Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Η ελληνική τηλεόραση και το σύνδρομο του «πισωγυρίσματος»!


Αυτές είναι οι 5 ενδείξεις που το αποδεικνύουν περίτρανα...




Το 2016 φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του και οι ανασκοπήσεις είθισται να έχουν την τιμητική τους. Εκεί, λοιπόν, που σκέφτεσαι τι είδα στην τηλεόραση τη χρονιά που πέρασε, τι νέο μου τράβηξε το ενδιαφέρον, τι θα ήθελα να εξαφανιστεί με μαγικό τρόπο το 2017, συνειδητοποιείς ότι η τηλεόραση του 2016…. Έχει μείνει πολύ πίσω! Ή για την ακρίβεια τα προγράμματα των καναλιών έχουν άρωμα δεκαετίας 90 και 2000.

Ένδειξη No1: Εκπομπές μαγειρικής

Πόσα ακόμα τέτοιου είδους φορμάτ χωρά η ελληνική τηλεόραση; Μία μόδα που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετία του 2000 με το «Master Chef» να κάνει ντόρο και όπως κάθε τι επιτυχημένο και «πρωτότυπο» - για τα ελληνικά δεδομένα – να κοπιάρεται ξανά και ξανά. Μετά, λοιπόν, από έξι χρόνια, με την κρίση και την έλλειψη ιδεών να έχουν ισοπεδώσει την τηλεόραση, δεν υπάρχει κανάλι χωρίς εκπομπή μαγειρική ή εκπομπή χωρίς τηλεμάγειρα!

Αποκορύφωμα; Ο Σκαϊ που συνεχίζει να «γεμίζει» το μεσημεριανό του πρόγραμμα, καθημερινό και σαββατοκύριακο, με επεισόδια γεμάτα κατσαρόλες και τηγάνια, αλλά και το Star που αποφάσισε να ξαναζεστάνει το πρότζεκτ του «Master Chef» με νέο κύκλο, που θα προβληθεί το 2017.

Ένδειξη Νο2: Μουσικά σόου

Πόσα ταλέντα να αντέξει πια η Ελλάδα και η μικρή οθόνη; Όταν το 2002, ο Ant1 ξεκίνησε να προβάλλει τον πρώτο κύκλο του «Fame Story», κανείς από εμάς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθήσει: «Fame Story 2,3,4», «Super Idol», «Dream Show the music», «X Factor»… Κι αν νομίζεις πώς τελειώσαμε… κάνεις λάθος!

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα talent show επέστρεψαν και «κολλάνε» - σαν ίωση θα έλεγε κανείς- το ένα κανάλι μετά το άλλο! «Voice», «Rising Star», «X Factor» ξανά και ξανά προσπαθούν να καλύψουν τα κενά των ψυχαγωγικών προγραμμάτων που δημιούργησε η «ριμάδα» η κρίση με την κριτική επιτροπή να «σφάζεται» στο βωμό της τηλεθέασης και τα ανερχόμενα αστέρια να αναζητούν λίγη δημοσιότητα… με κάθε τρόπο!

Ένδειξη Νο3: Τηλεπαιχνίδια

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε από εκείνους που θεωρούν ότι η παρθενογένεση είναι στοιχείο της ελληνικής τηλεόρασης, αλλά… Υπάρχουν πάντα και τα «αλλά»! Γιατί να μην μπουν οι υπεύθυνοι των καναλιών σε διαδικασίες «ανακάλυψης» νέων τηλεπαιχνιδιών; Γιατί πρέπει να επιστρέφουμε στα παλιά; Αποδεικτικό στοιχείο, τόσο το «Deal» - ευτυχώς που υπάρχει ο Χρήστος Φερεντίνος που καταφέρνει να δώσει τη δική του πινελιά στο παιχνίδι – όσο και ο «Τροχός της Τύχης».

Δύο αγαπημένα, ναι μεν, για τον κόσμο τηλεπαιχνίδια, ξαναζεσταμένα, δε, για τα οποία οι ιθύνοντες των σταθμών τρίβουν τα χέρια τους λόγω υψηλής τηλεθέασης και μεγάλης συμμετοχής! Ίσως, πάντως, δεν έχουν σκεφτεί το λόγο για τον οποίο οι τηλεθεατές τα βλέπουν! Ίσως, γιατί στη ζώνη μετάδοσής τους δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός; Λέμε εμείς τώρα!

Ένδειξη Νο4: Επαναλήψεις σειρών

Η ελληνική μυθοπλασία στα πάνω ή κάτω της; Ένα ερώτημα που θα απασχολεί κάθε «τηλεορασάκια»! Αν και τα τελευταία χρόνια, οι σκηνοθέτες και σεναριογράφοι έχουν δείξει μία στροφή στην «παραγωγή» ελληνικών και ελληνοκυπριακών σειρών, το τηλεοπτικό τοπίο συνεχίζει να είναι φουλ της επανάληψης.

Το πιο σημαντικό, μάλιστα, είναι ότι οι επαναλήψεις σημειώνουν πολλές φορές υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης από τις «νέες αφίξεις», στοιχείο που αποδεικνύει ότι οι ευφάνταστες ιδέες, οι ατάκες και οι έξυπνοι διάλογοι αποτελούν είδος προς εξαφάνιση!

Ένδειξη Νο5: Ο «Κιτρινισμός» επιστρέφει

Η χρυσή εποχή του κουτσομπολιού ή του κοινωνικού σχολιασμού – όπως αποκαλούν οι πιο κομψοτέχνες το κους κους – φαινόταν ότι είχε τελειώσει!

Εκπομπές τύπου μεσημεριανές, που κυριαρχούσαν σε Alter και Star, και ασχολούνταν με το τι έφαγε ο Σάκης Ρουβάς, αν είναι έγκυος η Ελένη Μενεγάκη, αν χώρισε η Δέσποινα Βανδή και με ποιον απαθανατίστηκε η Ναταλία Γερμανού, πέρασαν για λίγο στη σφαίρα του παρελθόντος μέχρι που… το 2016 έκαναν δυνατό come back! Από τι να πρωταρχίσεις! Από την Κατερίνα Καινούργιου, κάθε πρωί, που ξυπνά τους τηλεθεατές με διάφορα «αποκλειστικά» ρεπορτάζ;

Από τα πρωινάδικα Ant1 και Epsilon, που συνεχίζουν έχοντας «εφεύρει» ειδικές στήλες κατά τη διάρκεια των οποίων ασχολούνται με τα νέα της σόουμπιζ ή από το Μένιο Φουρθιώτη που δίνει ρεσιτάλ κάθε Σαββατοκύριακο, στριμώχνοντας ανάμεσα στα υαλουρονικά, «αποκαλυπτικά» θέματα, ξεκατινιάσματα και…. «ο θεός να σε φυλάξει» ρεπορτάζ! Μετά από όλα, δεν μπορείς παρά να αναρωτηθείς:

Ποιος μπορεί, αφενός, να μιλά για σόουμπιζ στην Ελλάδα, αφετέρου ποιος ενδιαφέρεται σε μία χώρα γεμάτη προβλήματα για τη νέα σχέση της κάθε τηλεπερσόνας;

koolnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.