Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

WSJ: Ο Τσίπρας σκέφτεται πλέον τις εκλογές


Μετά από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο, καθώς μία κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή αντιμετωπίζει τις άκαμπτες απαιτήσεις των δανειστών, γράφει η Wall Street Journal....Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται την επιλογή των πρόωρων εκλογών το 2017, καθώς χάνει την ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους και τη λιτότητα.

Το δημοσίευμα σημειώνει τα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι οι επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν ξανά τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία σημαδεμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», αναφέρει η Wall Street Journal.

Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα δημιουργούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά σημαντικών εκλογών την επόμενη χρονιά, σχολιάζει το δημοσίευμα. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα, αλλά το ίδιο ελάχιστη είναι προθυμία για παραχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί αυτό, αναφέρεται επίσης.

«Ο πολιορκημένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Ελληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα μελετήσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκαν στην αμερικανική εφημερίδα κομματικά στελέχη, και η ΝΔ θα σχημάτιζε κυβέρνηση. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι ο στόχος τους σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγουν να συνθλίβουν, έναν κίνδυνο που βλέπουν αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.

Μέχρι τον Νοέμβριο, ο ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι οι συζητήσεις με τουα δανειστές θα «ξεκλείδωναν» νέες δόσεις χωρίς περαιτέρω βαριά μέτρα λιτότητας. Στο μεταξύ, Ελληνες υπουργοί ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν ξεκάθαρες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για ελάφρυνση χρέους, κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, δίνοντας σημαντική ώθηση στην οικονομία της.

Ομως, οι διαπραγματεύσεις αυτόν τον μήνα έδειξαν ότι οι Ελληνες ηγέτες είναι παγιδευμένοι ανάμεσα στις απαιτήσεις των πιο δυναμικών δανειστών: της Γερμανίας και του ΔΝΤ, γράφει η WSJ, σημειώνοντας την απροθυμία του Βερολίνου να δεσμευθεί σε κάτι περισσότερο από μικρές μειώσεις του ελληνικού χρέους, αλλά και την επιμονή του Ταμείου για περικοπές που περιλαμβάνουν τις συντάξεις, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα. Επίσης το ΔΝΤ επιμένει για τα εργασιακά, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκηρύξει ως μη αποδεκτή επίθεση στα δικαιώματα των ήδη αποδυναμωμένων εργαζομένων.

«Χωρίς συμβιβασμό ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία- κάτι που έχει αποδειχθεί άπιαστο από τις αρχές του 2015- οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι πιθανό να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν απαιτήσεις επώδυνης λιτότητας με μικρή ανταμοιβή», καταλήγει το δημοσίευμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.