Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Το ιστορικό "γουρούνι" της Mercedes [video]


Το θρυλικό... πολυτελές αγωνιστικό των 2 τόνων...
Την άνοιξη του '64 ο Erich Waxenberger κλήθηκε, κυριολεκτικώς, την τελευταία στιγμή να αντικαταστήσει τον αιφνιδίως ασθενήσαντα Dieter Glemser στο ΙΒ' Δ.Ρ.Α. Έκανε έναν αγώνα χωρίς αναγνωρίσεις και ολοκλήρωσε με συνοδηγό τον Κ. Κaiser στην τέταρτη θέση με μια Mercedes 220 SE.

Μόλις δυο χρόνια αργότερα ο Waxenberger πήρε τον 6,3 λίτρων V8, κινητήρα από την 600άρα λιμουζίνα και τον τοποθέτησε σε μια απλή S (W 109), που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε κινητήρες V6.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα αυτοκίνητο δυο τόνων, τριών όγκων με επιδόσεις αγωνιστικού που ονομάστηκε 300 SEL 6,3.

Λανσαρίστηκε τον Μάρτιο του '68 στο σαλόνι της Γενεύης. Εκείνη την εποχή η κραταιά σήμερα AMG δεν ήταν παρά μια μικρή εταιρεία βελτιώσεων που είχε ιδρυθεί από πρώην μηχανικούς της Mercedes. Πήρε και εξέλιξε λίγα 300 SEL 6,3 δημιουργώντας σπέσιαλ εκδόσεις υψηλών επιδόσεων που προορίζονταν για αγώνες.

Βαμμένη σε κόκκινη απόχρωση, σύντομα απέκτησε το παρανόμι «κόκκινο γουρούνι». Τερμάτισε δεύτερη στις 24ωρες του Spa το '71, με τους Hans Heyer - Clemens Schickentanz στο τιμόνι, να ολοκληρώνουν τον αγώνα τρεις γύρους πίσω από τους νικητές.

Ο βελτιωμένος από τους τεχνικούς της AMG V8 κινητήρας, είχε αυξημένη χωρητικότητα στα 6,9 λίτρα και απέδιδε 420 ίππους. Ωστόσο, κατανάλωνε πολύ καύσιμο, ενώ η ροπή και η ισχύς του έφθειρε γρήγορα τα ελαστικά. Εξαιτίας αυτών, οι δύο οδηγοί αναγκάζονταν να σταματούν συχνότερα για ανεφοδιασμό. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αν το όχημα δεν χρειαζόταν να σταματήσει στα πιτς τόσες φορές, ίσως να κέρδιζε τον αγώνα. Με τα "αν" και τα "ίσως" όμως, δεν αλλάζουν τα αποτελέσματα τα οποία ούτως ή άλλως είναι τιμητικά για τo "κόκκινο γουρούνι"

Από τα πέντε 300 SEL 6,3 που κατασκευάστηκαν ένα σώζεται στο μουσείο Vehoniemi Automotive στην Φινλανδία. Εννιά χρόνια μετά από εκείνο το Spa και δεκαέξι μετά την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, ο Waxenberger, ήρθε στην Ελλάδα ως μάνατζερ της Mercedes με την ισχυρή αρμάδα των 450 SLC για το 27ο Δ.Ρ.Α. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.