Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική Ομάδα Μπριτζ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Μόνο στο Planet-Greece

Μέλη της Εθνικής Ομάδας Μπριτζ επικοινώνησαν με το Planet-Greece αποκαλύπτοντάς μας απίστευτα πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να εκπροσωπείται η χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτά που καταγγέλλονται ίσως και να είναι στο όριο της νομιμότητας, όμως το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει αν και κατά πόσο είναι ηθικό...





Ήδη στα Social Media έχει δημιουργηθεί μεγάλος ντόρος με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μπριτζ, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, να δίνει αρχικά κάποιες απαντήσεις, αλλά στη συνέχεια για κάποιο ανεξήγητο λόγο αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της σιωπής. Ίσως να ήταν πολλά τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Ίσως ο ίδιος να ήθελε να πέσουν οι τόνοι. Ίσως να προσπάθησε να... καλύψει το σκάνδαλο που καταγγέλλεται από τους άλλους αθλητές. Ίσως να βρέθηκε σε δύσκολη θέση και να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες, ειδικά εν όψει των εκλογών τον ερχόμενο Οκτώβριο. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι στην Ομοσπονδία Μπριτζ οι καταγγελίες τείνουν να πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας δημιουργώντας μεγάλη αναταραχή.

Το ιστορικό

Η αρχή των καταγγελιών έγινε από την Εθνική Ελλάδος του Μπριτζ. Συγκεκριμένα, αθλητές οι οποίοι κατάφεραν να διακριθούν τερματίζοντας πρώτοι, αντί να είναι αυτοί που θα εκπροσωπούσαν κανονικά την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είδαν μία άλλη ομάδα αθλητών με "χρυσό" χορηγό από πίσω να παίρνουν την θέση τους και να κατεβαίνουν αυτοί τελικά, σχεδόν με πραξικοπηματικό τρόπο, όπως λένε, στους Αγώνες.

Η αθλήτρια Μαρία Διπλούδη, ανήρτησε στα Social Media επιστολή, περιγράφοντας αναλυτικά όλα τα γεγονότα, χωρίς ωστόσο να λάβει έως τώρα κάποια απάντηση ενώ στην πρώτη ανάρτηση των μελών της Εθνικής στο Facebook υπήρξε μία αντίδραση από τον Πρόεδρο, χωρίς όμως να δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που προέκυπταν.

Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή - καταγγελία της Μαρίας Διπλούδη στο Facebook:

Περί Ολυμπιάδας. Τι είναι ηθικό και τι νόμιμο;

Κατά την ταπεινή μου γνώμη, όσοι έχουν προβληματιστεί γι’ αυτή την ιστορία αξίζουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πληροφόρησης για να κρίνει ο καθένας μόνος του για το νόμιμο και το ηθικό, γι’ αυτό ας μου επιτραπεί να παραθέσω τα γεγονότα:

Τα Σαββατοκύριακα 19-21 & 26-28 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες επιλογής Εθνικών Ομάδων (selection). Στους αγώνες αυτούς αναδείχθηκε σχετικά εύκολα νικήτρια η ομάδα αποτελούμενη από τους Ματζιάρη-Φίλιο & Δοξιάδη-Ρούσσο με 3 στους 3 νικηφόρους αγώνες, γι’ αυτό και δεν συνεχίστηκαν οι αγώνες για 1 ακόμη σαββατοκύριακο όπως προβλεπόταν σε περίπτωση έστω και μίας ήττας.

