Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Καμιά αλλαγή στα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης


Με τα κριτήρια που ίσχυσαν και πέρσι θα δοθεί και φέτος το επίδομα θέρμανσης, σύμφωνα με...


 την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Η απόφαση αφορά φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος θα είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Το επίδομα χορηγείται για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ωστόσο, από την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης εξαιρούνται:
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη.
- Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
- Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ιδιωτικά αυτοκίνητα περισσότερα των δύο ή ποσοστά συνιδιοκτησίας τα οποία αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.
-Η επαγγελματική στέγη.
- Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
-Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής. Αναφορικά με τα κριτήρια χορήγησης ορίζεται ότι το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, θα πρέπει να ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το επίδομα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης για τις μονογονεικές οικογένειες το εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2015. Επιπλέον η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Τέλος για τον καθορισμό του ύψους του επιδόματος η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες:
- Στην πρώτη κλιματική ζώνη ανήκουν οι νομοί: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας.
- Στην δεύτερη κλιματική ζώνη οι νομοί: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
- Στην τρίτη κλιματική ζώνη οι νομοί: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου.
- Στην τέταρτη κλιματική ζώνη οι νομοί: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων Σάμου, Χανίων. Οι Δήμοι που ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν.
Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
- Στην πρώτη ζώνη η ανωτάτη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 25 λίτρα με ανωτάτη συνολική κατανάλωση για το άγαμο τα 2.000 λίτρα και τους έγγαμους και τις μονογονεικές οικογένειες στα 2.500 λίτρα.
- Στη δεύτερη ζώνη η ανωτάτη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 15 λίτρα με ανωτάτη συνολική κατανάλωση για το άγαμο τα 1.200 λίτρα και τους έγγαμους και τις μονογονεικές οικογένειες στα 1.500 λίτρα.
-Στην τρίτη ζώνη η ανωτάτη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 8 λίτρα με ανωτάτη συνολική κατανάλωση για το άγαμο τα 640 λίτρα και τους έγγαμους και τις μονογονεικές οικογένειες στα 800 λίτρα.
-Τέλος στην τέταρτη ζώνη η ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου ανά τετραγωνικό μέτρο είναι στα 5 λίτρα με ανωτάτη συνολική κατανάλωση για το άγαμο τα 400 λίτρα και τους έγγαμους και τις μονογονεικές οικογένειες στα 500 λίτρα. Σε οριακές περιπτώσεις προσδιορισμού κλιματικής ζώνης μιας κατοικίας επιλέγεται η ευνοϊκότερη ζώνη για τον αιτούντα. Για κάθε λίτρο πετρελαίου το ύψος του επιδόματος είναι στα 0,25 ευρώ το λίτρο. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούν από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι και την 30 Απριλίου 2017 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2017. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση μέσω εφαρμογής στο TAXISnet, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.