Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΓΚΑΛΟΠ - ΦΩΤΙΑ: Σε ελεύθερη πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ - 21% η ΝΔ! [αναλυτικά]


Με 8 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Palmos Analysis....Από τη γενική εικόνα και τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας, προκύπτει ότι η δημοσκοπική επικράτηση της ΝΔ δεν οφείλεται σε αύξηση των δικών της ποσοστών, που στην πρόθεση ψήφου παραμένουν καθηλωμένα κοντά στο 20%, αλλά στην αποστασιοποίηση της μεγαλύτερης μερίδας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που, όμως, δεν στρέφονται είτε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, είτε προς κάποιο άλλο κόμμα, αλλά παραμένουν αναποφάσιστοι.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 21% έναντι 13% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 4,9%, η Χρυσή Αυγή με 4,6%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 2,1%, το Ποτάμι με 1,6%, η Ενωση Κεντρώων με 1,4%, η Λαϊκή Ενότητα με 1% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 1%.


Αναποφάσιστο δηλώνει το 18% των ερωτηθέντων, Λευκό ή άκυρο επιλέγει το 11,2%, ενώ το 9,9% δηλώνει ότι «δεν θα ψηφίσει». «Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ» δηλώνει το 2,8% των ερωτηθέντων, ενώ «άλλο κόμμα» επιλέγει το 4,5%. Συνολικά, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου κι εκείνων που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ανέρχεται στο 41,9%.


Εκτίμηση ψήφου

Μετά την αναγωγή, στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 5%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή εμφανίζεται να εξασφαλίζει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αντιθέτως, εκτός Βουλής μένουν το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Αναλυτική, η μέση εκτίμηση ψήφου δίνει τα εξής ποσοστά:
 • Νέα Δημοκρατία: 32%
 • ΣΥΡΙΖΑ: 27%
 • ΚΚΕ: 7,5%
 • Χρυσή Αυγή: 7,5%
 • Δημοκρατική Συμπαράταξη: 6,5%
 • Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
 • Το Ποτάμι: 2,5%
 • Ένωση Κεντρώων: 2,5%
 • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 2%
 • Λαϊκή Ενότητα: 1,5%
 • ‘Αλλο κόμμα: 8%
Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Από τον πίνακα που αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων και τις μετακινήσεις ψηφοφόρων, προκύπτει ιδιαίτερα υψηλή συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας και, αντιθέτως, ευρεία αποσυσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ερώτημα ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% έναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 61% και ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21%.

 Οι εξαγγελίες Τσίπρα – Μητσοτάκη
Στο μέτωπο των εξαγγελιών, το 56% κρίνει θετικά μεν αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες θα διατεθούν για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Το 22% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 18% την κρίνει αρνητικά.Επίσης, το 54% κρίνει θετικά αλλά δεν θεωρεί ότι θα υλοποιηθεί η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια. Το 18% την κρίνει θετικά και θεωρεί ότι θα την υλοποιήσει, ενώ το 23% την κρίνει αρνητικά.


Η παρουσία στη ΔΕΘ


Σε ό,τι αφορά τη «μονομαχία» Τσίπρα – Μητοστάκη, το 61% κρίνει αρνητικά την ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της έκθεσης της Θεσσαλονίκης, το 16% την κρίνει θετικά και το 20% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.


Αντίστοιχα, το 61% κρίνει αρνητικά τις απαντήσεις που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ, το 16% θετικά, και το 22% ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.


Επίσης, το 50% έχει «χαμηλές προσδοκίες» για την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 10% έχει «υψηλές προσδοκίες» και θεωρεί ότι θα ακούσει «θετικές προτάσεις», ενώ το 27% θεωρεί ότι «δεν θα ακούσει κάτι διαφορετικό ή ενδιαφέρον».
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιός είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 30% εναντι 25% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απαντά αυθόρμητα το 43%, ενώ το 2% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».Η παράσταση νίκης
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με 61%, ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ποσοστό 21%, ενώ το 3% βλέπει πρώτο «άλλο κόμμα» (αυθόρμητη απάντηση) και το 15% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».Ευρήματα
Στα ερωτήματα που αφορούν το δίπολο εξουσίας του πολιτικού συστήματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ), οι απαντήσεις τον πολιτών οδηγούν (με αυθόρμητη αναφορά μάλιστα) στο «Κανένας». 43% «Κανένας από τους δύο» στην ερώτηση της καταλληλότητας για την Πρωθυπουργία για τους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη, 60% αρνητική η γενική αποτίμηση για τις εξαγγελίες και τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και 50% αρνητικές προσδοκίες για τις αντίστοιχες δραστηριότητες του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και γενικευμένη δυσπιστία για την υλοποίηση θετικών εξαγγελιών από τους δύο αρχηγούς (σε ποσοστά της τάξης του 55%), αποτυπώνουν ανάγλυφα την αποστασιοποίηση των πολιτών και την απογοήτευσή τους.
Η επίδραση αυτού του «γκρίζου» περιβάλλοντος στην εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι διαφορετική για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το κυβερνών κόμμα εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλή συσπείρωση (λίγο πάνω από το 30%), αλλά η πλειοψηφία (44%) των ψηφοφόρων του εμφανίζονται μετέωροι (δηλώνουν δηλαδή ή ότι δεν έχουν αποφασίσει ή ότι προσανατολίζονται σε στάση διαμαρτυρίας, όπως άκυρο/λευκό ή αποχή). Αυτό δημιουργεί μεγάλη ρευστότητα και αβεβαιότητα σχετικά με την τρέχουσα εκλογική του επίδοση σε ενδεχόμενες Βουλευτικές εκλογές, ανάλογα με την τελική στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του που δεν δηλώνουν - ακόμα - πρόθεση μετακίνησης σε άλλο κόμμα.
Στον αντίποδα, η ΝΔ με ισχυρή συσπείρωση της εκλογικής της βάσης και σημαντικές εισροές από τα κόμματα του μεσαίου χώρου δείχνει να καταγράφει κέρδη, απέχει όμως σημαντικά ακόμα από την αναγκαία δυναμική που θα της προσέδιδε μια πειστική εναλλακτική πρόταση. Από τα μικρότερα κόμματα, φαίνεται να επωφελούνται (κυρίως από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ) τα κόμματα διαμαρτυρίας/ απόρριψης, ενώ από τα μετριοπαθή κόμματα του κέντρου, μόνο η Δημοκρατική Συμπαράταξη φαίνεται να κρατάει τις δυνάμεις της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.