Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

O ESM «παγώνει» τα μέτρα για το χρέος μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα


Στον «πάγο» βάζει ο ESM την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την παροχή έκτακτων κοινωνικών μέτρων από το πλεόνασμα των εσόδων...





Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα δαπανήσει επιπλέον δημοσιονομικούς πόρους για την 13η σύνταξη και την αναστολή της αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου πυροδότησε την καταλυτική αντίδραση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης που απεφάσισε να βάλει προσωρινά σε αναμονή τις βραχυπρόθεσμες αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.



Τη σχετική ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος του ESM , ο οποίος απεκάλυψε πως οι Θεσμοί θα εξετάσουν τις πιθανές επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών και το εάν επηρεάζουν το πρόγραμμα του ESM και στη συνέχεια οι Διευθυντές και Διοικητές του ESM θα αξιολογήσουν την εισήγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.



Επισημαίνεται ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα που εγκρίθηκαν από το Eurogroup, απαιτούνται επίσημες αποφάσεις από το τον ESM και τον EFSF.



Αμφότερα τα δύο Ταμεία εκτιμούν στην παρούσα φάση τις επιπτώσεις των κυβερνητικών αποφάσεων στους στόχους που έχουν τεθεί στο Μνημόνιο προκειμένου, εν συνεχεία, να αποφασίσουν για το κατά πόσο θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.



Της απόφασης αυτής, είχε προηγηθεί η εκδήλωση της έντονης δυσαρέσκειας από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Wolfgang Schaeuble που τόνισε ότι οι έκτακτες παροχές θα υλοποιηθούν «μόνο εάν όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση μείνουν πιστές στην συμφωνία».



Σε πιο ήπιους τόνους αλλά ενδεικτική του έντονου προβληματισμού που επικρατεί στους κόλπους των δανειστών είναι η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο νωρίτερα η Κομισιόν. Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος αρμόδια για τις οικονομικές υποθέσεις τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός «συζητούνται και αξιολογούνται».



Υπογράμμισε δε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού εξετάζονται στο πλαίσιο της αποστολής των Θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.