Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Documento: Με τι λεφτά έγινε εκδότης ο Καλογρίτσας; [άποψη]


γράφει ο Δημήτρης Καλατζής*

Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας μπήκε σήμερα στο χώρο των ΜΜΕ με την έκδοση της Κυριακάτικης εφημερίδας “Documento”. Όσο ευχάριστο κι αν ακούγεται αυτό για 100 δημοσιογράφους που βρήκαν δουλειά σε ένα χώρο που έχει ισοπεδωθεί από την ανεργία, οι καιροί δεν δικαιολογούν ούτε εφησυχασμό, ούτε – πολύ περισσότερο – πανηγυρισμούς, μετά και τη δημόσια παραδοχή μεγάλων μιντιαρχών ότι λειτουργούσαν επί χρόνια με ευνοϊκά δάνεια ή ακόμα και… αέρα....


Ο κύριος Καλογρίτσας είναι ο άνθρωπος που τίναξε στον αέρα τον «αντικειμενικό διαγωνισμό» για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών του Νίκου Παππά, αφού αποδείχθηκε ότι δεν είχε τα χρήματα για να αγοράσει την άδεια. Είναι ο άνθρωπος που έριξε στα τάρταρα το «ηθικό πλεονέκτημα» της κυβερνώσας αριστεράς, παρουσιάζοντας δανεικά βοσκοτόπια στην Ιθάκη ως πανάκριβη «Γη της Επαγγελίας», ένας επιχειρηματίας με περίεργο δανεισμό από τη μοναδική τράπεζα που δεν ελέγχεται από Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ένας άνθρωπος που σπούδασε… σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου, ο Υπουργός Σπίρτζης δηλώνει ότι δεν γνωρίζει «τι δουλειά κάνει» και το μόνο ξεκάθαρο είναι ότι διαθέτει χρήματα (από κάποια πηγή) και θέλει να τα δαπανήσει για τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τα κατάφερε από τη θέση του καναλάρχη, το κάνει από τη θέση του εκδότη.

Τι θα βλέπαμε αν ο κύριος Καλογρίτσας κατάφερνε να αποκτήσει τηλεοπτικό κανάλι; Πρώτη είδηση στην εφημερίδα του είναι ο άθλιος Άδωνις Γεωργιάδης που κατασπατάλησε τα λεφτά του ΚΕΛΠΝΟ και ενδεχομένως να είναι μπλεγμένος με παρακολουθήσεις, κατασκοπία, ίσως και σατανιστικές τελετές. Δεύτερο θέμα είναι η Περιστέρα Μπαζιάνα, που είναι σεμνή, ταπεινή, δεν της αρέσει να την αποκαλούν «πρώτη Κυρία», κέρδισε με το σπαθί της τη θέση της πανεπιστημιακής δασκάλας και είναι καλή μητέρα και νοικοκυρά. Τρίτο θέμα θα ήταν οι απόψεις του εκτελεστή της 17Νοέμβρη Κουφοντίνα από τον Κορυδαλλό…

Τι ρωτάτε; Που είναι οι περικοπές των συντάξεων; Ο σφαγιασμός των εργασιακών σχέσεων; Η φτώχεια και η κακομοιριά στην Ελλάδα; Η εφημερίδα του κύριου Καλογρίτσα που ευαγγελίζεται ότι φέρνει νέα ήθη στο ρεπορτάζ, δεν ασχολείται με αυτά τα μικρά και ταπεινά θέματα. Το κρασάκι της Περιστέρας είναι προφανώς πιο ενδιαφέρον…

Η εφημερίδα του κυρίου Καλογρίτσα έχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό της. Αρκεί να δει κανείς πως συστήνεται στους αναγνώστες:


«Πότε διάβασες τελευταία φορά ρεπορτάζ; Η κυριακάτικη εφημερίδα Documento φιλοδοξεί, μέσα από τις 96 σελίδες της, να εγκαινιάσει μια νέα πραγματικότητα στον ελληνικό Τύπο. Το Documento δεν θέλει να είναι μία ακόμη εφημερίδα, αλλά μια νέα πρόταση για το πώς, εν έτει 2016, οραματιζόμαστε μια σύγχρονη εφημερίδα σε ένα περιβάλλον υπερπληροφόρησης και παραπληροφόρησης. Τη διεύθυνση της εφημερίδας έχει ο Κώστας Βαξεβάνης. Ο δημοσιογράφος των πολλών αποκαλύψεων και των διεθνών βραβείων θα είναι ο μαέστρος μιας ορχήστρας 100 δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους καλύτερους ερευνητές και αναλυτές».