Στη συνέχεια η ομάδα αυτή επέλεξε για τρίτο ζευγάρι τους Κοντομήτρο-Κουκουσέλη, το οποίο και αποδέχθηκε η ΕΟΜ, οπότε και ανακηρύχτηκε η Εθνική Ομάδα για το 2016.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΟΜ, η θητεία των ζευγών της Εθνικής Ομάδας διαρκεί ένα χρόνο, εφόσον η σύνθεσή τους παραμένει αμιγής. Είναι μάλιστα δυνατό να παραταθεί η θητεία τους σε περίπτωση ιδιαίτερης διάκρισης. (άρθρο 3.5 Κανονισμού). Αυτή εξάλλου η ετήσια θητεία, είναι και ο κύριος λόγος που οι παίκτες σε βάρος της προσωπικής και της επαγγελματικής τους ζωής, αφιερώνονται αποκλειστικά στο μπριτζ για δύο τουλάχιστον σαββατοκύριακα και ενδιάμεσες μεσοβδόμαδες προπονήσεις για αρκετούς μήνες προ της selection. H τιμή είναι μεγάλη, η προοπτική της συμμετοχής στην Εθνική Ομάδα εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ευρώπη (πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούνιο κάθε δεύτερου έτους) και στον κόσμο (Ολυμπιάδα τον Σεπτέμβριο κάθε 4 χρόνια) είναι το απόλυτο κίνητρο και το όνειρο κάθε μπριτζέρ πρωταθλητικού επιπέδου.

Από αυτή ακριβώς την ετήσια θητεία τεκμαίρεται προφανώς ότι οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας συμμετέχουν σε όλες τις Εθνικές Αποστολές κατά τη διάρκεια του έτους, όπως εξάλλου έχει συμβεί όλες τις προηγούμενες χρονιές που συνέπεσε η Ολυμπιάδα μαζί με το Πανευρωπαϊκό (π.χ. το έτος 2012 η ομάδα Έιντι-Βρούστης. Κανναβός-Δοξιάδης, Καραμανλής Φ-Πρωτονοτάριος συμμετείχε και στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Δουβλίνο και στην Ολυμπιάδα στη Λιλ, το έτος 2008 η ομάδα Φ. Καραμανλής – Μ. Πρωτονοτάριος, Κ. Μπόζεμπεργκ – Φ. Καμινάρης συμμετείχε και στις δύο αυτές διοργανώσεις, ομοίως το 2004 η ομάδα Τ. Κανναβός – Θ. Τριανταφυλλόπουλος, Λ. Ζώτος – Α. Λαμπρινός, Α. Φίλιος – Γ. Παπακυριακόπουλος συμμετείχε και στις δύο αυτές διοργανώσεις). Όλα αυτά βέβαια εφόσον η ΕΟΜ είναι διατεθειμένη να στείλει Εθνική Ομάδα και στις δύο αυτές αποστολές.

Όσον αφορά αυτό το τελευταίο θέμα, σύμφωνα με το άρθρο 3.14 του Κανονισμού ΕΟΜ, οι Εθνικές Αποστολές κατά κανόνα χρηματοδοτούνται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού βάσει του υποβαλλομένου και εγκεκριμένου από αυτήν προϋπολογισμού της ΕΟΜ. Σε περιπτώσεις δε ανεπαρκούς χρηματοδότησης και προκειμένου να μη λείψει η Ελλάδα από κάποια διοργάνωση επιπέδου Εθνικών Ομάδων, είναι δυνατόν η ΕΟΜ να αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως σπόνσορες, δωροθέτες και χορηγούς.

Μετά τη νίκη της η φετινή Εθνική Ομάδα ρίχτηκε αμέσως στη δουλειά και σε εντατικές προπονήσεις ως οφείλει. Να σημειωθεί εδώ ότι κανένας από τους 6 παίκτες δεν ασχολείται επαγγελματικά με το μπριτζ, άρα η προπόνηση ήταν σε κόστος και της επαγγελματικής αλλά και της προσωπικής ζωής, αφού οι 3 από τους 6 παίκτες είναι οικογενειάρχες, ο ένας από αυτούς μάλιστα έγινε πατέρας τον Δεκέμβριο του 2015.

Φυσικά οι παίκτες έσπευσαν να κάνουν τους απαραίτητους διακανονισμούς και στις δουλειές τους, να πάρουν άδειες και για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα τον Ιούνιο και για την Ολυμπιάδα τον Σεπτέμβριο, αλλά και να βρουν χορηγούς σε περίπτωση που θα προέκυπτε οικονομικό ζήτημα. Τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εκδήλωσαν ενδιαφέρον να σταθούν αρωγοί στην προσπάθεια αυτή της εθνικής ομάδας.

Όλα – στο μυαλό των παικτών της Εθνικής τουλάχιστον – βαίνουν κατ’ ευχήν και οι παίκτες συγκεντρώνονται στον απόλυτο στόχο που είναι η διάκριση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2016.

