Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

"ΠΕΘΑΙΝΕΙ" Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: 13.000 άνεργοι... στην επέτειο των Capital Controls [video]

Η άνοδος της αυτοκρατορίας και η κατάρρευση

Η θλιβερή... επέτειος των Capital Controls στην Ελλάδα συνοδεύεται από κανόνι μεγατόνων, που φαίνεται ότι οδηγεί στην ανεργία 13.000 εργαζόμενους. Ο Μαρινόπουλος προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση, ζήτησε υπαγωγή στο άρθρο 99...




Σφίγγει επικίνδυνα ο κλοιός για την αλυσίδα σουπερμάρκετ "Μαρινόπουλος", η οποία έχει περιέλθει σε κατάσταση ταμειακής ασφυξίας και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινή προστασία έναντι των πιστωτών της. Με την κίνηση αυτή η εταιρεία θα επωφεληθεί από τη νέα διάταξη που προβλέπει αυτόματη αναστολή των ασφαλιστικών μέτρων και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, χωρίς προηγούμενη έκδοση προσωρινής διαταγής, Ηταν ό μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, καθώς το τελευταίο διάστημα εκδίδονταν καθημερινά σε βάρος της διαταγές πληρωμής και αποφάσεις αναγκαστικής εκτελέσης.

Καταθέτοντας την αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης (άρθρο 99), η εταρεία ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγής προστασίας της από μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αίτηση ορίστηκε να συζητηθεί αυθημερόν στο αρμόδιο Πρωτοδικείο, το οποίο όμως ανέβαλε τελικά τη συζήτηση για την 1η Ιουλίου, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.
Με εντολή του δικαστηρίου, μέχρι την Παρασκευή δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις σε βάρος της εταιρείας.

Πιστωτές που προσήλθαν στο δικαστήριο δήλωσαν ότι θα ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα να απορριφθεί η αίτηση.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις

Η τύχη της μεγάλης εμπορικής αλυσίδας καθίσταται πλέον μείζον ζήτημα για την κτβέρνηση, λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στην αγορά, στην οικονομία και στην απασχόληση ενδεχόμενη χρεοκοπία της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι «από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Διαπραγματεύσεις

Οπως αναφέρουν κύκλοι του ομίλου Μαρινόπουλου, στόχος είναι τώρα η διάσωση της αλυσίδας και η διασφάλιση των προμηθευτών. Απώτερος σκοπός παραμένει η ευρύτερη αναδιάρθρωση για τη βιώσιμη λειτουργία της εταιρίας.

"Παραμένουμε σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες μας, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης. Αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες μας παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων μας, οι σχέσεις με τους προμηθευτές μας και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που μας στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών", είχε σημειώσει τις προηγούμενες μέρες σε λιτή ανακοίνωση η εταιρία.

Έκδηλη πάντως είναι η αγωνία για τις ευρύτερες επιπτώσεις, καθώς στον "αέρα" για το τι μέλλει γενέσθαι βρίσκονται 11.000 εργαζόμενοι και 3.000 προμηθευτές.

Η κατ' αρχήν συμφωνία με τη Σκλαβενίτης ΑΕΕ φαίνεται ότι πλέον δεν ισχύει, αν και οι τράπεζες προσπαθούν να βρουν τρόπο για να υλοποιηθεί τουλάχιστον εν μέρει και με τροποποιήσεις. Την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς του προμηθευτές έχουν εκτοξευθεί, παρόλο που υπήρξε μια σχετική ροή αποπληρών εντός του Μαϊου. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 500 εκ. ευρώ

Η ιστορία

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό φαρμακείο στα τέλη του 19ου αιώνα. Ήταν Νοέμβριος του 1893 όταν ο Δημήτριος Μαρινόπουλος, από την Ελίκη Αιγιαλείας, άνοιξε ένα φαρμακείο στα Εξάρχεια. Λίγα χρόνια αργότερα ανοίγουν οι δουλειές και μεταφέρει το φαρμακείο του σε μεγαλύτερο κατάστημα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ζωοδόχου Πηγής. Οι δουλειές πάνε τόσο καλά που αποφασίζει με το αδερφό του Πάνο να ανοίξουν άλλο ένα φαρμακείο στην οδό Φιλελλήνων.

