύνονται προς τέσσερις συριακές πόλεις, μεταξύ των οποίων στη Φούα, τη Μαντάγια, την Κουφρέγια και το Ζαμπάντανι. Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται ακόμη την προώθηση βοήθειας σε έξι πολιορκημένες πόλεις και, όπως είπε, οι άνθρωποι στη Συρία πεθαίνουν ακόμη λόγω έλλειψης ιατροφαρμακευτικού υλικού και ιατρικού προσωπικού.
Μιλώντας μετά την τακτική συνάντησή του με τους εκπροσώπους των χωρών που μετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία για τη Συρία, ο Έγκελαντ είπε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων και ιδίως των γυναικών, των παιδιών και των ασθενών. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες να ασκήσουν πιέσεις σε όλες τις συριακές πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.