Όμως στο μεταξύ λαμβάνουν χώρα αθόρυβες ενέργειες της ΕΟΜ και παικτών που δεν προκρίθηκαν κατά τη διάρκεια επιλογής των Εθνικών Ομάδων.
Συγκεκριμένα, μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας ενημερώνουν προφορικά, όχι με επίσημη ανακοίνωση, την ομάδα Έιντι, για τη διάθεση της Ομοσπονδίας να μην αποσταλεί – για πρώτη φορά στα χρονικά - η νικήτρια της selection στην Ολυμπιάδα. Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας είναι σε πλήρη άγνοια.

Μέσα Απριλίου αποστέλλεται επιστολή του Μισέλ Έιντι (μέσω του συμπαίκτη του Βασίλη Βρούστη), εκ μέρους όλης της ομάδας που αποκλείστηκε μαζί τους στη selection με την οποία εκδηλώνουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν εκείνοι στην Ολυμπιάδα, αν τυχόν δεν αποσταλεί η εθνική. Εγγυώνται μάλιστα ότι υπάρχει χορηγία για τα έξοδα διαμονής και μετάβασής τους. Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας εξακολουθούν να είναι σε πλήρη άγνοια. Κανείς δεν τους έχει ενημερώσει. Ούτε οι παίκτες της ομάδας Έιντι που έστειλαν την επιστολή. Νομίζουν – αφελώς απ’ ό,τι αποδείχθηκε - ότι είναι η εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό και στην Ολυμπιάδα, όπως υπαγορεύει η ετήσια θητεία τους και όπως κάθε φορά γίνεται.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΜ, Αλέκος Αθανασιάδης αποστέλλει στις 19 Απριλίου την άνω επιστολή στους Τ. Μαρσώνη, Τ. Κανναβό, Αν. Φράγκο, Ν. Δελημπαλταδάκη, Λ. Βάθη, Ν. Καβαντούρη, Λ. Ζώτο και Σ. Μπομπολάκη με την προτροπή «να αποφασίσουμε και να τους απαντήσουμε στη συνεδρίαση της 11/5»:

-----------------------------------------------------------------------------------
«From: alexandros athanassiadis [mailto:athanalex@hotmail.com]
Sent: Tuesday, April 19, 2016 3:27 PM
To: takis.marsonis@gmail.com; tkannavos@gmail.com; anfragos@acci.gr; delinikos@gmail.com;lilvathi@otenet.gr; nickavantouris@yahoo.gr; Loukas Zotos ;bobolakis@gmail.com
Subject: FW: Olympiada Bridge


καλησπέρα σε όλους


σας προωθώ επιστολή που μου έστειλε ο Μισέλ Έιντι μέσω του Βασ. Βρούστη, σχετικά με συμμετοχή της ομάδας τους ως Β' Εθνικής στους αγώνες της Πολωνίας το Σεπτέμβριο. Σας παρακαλώ κοιτάξτε την μήπως υπάρχουν απορίες που πρέπει να απαντηθούν, ώστε να αποφασίσουμε και να τους απαντήσουμε στη συνεδρίαση της 11/5.»


Οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας εξακολουθούν να είναι σε πλήρη άγνοια.


Στις 18 Μαΐου (ένα μήνα ΠΡΙΝ καν αναχωρήσει η Εθνική ομάδα για τη Βουδαπέστη) το Δ.Σ. της ΕΟΜ αποφασίζει να στείλει την ομάδα Έιντι στην Ολυμπιάδα. Η απόφαση της συνεδρίασης της 18/5 δεν κοινοποιείται παρά μόνο στις 15 Ιουλίου 2016, δύο μήνες μετά!