Έγραφαν τότε οι εφημερίδες για το φαρμακείο: «αληθινά αριστοκρατικόν και ευρωπαϊκόν, με πολυτελεστάτην επίπλωσιν».
Και τι δεν είχε μέσα! Μια πρωτότυπη ζυγαριά για να ζυγίζονται οι κυρίες τη εποχής, τμήμα πρώτων βοηθειών, τμήμα αποστείρωσης, τμήμα υγιεινής των κυριών με προϊόντα για τον καλλωπισμό τους αλλά και… τμήμα ταρίχευσης.

Εκεί λοιπόν στις αρχές του 1900 το φαρμακείο των αδελφών Μαρινόπουλου γίνεται σημείο αναφοράς. Ανήσυχα πνεύματα και οι δυο ανοίγουν τα πανιά τους και τους ορίζοντές τους και αρχίζουν συνεργασίες με ξένους οίκους. Γίνονται αποκλειστικοί αντιπρόσωποι ξένω εταιρειών και φτάνοντας στο 1908 δημιουργούν ένα φαρμακείο κόσμημα στην πλατεία Ομονοίας. Και τι δεν βρίσκει κανείς σε αυτό το φαρμακείο. Το εξειδικευμένο προσωπικό του μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία των πελατών του και ο πιο απαιτητικός πελάτης μπορεί να βρεί εκτός από τα βασικά και μεγάλη συλλογή καλλυντικών αλλά και παιδικά είδη.

Από τα δυο αδέρφια ο Δημήτρης είναι ο πιο επικοινωνιακός όπως λένε και η καλή κοινωνία των Αθηνών “πίνει νερό στ’ όνομά του”. Το φαρμακείο στο πλαίσιο του καλού μάρκετινγκ έχει το εξής σλόγκαν: “προμηθευτής της Α.Μ του Βασιλέως και του Διαδόχου” και αυτό φυσικά “πουλάει”.

Λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γιοι του Πάνου Μαρινόπουλου, Δημήτρης και Γιάννης, ιδρύουν την φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ το 1949 και αυτή είναι μόνο η αρχή!

Η οικογένεια Μαρινόπουλου επεκτείνεται και στο λιανεμπόριο και το 1962 φτιάχνει τα πρώτα σούπερ μάρκετ. Τότε τα έλεγαν καταστήματα αυτοεξυπηρέτησης! Τίτλος τους; Self Service Μαρινόπουλος.

Σε ένα χρόνο κάνουν συνεργασία με την γαλλική Le Printemps. Έτσι τα καταστήματα μετονομάζονται σε Prisunic Μαρινόπουλος, ή αλλιώς PM, όπως έγιναν γνωστά τη δεκαετία του ’70. Ποιός δεν θυμάται τον PM με την δραχμή;



Η συνεργασία αυτή όμως σταματά στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όχι εξαιτίας των Μαρινόπουλων αλλά γιατί ο Γαλλικός όμιλος δεν πήγαινε καλά. Όμως ανήσυχα πνεύματα οι Μαρινόπουλοι δεν σταματούν εδώ. Το 1982 φτιάχνουν τα Beauty Shops, αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών και ειδών αισθητικής.



Το 1990 συνεργάζονται με την Βρετανική Marks & Spencer και το 1999, δημιουργείται ο όμιλος Carrefour-Μαρινόπουλος, με τη συμμετοχή ανάμεσα στο γαλλικό και τον ελληνικό όμιλο να είναι στο 50% - 50%. Ακολουθεί το 2002 η συνεργασία με τα Starbucks, και με τα καταστήματα Fnac.

Όμως, τα καταστήματα Fnac έφυγαν από την Ελλάδα, και η συνεργασία με την Carrefour διεκόπη και οι Μαρινόπουλοι πήραν και πάλι την επιχείρηση στα χέρια τους. Όμως, οι οικονομικές συγκυρίες αλλά και πιθανόν η λάθος οικονομική διαχείριση οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση με την εταιρεία Μαρινόπουλος να έχει υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα με 13.000 εργαζόμενους να είναι στον αέρα, πάνω από 3.000 προμηθευτές να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους και με έναν όμιλο με μακραίωνη ιστορία να παραπαίει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.