Οι δημοσιογράφοι λέμε κάποιες υπερβολές – δεν είναι κακό. Αρκεί να μην ξεχνάμε από πού ξεκινάμε. Ούτε ποιοι μας χρηματοδοτούν. Να θυμηθούμε λοιπόν ποιος είναι ο κύριος Καλογρίτσας, που θα… εγκαινιάσει μία «νέα πραγματικότητα στον ελληνικό τύπο»;

Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρτίτσας είναι σήμερα 43 ετών και το μεσαίο του όνομα, το Βλαδίμηρος, του δόθηκε προς τιμήν του Λένιν από τους δύο του γονείς, Χρήστο και Μικελίνα. Από τις σπουδές του φαίνεται πως δεν έχει σχέση με τα (κυρίως δημόσια) κατασκευαστικά έργα από τα οποία «βιοπορίζεται» ο παρτέρας του. Σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου και συνέχισε τις καλλιτεχνικές του σπουδές στο Λος Άντζελες.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, δεν ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία αλλά ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία «Ηλέκτρα» (το όνομα της αδερφής του) και ειδικεύτηκε σε εταιρίες… αντιρρυπαντικών συστημάτων. Το 2011 ο πατέρας του ίδρυσε την Pileus Holding, η οποία ασχολείται με τις αγοραπωλησίες ακινήτων αλλά και με τη συμμετοχή σε εταιρείες πληροφορικής, ΜΜΕ, δημοσκοπήσεων και διαφημίσεων. Στο πρώτο ΔΣ της εταιρείας συμμετείχε ο Βλαδίμηρος ως διευθύνων σύμβουλος, ενώ ο πατέρας του είχε τη θέση του προέδρου. Ακόμα, έχει υπάρξει μεγαλομέτοχος στην εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO.

Ο κύριος Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν είναι ξεκάθαρο ποια ακριβώς δουλειά κάνει. Στις 16 Σεπτεμβρίου 2016 στο ραδιόφωνο του Alpha 9.89 ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, νονός του υιού Ιωάννη Καλογρίτσα (και εγγονού του κατασκευαστή Χρήστου Καλογρίτσα) δήλωνε ότι αγνοεί το επάγγελμα του κουμπάρου του:

Χαριτάτος: Ο κατασκευαστής, είναι ο πατέρας Καλογρίτσας;
Σπίρτζης: Μάλιστα
Χαριτάτος: Ο υιός Καλογρίτσας, που συμμετέχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι κατασκευαστής;
Σπίρτζης: Δεν το ξέρω. Ξέρω εγώ ποιός στελεχώνει την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα; Σοβαρά μιλάτε; Δεν το ξέρω. Εσείς ξέρετε…
Χαριτάτος (επιμένει): Ο Ιωάννης Καλογρίτσας με τον οποίο εσείς έχετε τη συγγένεια, είναι κατασκευαστής;
Σπίρτζης: Δεν το ξέρω, σας λέω. Δεν είναι μηχανικός ο άνθρωπος. Συμμετέχει σε κάποιες εταιρείες από αυτές που έχει η οικογένειά του. Δεν το ξέρω.

Το πρόβλημα από την ασάφεια της δραστηριότητας (και των χρημάτων) Καλογρίτσα έγινε εμφανές όταν συμμετείχε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών (μάλιστα παράτυπα καθώς υπέβαλε στα χαρτιά του πήρε παράταση για να συγκεντρώσει τα χαρτιά του) με προσφορά που δεν μπορούσε να καλύψει και επηρέασε έτσι συνολικά την εξέλιξη του διαγωνισμού, αναγκάζοντας άλλους διαγωνιζόμενους να διαθέσουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά που έφθασαν μέχρι τα 75 εκατ. ευρώ.

Λίγο αργότερο αποκαλυπτόταν ότι ο κατασκευαστής Χρήστος Καλογρίτσας είχε χρηματοδοτηθεί συνολικά με 127,6 εκατομμύρια ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Τα 77,6 εκατομμύρια από αυτά τα είχε πάρει από τη στιγμή που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε φορολογικό έλεγχο αναγκάστηκε να καταβάλει το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς κινδύνευε να κατηγορηθεί για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν επίσης αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλώσεων.