Απόσπασμα από το πρακτικό αυτό:


«Bridge World Games 2016, επιστολή


Ο Πρόεδρος ενημερώνει για μια επιστολή του Μ. Έιντι σχετικά με τη συμμετοχή της ομάδας του, η οποία τερμάτισε 2η στους αγώνες επιλογής Εθνικών ομάδων όπεν 2016, στη διοργάνωση Bridge World Games που θα γίνει στην Πολωνία, με ίδια έξοδα. Έως τώρα δεν έχει ληφθεί από το ΔΣ απόφαση για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη διοργάνωση αυτή, η οποία θα επιβάρυνε σημαντικά τον προϋπολογισμό, συνεπώς θα πρέπει να αποφασιστεί: α) αν θα σταλεί ομάδα ή όχι και β) εφόσον θα σταλεί ομάδα ποια θα είναι αυτή. Η αρχική εισήγηση της Επιτροπής Εθνικών Ομάδων είναι να μη σταλεί ομάδα αλλά μετά την πρόταση Έιντι η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, προτείνει να γίνει δεκτή η πρόταση αυτή. Μετά από σχετική συζήτηση όπου δεν συμμετείχαν οι κ.κ. Π. Κανναβός και Ν. Δελημπαλταδάκης, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στους αγώνες επιλογής, αποφασίστηκε ομόφωνα σύμφωνα και με το άρθρο 3.5. παράγραφος 2, όπως η πρόταση Έιντι γίνει δεκτή. Η ΕΟΜ θα καλύψει μόνο τα δικαιώματα συμμετοχής (entry fees) που ανέρχονται σε 4000 ευρώ.»

Αναρωτιέται κανείς:

1) Δεν αυτοαναιρείται το Δ.Σ. της ΕΟΜ αφού στην ίδια παράγραφο δηλώνει: «μετά την πρόταση Έιντι η οποία δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, προτείνει να γίνει δεκτή η πρόταση αυτή» και «Η ΕΟΜ θα καλύψει μόνο τα δικαιώματα συμμετοχής (entry fees) που ανέρχονται σε 4000 ευρώ»; Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό το ποσό των 4.000 ευρώ; Να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό ξεπερνά αυτά που δαπάνησε η ΕΟΜ για να στείλει τη νόμιμα επιλεγμένη ομάδα στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες!
2) Γιατί η χορηγία που ανευρέθηκε να μην χρησιμοποιηθεί για την Εθνική ομάδα, όπως υπαγορεύει ο κανονισμός; «Σε περιπτώσεις δε ανεπαρκούς χρηματοδότησης και προκειμένου να μη λείψει η Ελλάδα από κάποια διοργάνωση επιπέδου Εθνικών Ομάδων, είναι δυνατόν η ΕΟΜ να αναζητήσει και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως σπόνσορες, δωροθέτες και χορηγούς.»
3) Γιατί οι χορηγίες που ανευρέθηκαν από πλευράς Εθνικής ομάδας αγνοήθηκαν;
Στο τέλος Μαΐου (ενώ ήδη έχει παρθεί η απόφαση από 18 Μαΐου να σταλεί η ομάδα Έιντι στην Ολυμπιάδα, η οποία δεν έχει αναρτηθεί πουθενά), πληροφορούνται οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας, εν μέσω προπονήσεων για το Πανευρωπαϊκό, από ανεπίσημες πηγές («κουτσομπολιά»), ότι υπάρχει διάθεση να μην είναι η εθνική ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό και στην Ολυμπιάδα.
Μετά από αυτή την κάθε άλλο από επίσημη και έγκαιρη πληροφόρηση, η Εθνική Ομάδα στέλνει επιστολή την 1-6-2016 στην ΕΟΜ, με την οποία εκδηλώνει τη διάθεσή της να συμμετάσχει εκείνη στην Ολυμπιάδα ως νόμιμα επιλεγμένη και διανύοντας την ετήσια θητεία της ως Εθνική Ομάδα. Δηλώνει μάλιστα ότι έχει βρει από μόνη της και χορηγούς. Να σημειωθεί ότι η αναζήτηση για χορηγούς είχε ξεκινήσει από πλευράς εθνικής ομάδας από τον Απρίλιο ανεξάρτητα και πολύ πριν πληροφορηθεί τις διαθέσεις της Ομοσπονδίας. 



Ιδού η επιστολή:



Αθήνα 31.05.2016,


Προς το ΔΣ της ΕΟΜ,


Κυρίες και κύριοι, μέλη του ΔΣ της ΕΟΜ.


