Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Βόμβα στους γερο-συνδικάλες της ΕΣΗΕΑ από την απόφαση του ΣτΕ για τον Κουρή


Τα γερασμένα μυαλά της ΕΣΗΕΑ, που εδώ και χρόνια κυβερνούν τον κλάδο και προσπαθούν να μετατρέψουν την Ένωση σε ένα κλειστό κλαμπ για λίγους, πλέον βρίσκονται πολιτικά με την πλάτη στον τοίχο, μετά την απόφαση του ΣτΕ...
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτουν οι Τυπολογίες της εφημερίδας "Παρόν", ύστερα από 15 χρόνια έληξε οριστικά η διαμάχη μεταξύ του ΙΚΑ και της «Αυριανής» του Γιώργου Κουρή για την ασφάλιση των δημοσιογράφων που δεν ήταν μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1314/2016 και 1483/2016 έκρινε ότι μη νομίμως το ΙΚΑ επέβαλε σε βάρος της εκδοτικής εταιρείας της «Αυριανής» εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και την ασφάλιση για ασθένεια δημοσιογράφων που απασχολούνταν σε εφημερίδα. Σύμφωνα με το ΣτΕ, «οι εργαζόμενοι στον Τύπο, όπως οι δημοσιογράφοι, υπάγονται στην υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση του ΕΔΟΕΑΠ χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η συμμετοχή τους σε επαγγελματικές ενώσεις»!

Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 31 του ν. 1264/1982, η οποία ορίζει ότι καταργείται κάθε διάταξη νόμου που περιορίζει ή εξαρτά την εργασία και τα παρεπόμενα από αυτήν δικαιώματα των απασχολουμένων στον Τύπο από τη συμμετοχή τους ή μη σε επαγγελματικές οργανώσεις, καταλαμβάνει και τα δικαιώματα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η απόφαση αυτή φέρνει τα πάνω κάτω στην ασφάλιση των δημοσιογράφων σε ό,τι αφορά την τακτική του ΕΔΟΕΑΠ να ασφαλίζει μόνο όσους είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Σύμφωνα με το ΣτΕ, οι διατάξεις του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ που εξαρτούν την πρόσβαση σε ασφαλιστικά δικαιώματα από τη συμμετοχή των εργαζομένων σε επαγγελματική οργάνωση είναι ανίσχυρες. Επιπλέον, το ΣτΕ απέρριψε και το επιχείρημα πως για να ασφαλιστεί δημοσιογράφος του Τύπου στον ΕΔΟΕΑΠ θα πρέπει να υποβάλει αρχικά αίτηση στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Οι αποφάσεις αυτές είναι οριστικές και αμετάκλητες, κλείνοντας μια διαμάχη πολλών χρόνων. Το 1997 ο Γιώργος Κουρής υπέβαλε αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων επιβολής εισφορών που είχε εκδώσει το ΙΚΑ για 210 περίπου εργαζομένους, εκ των οποίων οι 80 ήταν δημοσιογράφοι της εφημερίδας που την περίοδο εκείνη δεν ήταν μέλη της ΕΣΗΕΑ. Οι προσφυγές της εκδοτικής εταιρείας είχαν κριθεί και από το Εφετείο βάσιμες.

Η οριστική απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε μια περίοδο που ο ΕΔΟΕΑΠ κινδυνεύει άμεσα με λουκέτο, ενώ δημιουργεί μείζον ζήτημα για τις διατάξεις του Καταστατικού του αλλά και για την ΕΣΗΕΑ, που χρησιμοποιούσε ως επιχείρημα το Ασφαλιστικό για να εγγράφει ως μέλη της τους νέους δημοσιογράφους των εφημερίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.