Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Χρεωκοπημένοι δήμοι

«Βρόχο» για την ομαλή λειτουργία της αυτοδιοίκησης αποτελούν τα διογκούμενα οικονομικά προβλήματα λίγους μήνες μετά την...


εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος αναμενόταν να βοηθήσει στην ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων και των Περιφερειών.

Ακόμη και οι μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ταλανίζονται από σοβαρότατες δυσχέρειες εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους (προς το δημόσιο, φυσικά και νομικά πρόσωπα), ενώ οι περιφέρειες εμφανίζονται να αδυνατούν να διαθέσουν τους απαραίτητους πόρους...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται περικοπή πόρων στην τοπική αυτοδιοίκηση περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και το 1,5 δισ. περίπου των παρακρατηθέντων κεντρικών αυτοτελών πόρων το συνολικό ποσό αγγίζει τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ στην τριετία.

Απόλυτα εναρμονισμένος με τη γενικότερη πολιτική λιτότητας είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων, μειωμένος κατά 172 εκατ. ευρώ (ή 16,05%) σε σχέση με τον περσινό. Συγκεκριμένα ο τομέας Καθαριότητα –Ηλεκτρολογικά -Μηχανολογικά μειώνεται από τα 157,3 εκατ. ευρώ πέρυσι στα 138,9 φέτος.

Μειώσεις προβλέπονται στα έξοδα δημόσιου φωτισμού από 6,8 εκατ. στα 4,5, ενώ μηδενικές είναι οι δαπάνες για τη συντήρηση και επισκευή σχολικών κτιρίων.

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη και στο Δήμο Θεσσαλονίκης με την αρμόδια οικονομική υπηρεσία να προχωρά σε δέσμευση των τραπεζικών του καταθέσεων.

Ο Δήμος, ζήτησε ομόφωνα νέα παράταση της άρσης των περιοριστικών μέτρων που του έχουν επιβληθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Οικονομικών, ζητά την ανάληψη από το κράτος των δικαστικών αποζημιώσεων προς τα θύματα της Ricomex ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ. «Τα χρήματα πρέπει να καταβληθούν από την περιφέρεια» απάντησε το ΥΠΟΙΚ.

Στο μεταξύ, το Δημαρχείο Τρικάλων κατέλαβαν το απόγευμα δεκάδες συμβασιούχοι του Δήμου, οι οποίοι απέτρεψαν την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικάλων. Οι συμβασιούχοι, διεκδικούν την καταβολή δεδουλευμένων.

Ενδεικτική των προβλημάτων είναι και η κινητοποίηση στο Δήμο Αμαρουσίου μετά την ακύρωσης της δημοπράτησης του έργου για την ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου Αμαρουσίου, από την Περιφερειακή Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής.

πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.