Οι υπογράφοντες, εθνική ομάδα μπριτζ για το 2016, πληροφορηθήκαμε με ανεπίσημο τρόπο από τον γενικό γραμματέα της ΕΟΜ, κ. Μαρσώνη και από τον ταμία της ΕΟΜ, κ. Φράγκο ότι η ΕΟΜ προτίθεται να στείλει άλλη ομάδα στους αγώνες της Ολυμπιάδας του 2016, από την καθόλα νόμιμα επιλεχθείσα ομάδα σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΟΜ.


Με την παρούσα, θα θέλαμε να σας δηλώσουμε ότι ως ομάδα στο σύνολό της, επιθυμούμε 
να συμμετάσχουμε στους αγώνες αυτούς για τους παρακάτω λόγους:


1. Η ομάδα επιλέχθηκε να ασκήσει την ετήσια (Πάγιοι ΕΟΜ 3.5.3) θητεία της ως εθνική ομάδα σύμφωνα με όλες τις διατάξεις και τους νόμους που διέπουν το αγωνιστικό μπριτζ και μάλιστα δε με τον πιο καθαρό τρόπο, αήττητη καθόλη τη διάρκεια των αγώνων
2. Στους 3 μήνες που μεσολάβησαν από τότε, έχει προετοιμαστεί για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και με ιδιαίτερα εντατικό ρυθμό όπως θα έχετε ήδη πληροφορηθεί από την έκθεση του προπονητή της ομάδας, κ. Φ.Σκουλαρίκη και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία μας με τον ίδιο εντατικό ρυθμό και μετά τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
3. Η ομάδα αποτελείται από 6 παίκτες που συνδυάζουν πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και μεγάλη εμπειρία από διεθνείς αγώνες και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα
4. Η πορεία που ξεκινά με το Πανευρωπαϊκό σίγουρα θα οδηγήσει και στην απόκτηση εμπειριών, και αυτό αναμφίβολα θα είχε θετικό αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της Ολυμπιάδας
5. Μέλη της ομάδας, όπως θα έχετε ενημερωθεί ήδη από την επικοινωνία μας με μέλη του ΔΣ, βρίσκονται σε αναζήτηση χορηγιών που θα βοηθούσαν την ΕΟΜ να καλύψει μέρος των εξόδων συμμετοχής στους αγώνες
6. Στις 3 προηγούμενες περιπτώσεις μετά το 2000 που η Ολυμπιάδα συνέπεσε την ίδια χρονιά με τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες (2004, 2008 και 2012) η εθνική ομάδα που συμμετείχε και στις 2 διοργανώσεις ήταν η ίδια
Με αυτά κλείνουμε τη δήλωσή μας. Επειδή το διάστημα που απομένει μέχρι τους αγώνες είναι πολύ μικρό, μόλις 15 μέρες, και επειδή θα θέλαμε να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπροσώπηση του ελληνικού μπριτζ στους αγώνες, είμαστε στη διάθεσή σας μετά την επιστροφή μας για οποιαδήποτε επεξήγηση, απάντηση σε ερωτήσεις αλλά και για να συνδράμουμε στην προσπάθεια ανεύρεσης χορηγιών.
Με τιμή,
Αθανάσιος Ματζιάρης
Άρης Φίλιος
Κωνσταντίνος Δοξιάδης
Πέτρος Ρούσσος
Αναστάσιος Κουκουσέλης
Κωνσταντίνος Κοντομήτρος




Το Δ.Σ. της ΕΟΜ δεν τιμάει με απάντηση την Εθνική Ομάδα. Ούτε τότε, ούτε αργότερα, ούτε και μέχρι σήμερα.