Στην ανακοίνωση απόσυρσής του από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο κύριος Καλογρίτσας υιός δήλωνε:

«Μετά από 44 χρόνια κοινής ζωής με τον πατέρα μου Χρήστο Καλογρίτσα, ανακάλυψα πως η διαπλοκή βρίσκεται μέσα στο ίδιο μου το σπίτι. Επί ένα περίπου μήνα, κανιβαλίστηκα μαζί με την οικογένειά μου, έμαθα πως είμαι ανήθικος, πως χρωστάω στο Δημόσιο, πως φοροδιαφεύγω και αν δεν είχα την τύχη να έχω γεννηθεί μετά το 1962, ίσως να μου χρέωναν και τη δολοφονία του Κέννεντυ. Από όλα τα εγκλήματα που μου αποδόθηκαν, το  μοναδικό πραγματικό έγκλημά μου ήταν πως αποφάσισα ως νέος επιχειρηματίας να διεκδικήσω τηλεοπτική άδεια. Δηλαδή να μπω σφήνα, μέσα σε ένα κλειστό κύκλο συμφερόντων, που θέλουν να εξουσιάζουν όχι μόνο τα κανάλια αλλά και τη χώρα. Έτσι, προκειμένου να εξοντωθώ ανακάλυψαν στο πρόσωπό μου όσα έχουν διαπράξει οι ίδιοι. Η φοροδιαφυγή για την οποία ελέγχεται ο κύριος Αλαφούζος ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και η φοροδιαφυγή για την οποία κατηγορείται ο κύριος Κοντομηνάς, ύψους 41 εκατομμυρίων, αποδόθηκαν σε μένα που δεν χρωστάω ούτε ένα ευρώ και δεν έχω καμία καταδίκη. Όπως έκαναν  σε όλη τους την πορεία αντέστρεψαν την πραγματικότητα. Η διαπλοκή ανακάλυψε διαπλοκή σε μένα που ούτε εργολάβος είμαι, ούτε δημόσια έργα παίρνω. Αυτοί που έπαιρναν θαλασσοδάνεια με (κατ’ ομολογία τους) «αέρα» και έφτιαξαν ζημιογόνες επιχειρήσεις, οι οποίες αφήνουν εργαζόμενους στο δρόμο, απέδωσαν σε εμένα – έναν άγνωστο αλλά σίγουρα όχι διαπλεκόμενο  που ταλάνισε τη δημόσια ζωή επί χρόνια – όλα τα κακά. Αμφισβήτησαν ακόμη και την περιουσία μου, που οι δικές τους Τράπεζες είχαν αποτιμήσει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με την ανθρωποφαγία τους επιχείρησαν να κομματιάσουν την τιμή μας και την αξιοπρέπειά μας. Δεν σταμάτησαν όμως εκεί, αφού στην πραγματικότητα όλη αυτή η συμπεριφορά στόχευε και δυστυχώς πέτυχε, να με αποκόψει από τις πηγές και τις διαδικασίες χρηματοδότησής μου. Οι τράπεζες προενοχοποιημένες από τα ψευδή δημοσιεύματα, αρνήθηκαν να λειτουργήσουν νόμιμα απέναντί μου. Διαρροές ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδος άφηναν να εννοηθεί πως είμαι ελεγχόμενος για δάνεια, που ουδέποτε έλαβα. Διαμόρφωσαν, όπως ήθελαν, τις εντυπώσεις και τελικώς παραπλάνησαν την κοινή γνώμη. Τέτοια κανάλια θέλουν και γι’ αυτό τα θέλουν. Αν και γι’ αυτό το τελευταίο το λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη, για τα υπόλοιπα το λόγο θα έχει η ζωή και οι πολίτες αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πλέον τι συμβαίνει. Αποχωρώ, λοιπόν, για τους λόγους τους οποίους όλοι πλέον αντιλαμβάνονται. Θα προστατεύσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, παρότι χάνω 3 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχούν στην εγγυητική επιστολή, την οποία έχω καταθέσει. Η παρεμπόδισή μου αυτή είναι πρόσκαιρη. Θα είμαι εδώ και στα Μέσα Ενημέρωσης και φυσικά όλοι θα κριθούμε στη ζωή. Αν και νομίζω πως πολλοί απ’ αυτούς θα κριθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη.»
15107445_1809595532643657_919750904746227619_n 


Η «αποχώρηση», όπως αποδείχθηκε, ήταν πραγματικά πρόσκαιρη αφού ο κύριος Καλογρίτσας, έγινε συντομότατα εκδότης, όπως έχει δικαίωμα.

Για εκείνο που δεν έχει ηθικό δικαίωμα είναι να κουνά το δάχτυλο στα παλαιά, διαφθαρμένα και διαπλεκόμενα ΜΜΕ και να ευαγγελίζεται «νέα δημοσιογραφία» και «πραγματικό ρεπορτάζ», χωρίς να δηλώνει ξεκάθαρα ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ.

Αυτό θα έκανε τη διαφορά στο διαπλεκόμενο σύστημα των Media.


Η απάντηση στο ερώτημα: Που βρήκατε τα λεφτά κύριε Καλογρίτσα;


*στο postmodern

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.