Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Να πούμε λόγια σταράτα για τις τηλεοπτικές άδειες; [άρθρο]


Η κυβέρνηση, γνωρίζοντας οτι άρτο δεν μπορεί να χαρίσει, παρά μόνο θεάματα, οικοδόμησε για πολύ καιρό ,μεθοδικά και επίμονα ένα αφήγημα που εν ολίγοις έλεγε τα εξής...




-τα κανάλια είναι της διαπλοκής
-τα δάνεια των καναλαρχων ειναι θαλασσοδάνεια
-οι δημοσιογράφοι είναι τσιράκια των αφεντικών τους


Δηλαδή "ας τους κάνουμε όλους ίσωμα" στα μάτια του κοσμάκη κι ας αδικούμε αυτούς που είναι σοβαροί, υπεύθυνοι και συνεπείς!


Για την πολιτική του επιβίωση λοιπόν ,και για να μην ξαναφτάσει στο 4%,αλλα κυρίως για να βολέψει τους ημέτερους ο Συριζα αποφάσισε...


-να βάλει και δικούς του ανθρώπους στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο
-να πριμοδοτήσει δια της πλαγίας τους νέους δικούς του παίχτες
-να ταπεινώσει τις ενοχλητικές φωνές των δημοσιογράφων καίγοντας και χλωρά μαζί με τα "ξερά".


Τι έκανε?


"Παρασκεύασε" ένα νόμο ,που μιλούσε για 4 κανάλια και ζητούσε μόνο μια εγγυητική 3 εκατομμυρίων για συμμετοχή στη δημοπρασία !Τίποτα άλλο!!!


-Ποτέ δεν κατάλαβε κανένας γιατί μόνο 4 κανάλια. Η έκθεση της Φλωρεντίας απεδείχθη μια μπούρδα. (Ακόμα γελάει το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ!)


-Ποτέ δεν κατάλαβε κανείς γιατί δεν μπήκε κανένα κριτήριο για τους διαγωνιζόμενους. Παραδείγματος χάριν... Έχουν άλλες επιχειρήσεις ?Είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους? Πληρώνουν τους εργαζόμενους τους? Με ποια ποσά και ποιες εργασιακές συνθήκες? Αν πάρουν την άδεια και μετά,όταν δουν τα ζόρια "πιστολίσουν τα κανάλια που θα ανοίξουν, θα έχουν καμιά συνέπεια ή θα πουν «συγγνώμη δεν ξέραμε το σπορ»?


-Ποτέ δεν κατάλαβε κανείς γιατί δεν περιέγραψε εξ αρχής ολόκληρο το τηλεοπτικό τοπίο που ήθελε να διαμορφωθεί. Δηλαδή… Έπρεπε να πει "θα υπάρχουν χ άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, χ άδειες ειδικού σκοπού, χ άδειες τοπικής εμβέλειας". Αυτό θα ήταν σοβαρό και έντιμο. Είτε άρεσε σε όλους ,είτε όχι!


-Ποτέ δεν κατάλαβε κανείς γιατί έγινε τόσο μυστικοπαθώς η δημοπρασία. Λέγεται, προφανώς για πλάκα, ότι ο οίκος Σοθμπις ζήτησε από τον Παππά το copy right!Δηλαδή ποιος θα διαμαρτύρονταν εάν η διαδικασία ήταν ανοιχτή, με την ίδια επιτροπή και τις αντιπροσωπείες των ενδιαφερομένων απέναντι τους?


Τα ερωτήματα αυτά, είναι βεβαίως ρητορικά... Γιατί όλοι καταλάβαμε γιατί έγιναν όλα, έτσι όπως έγιναν!


Αν τα κανάλια ήταν περισσότερα, θα υπήρχε μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγξει τις εξελίξεις και την πολυφωνία. Και μεγαλύτερη δυσκολία να φτάσει στο ποθητό τίμημα των 200 εκατομμυρίων! Βάζοντας λοιπόν "λαγούς", τάζοντας "πετραχήλια" και κυρίως θολώνοντας το τοπίο με ένα κάρο αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ακόμα και την ώρα που γίνονταν η δημοπρασία, έχτισε το νέο σκηνικό, αδιαφορώντας για κάθε έννοια δικαίου!
Το τίμημα εξωφρενικό!Εξω απο κάθε επιχειρηματική λογική !Και στο τέλος της ημέρας,αναρωτηθείτε ποιος θα το πληρωσει...


Αυτοί που πλήρωσαν ,γνωρίζουν ήδη, ότι αγόρασαν αυτοκίνητο σε τιμή …αεροπλάνου!


Και κατι ακόμα για οσους γλεντανε με την αγωνια χιλαδων εργαζομενων στα καναλια. Δεν είναι η πρώτη και η τελευταία φορά, που παραμερίζεται η σοβαρότητα, η εντιμότητα, η κοινωνική ευαισθησία και η ηθική, από μια πολιτική εξουσία... Τα θύματα όμως τέτοιου είδους πρακτικών οφείλουν να ξυπνήσουν κάποια στιγμή! Καθε φορα στρέφουν τον έναν απέναντι στον άλλο, με την παλιά, δοκιμασμένη συνταγή του "διαιρει και βασιλευε"... Αδιαφορούν για τις συνέπειες της συνταγής τους! Αδιαφορούν που δηλητηριάζουν τον κόσμο! Η δουλειά τους να γίνεται!Η δική μας δουλειά είναι να αντισταθούμε στον διχασμό και τον ισοπεδωτισμό. Και να ζητήσουμε επιτέλους μια κοινωνία αρχών και δικαίου! Ρομαντικό?



ΜΑΡΙΑ ΘΕΜΕΛΗ-Δημοσιογράφος STAR/timelink.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.