Αναρωτιέται κανείς:


Δεν αξίζει η νόμιμα επιλεγμένη Εθνική ομάδα έστω να μπει στο κόπο το Δ.Σ. της ΕΟΜ να απαντήσει επίσημα σε όλα αυτά που αναφέρουν οι παίκτες της; Γιατί η επιστολή Έιντι έτυχε διαφορετικής μεταχείρισης; («να αποφασίσουμε και να τους απαντήσουμε»)
Το επιχείρημα της αυτοχρηματοδότησης που συγκίνησε το Δ.Σ. της ΕΟΜ προερχόμενο από την ομάδα Έιντι δεν έχει την ίδια βαρύτητα προερχόμενο από την Εθνική ομάδα; Οι ίδιοι οι παίκτες της εθνικής ασχολούνται να βρουν χορηγίες για να μην επιβαρυνθεί η ΕΟΜ, που σε τελική ανάλυση η συμμετοχή της εθνικής ομάδας σε διεθνείς αγώνες είναι ο λόγος ύπαρξής της και η καταστατική της προτεραιότητα και η ΕΟΜ ούτε καν απαντάει σ’ αυτό;


Σε επόμενη συνεδρίαση το ΔΣ της ΕΟΜ δηλώνει:


«Συμμετοχή σε Bridge World Games – επιστολή
Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για επιστολή που απέστειλαν τα μέλη της Εθνικής ομάδας όπεν 2016 η οποία θα συμμετάσχει στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες, όπου εκφράζεται η πρόθεση να βρει χορηγούς ώστε η ομάδας με την ίδια σύνθεση να συμμετάσχει στη διοργάνωση Bridge World Games. Σύμφωνα με τα αποφασισθέντα στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. έχει γίνει δεκτή η πρόταση της ομάδας Έιντι για συμμετοχή της στους αγώνες αυτούς με κάλυψη εκ μέρους της όλων των εξόδων πλην των δικαιωμάτων συμμετοχής. Με δεδομένο την επιστολή αυτή και το ότι η προθεσμία για δήλωση συμμετοχής ομάδας στους αγώνες Bridge World Games παρατάθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία έως την 15η Ιουλίου 2016, το Δ.Σ. αποφασίζει ομόφωνα, χωρίς τη συμμετοχή των κ.κ. Π. Κανναβού και Ν. Δελημπαλταδάκη που αγωνίστηκαν στους αγώνες επιλογής, όπως: 1 ον περιμένει τα αποτελέσματα της συμμετοχής στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες που τελειώνουν στις 25/6/2016. 2ον σε περίπτωση που η ομάδα που απέστειλε την επιστολή βρει χορηγούς, να απευθυνθεί στην Παγκόσμια Ομοσπονδία με αίτημα τη συμμετοχή και 2ης Εθνικής ομάδας. 3 ον Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό να καλύψει τα δικαιώματα συμμετοχής όσων ζευγών της ομάδας αυτής προτίθενται να συμμετάσχουν στους αγώνες Ζευγών του Bridge World Games με κάλυψη εκ μέρους τους των υπολοίπων εξόδων.


Συμμετοχή σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων – επιστολή


Ο Πρόεδρος ενημέρωσε το ΔΣ για το αίτημα ζεύγους των Νέων Κ. Βώβου (ΑΜ 08118) και Φ. Κρίτσαλη (ΑΜ 10535) όπως εγκρίνει η ΕΟΜ να συμμετάσχουν στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ζευγών Νέων στην κατηγορία έως 25 ετών και τις κινήσεις τους για το σκοπό αυτό που είχαν προηγηθεί. Σχετικά ζητήθηκε και από Σωματείο της Αττικής ημερίδα 4ης βαθμίδος προς ενίσχυση του ζεύγους. Το ΔΣ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εγκρίνει τη συμμετοχή τους, χωρίς επιδότηση από την ΕΟΜ και το Σωματείο να αφιερώσει ημερίδα 5ης βαθμίδος.»


Αναρωτιέται κανείς:

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία ενισχύει η ΕΟΜ τους αθλητές της; Γιατί δεν αποστέλλεται στους αγώνες η επίσημη εθνική ομάδα, αλλά μια άλλη ομάδα που δήλωσε ότι έχει να καλύψει τα έξοδά της, κι όμως παρόλα αυτά παίρνει 4000 ευρώ επιδότηση; Γιατί, σε αντίθεση μ’ αυτό, στη συνέχεια δύο νέοι και ταλαντούχοι αθλητές δεν ενισχύονται ούτε με ένα ευρώ από την ΕΟΜ, όταν μάλιστα τα έξοδά τους είναι κατά πολύ λιγότερα; Να σημειωθεί ότι οι νέοι αυτοί χωρίς καμία οικονομική βοήθεια από την ΕΟΜ συμμετείχαν στο Πανευρωπαϊκό Νέων και κατάφεραν να προκριθούν εύκολα στον τελικό της διοργάνωσης ενώ ο δεύτερος από αυτούς είναι 18 χρονών και παίζει μόλις ένα χρόνο μπριτζ.


