Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Βρήκαν τα 750 εκατ. Τσακαλώτος - δανειστές. Κατατίθεται ο Προϋπολογισμός


Κατατίθεται αύριο το απόγευμα στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης συνολικού ύψους 760 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών...Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να δέχτηκε και την προτεινόμενη ρύθμιση για την χρηματοδότηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ύψους 760 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει κι ένα «μαξιλάρι» 300 εκατ. ευρώ για την επιπρόσθετη χρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών στους τομείς υγείας, παιδείας και πρόνοιας.

Παρ' όλα αυτά, «αγκάθι» παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2018, το οποίο εκτιμάται στο 0,4% του ΑΕΠ (600 εκατ. ευρώ).

Ο προϋπολογισμός πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή στις 18:00 το απόγευμα τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι αργά σήμερα το βράδυ, με στόχο να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, παρά το τέλμα στα εργασιακά.

Νωρίτερα, η υπ. Εργασίας βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης και δρομολογείται νέα συνάντηση αύριο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπ. Εργασίας, το ΔΝΤ επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως. Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β' εξάμηνο του 2017.

Στη ατζέντα βρίσκονται επίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων, την Υγεία και την Παιδεία.

Οι Θεσμοί παρουσίασαν σήμερα για πρώτη φορά κείμενο με τις θέσεις τους και τα σημεία στα οποία επιμένουν. Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι το κείμενο που παρέδωσαν οι θεσμοί έχει μια σειρά ανοιχτών θεμάτων, επί των οποίων θα συνεχίζονται οι τεχνικές διαπραγματεύσεις και αφού αποχωρήσουν από την Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.