Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Publico: Η Goldman Sachs είχε του χεριού της τον Μπαρόζο


Τι απαντά ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου...



O Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης μετά την πρόσληψή του από την Goldman Sachs, διατηρούσε στενές επαφές κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004-2014) με την αμερικανική τράπεζα, σύμφωνα με την πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Οι ιθύνοντες της Goldman Sachs «έδιναν στην ομάδα του Μπαρόζο με τρόπο εμπιστευτικό προτάσεις σχετικά με τις αλλαγές που θα μπορούσαν να υπάρξουν στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης» γράφει η εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει αποσπάσματα από επιστολές και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβε από την Κομισιόν.

Μια υπηρεσιακή αλληλογραφία με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου του 2013 την οποία υπογράφει ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλανκφέιν κάνει λόγο για μια διακριτική επίσκεψη του Μπαρόζο στην έδρα της τράπεζας στη Νέα Υόρκη η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν συμπεριλαμβανόταν ούτε στην επίσημη ατζέντα ούτε στα αρχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Εκτίμησα πολύ την παραγωγική μας συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία» γράφει ο Μπλανκφέιν.

Ερωτηθείς σχετικά από την εφημερίδα, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «διέψευσε κατηγορηματικά» ότι είχε αναπτύξει μια «ειδική σχέση με έναν φορέα του χρηματοπιστωτικού τομέα» κατά τη διάρκεια των δύο του θητειών στις Βρυξέλλες.

«Φυσικά είχα διατηρήσει θεσμικές επαφές- διαφανείς και δεόντως καταχωρημένες στα αρχεία της Κομισιόν- με πολλούς φορείς, πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και οικονομικούς» υπογράμμισε.

Μεταξύ αυτών βρίσκονταν «οι μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνταν στην ευρωπαϊκή αγορά» εντός του πλαισίου της «οικονομικής κρίσης» πρόσθεσε.

Η εφημερίδα επικαλείται μεταξύ άλλων επιστολή ενός λομπίστα της Goldman Sachs, ο οποίος διατυπώνει προτάσεις σχετικά με τη νομοθεσία που διέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και απάντηση στελέχους της ομάδας του Μπαρόζο που υποσχέθηκε να τις διαβάσει «με μεγάλο ενδιαφέρον».

Η απάντηση Μπαρόζο

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο υπεραμύνθηκε την Παρασκευή για ακόμη μια φορά του δικαιώματός του να εργαστεί για την Goldman Sachs, έπειτα από την κατακραυγή που προκάλεσε ο διορισμός του στην αμερικανική τράπεζα επενδύσεων και την έρευνα που διέταξε ο διάδοχος του στην Επιτροπή, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με το εάν ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παρέβη με τα νέα του καθήκοντα τις βασικές αρχές της δεοντολογίας της ΕΕ.

"Γιατί να μην έχω το δικαίωμα να εργαστώ εκεί που θα επιλέξω, αν αυτό είναι μια νόμιμη οντότητα, προφανώς, και όχι ένα καρτέλ ναρκωτικών"; τόνισε στους δημοσιογράφους, εμφανώς αναστατωμένος ο Μπαρόζο, στην πρώτη δημόσια του τοποθέτηση για την υπόθεση, σε μια εκδήλωση στο Κασκαΐς κοντά στην Λισσαβόνα.

Η Goldman Sachs προσέλαβε τον Μπαρόζο ως μη εκτελεστικό πρόεδρο της διεθνούς της έδρας στο Λονδίνο, δύο εβδομάδες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit τον Ιούνιο. Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι θα συμβουλεύει την τράπεζα σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε επιστολή που έστειλε στον Γιούνκερ νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Μπαρόζο υποστηρίζει πως οι ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι, κατηγορώντας τον διάδοχο του για διακριτική μεταχείριση εναντίον του και της τράπεζας, προσθέτοντας πως δεν μετανιώνει για την απόφαση του.

Πολλοί πρώην επίτροποι έχουν αναλάβει θέσεις σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν πως, δεδομένης της άποψης των Ευρωπαίων πολιτών για την Goldman Sachs, ιδίως μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008, η επιλογή του Μπαρόζο να εργαστεί στην εν λόγω τράπεζα προκαλεί φθορά στους θεσμούς της ΕΕ. Πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν την τράπεζα εν μέρει υπεύθυνη για την οικονομική κρίση.

"Ποιος καθορίζει σε ποια τράπεζα μπορεί να εργαστεί κανείς; Αυτό είναι αυθαίρετο, μια επιλεκτική μεταχείριση που γίνεται για πολιτικές σκοπιμότητες", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν.

Επιδοκίμασε παράλληλα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα που ζήτησε εξηγήσεις από τον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα "για την διαφοροποιημένη μεταχείριση του Μπαρόζο σε σχέση με άλλους ανθρώπους σε προφανείς ταυτόσημες καταστάσεις".

"Ο πρωθυπουργός μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με την στάση μου και την επιλογή μου, αλλά με υπερασπίζεται ως Πορτογάλος", τόνισε ο Μπαρόζο.

"Ως Πορτογάλος και Ευρωπαίος πολίτης, δεν δέχομαι να περιορίζονται τα δικαιώματα μου. Έχω κάνει τα πάντα με διαφάνεια, με επιμέλεια, τηρώντας τους κανόνες", υποστήριξε, αναφερόμενος στον κώδικα δεοντολογίας που προβλέπει ότι πρώην Επίτροποι, έως και 18 μήνες μετά το τέλος της θητείας τους, θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του πρώην εργοδότη τους προκειμένου να απασχοληθούν σε ιδιωτική επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.