Στις 29 Ιουλίου 2016 φαίνεται στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπριτζ η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ολυμπιάδα με παίκτες τους: Ν. Δελημπαλταδάκη, Μ. Έιντι, Π. Κανναβό, Γ. Παπακυριακόπουλο, Θ. Τριανταφυλλόπουλο, Β. Βρούστη, χωρίς αρχηγό.

Δεν είναι άξιο απορίας γιατί η συμμετοχή της Ελλάδας σε μια τέτοια διοργάνωση σαν την Ολυμπιάδα, δεν ανακοινώθηκε επίσημα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας;
Επιτρέψτε μου κάποιους γενικότερους προβληματισμούς:

1) Δεν θα έπρεπε να ενημερώνονται επίσημα όλοι οι παίκτες προ selection για τις διαθέσεις της Ομοσπονδίας να μη σταλεί η νικήτρια της selection στην Ολυμπιάδα; Ή καλύτερα ότι στην Ολυμπιάδα θα σταλεί η ομάδα που θα έρθει δεύτερη; Για να αποφασίζουν με όλα τα δεδομένα αν θα συμμετάσχουν σ’ αυτή την εξαντλητική διαδικασία; Δεν θα έπρεπε να έχουν όλοι οι συμμετέχοντες γνώση τι σημαίνει ακριβώς αν έρθουν πρώτοι; Τι σημαίνει αν έρθουν δεύτεροι;
2) Μετά τη λήξη της selection, δεν θα έπρεπε να γνωρίζει επίσημα η Εθνική Ομάδα τις διαθέσεις τις Ομοσπονδίας να αποσταλεί άλλη ομάδα από τη νικήτρια στην Ολυμπιάδα; Δεν θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι;
3) Γιατί ενώ για υποδεέστερους αγώνες (π.χ. Βαλκανικούς) η ΕΟΜ βγάζει ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος, όπου γράφει ότι προτεραιότητα έχει η Εθνική ομάδα, αντιθέτως για μια τόσο σημαντική διοργάνωση όπως η Ολυμπιάδα δεν βγάζει καμία απολύτως ανακοίνωση για εκδήλωση ενδιαφέροντος;
4) Γιατί επικοινωνείται προφορικά σε μεμονωμένα άτομα και μόνον αυτά η διάθεση της ΕΟΜ να μη στείλει τη νόμιμα επιλεγμένη εθνική ομάδα στην Ολυμπιάδα; Γιατί χρησιμοποιείται ως επιχείρημα για τη μη αποστολή των νόμιμα επιλεγμένων παικτών στην Ολυμπιάδα η προγενέστερη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την ομάδα Έιντι, τη στιγμή που η πρόσκληση για το ενδιαφέρον αυτό ήταν ανεπίσημη και μεμονωμένη μόνο προς την ομάδα αυτή;
5) Αν στη selection ερχόταν δεύτερη η ομάδα Διονυσόπουλος-Μπόζεμπεργκ, Παπαχατζής- Παπακώστας, Τσέβης-Βολιώτης, θα «έσπρωχνε» η Ομοσπονδία αυτή την ομάδα στην Ολυμπιάδα;
6) Αφού το επιχείρημα υπέρ της ομάδας που τελικά αποφασίστηκε να αποσταλεί στην Ολυμπιάδα ήταν και η αυτοχρηματοδότηση, γιατί εγκρίθηκε ποσό 4.000 ευρώ για την συμμετοχή τους, όταν το ποσό που δαπανήθηκε για τη νόμιμα εκλεγμένη εθνική ομάδα που στάλθηκε στο Πανευρωπαϊκό ήταν 3.500 ευρώ;
7) Τι προπονήσεις έχουν κάνει οι παίκτες που θα συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα; Με ποιον προπονητή; Γιατί στο μοναδικό πανελλήνιο πρωτάθλημα 2ης βαθμίδας αυτή την εποχή (πρωτάθλημα Αττικής) δεν έπαιζε κανένα από τα ζευγάρια της Β Εθνικής που κυνήγησαν τη συμμετοχή τους στην Ολυμπιάδα;
8) Οι τυχόν χορηγίες που ανευρίσκονται για τις Εθνικές Αποστολές θα ανευρίσκονται από τον εκάστοτε παίκτη που συμμετείχε στη selection; και θα χρησιμοποιούνται προς όφελός του; Δηλαδή όποιος βρίσκει τη χρηματοδότηση, θα πηγαίνει στην Ολυμπιάδα; Δεν καταλύεται έτσι ο θεσμός της selection; Δεν θα έπρεπε η ΕΟΜ βάσει κανονισμού να προτείνει οι τυχόν χορηγίες να χρησιμοποιηθούν για τη νόμιμα επιλεγμένη Εθνική Ομάδα; Κι αν υπάρχουν δύο ομάδες που μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν τι θα γίνεται; Πλειστηριασμός;
9) Γιατί η απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΜ της 18-5-16, με την οποία αποφασίστηκε η αποστολή της ομάδας Έιντι δεν κοινοποιήθηκε τότε, αλλά στις 15-7-2016 (δύο μήνες μετά);
10) Γιατί κατά την απόφαση αυτή του Δ.Σ. της ΕΟΜ της 18-5-2016 το μέλος αυτού Ν. Δελημπαλταδάκης εξαιρέθηκε της συζήτησης, ενώ έχει τόσο μεγάλη εμπειρία από αγώνες και εθνικές συμμετοχές και ενώ δεν ήταν μέλος της 6μελούς ομάδας Έιντι, την οποία αφορούσε η συζήτηση; Το ότι έπαιξε μάλιστα στη selection ίσα ίσα δεν τον καθιστά μεγαλύτερο γνώστη του θέματος της συζήτησης;
11) Δεν είναι τουλάχιστον άστοχο, για να μην ισχυριστεί κανείς ότι θυμίζει κατάχρηση εξουσίας, η ίδια η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ να παραγκωνίζει τη νόμιμα επιλεγμένη Εθνική ομάδα για να προμοτάρει μέλη του ίδιου της του Διοικητικού Συμβουλίου; Οι 2 από τα 6 μέλη της ομάδας που θα αποσταλεί στην Ολυμπιάδα Τ. Κανναβός και Ν. Δελημπαλταδάκης (που «δεν συμμετείχαν στη συζήτηση») είναι οι 2 από τα 7 μέλη του Δ.Σ της ΕΟΜ το οποίο πήρε την απόφαση για την αποστολή αυτή. Το ότι δεν συμμετείχαν στη συζήτηση καθιστά την απόφαση νόμιμη. Την καθιστά και ηθικά σωστή;
12) Γιατί το γεγονός ότι δεν υπήρχε τρίτο ζευγάρι (οι Φ. Καραμανλής και Σ. Μπομπολάκης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν στην Ολυμπιάδα), δεν μέτρησε για να αναθεωρήσει η ΕΟΜ την απόφασή της περί της μη αποστολής στην Ολυμπιάδα της επίσημης Εθνικής ομάδας που και 6μελής ήταν και προπονημένη;
13) Γιατί η επιστολή της Εθνικής Ομάδας δεν απαντήθηκε ποτέ;
14) Γιατί η Ελληνική Ομοσπονδία δεν έβγαλε επίσημη ανακοίνωση για την ελληνική συμμετοχή στην Ολυμπιάδα και τους παίκτες που θα την απαρτίζουν, όπως έκανε για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα;
15) Ο κάθε αθλητής μπριτζ που πληρώνει το παράβολό του στην Ομοσπονδία, δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συμμετοχή του καταλήγει να επιδοτεί άλλη από τη νόμιμα επιλεγμένη ομάδα;
16) Ίσως όλα τα παραπάνω να είναι νόμιμα, είναι όμως ηθικά; Ή το έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ που δεν μας νοιάζει καθόλου αυτό πια;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.