Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Τιμούν τον Λυκούργο Καλλέργη


Το έργο και την προσωπικότητα του ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη...


ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών εξαίρουν, με συλλυπητήρια μηνύματα και δηλώσεις τους, η πολιτική ηγεσία και τα κόμματα.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος σε δηλωσή του αναφέρει : «Ένας σημαντικός άνθρωπος του πολιτισμού και των κοινωνικών αγώνων έφυγε από κοντά μας. Ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε μια πνευματική προσωπικότητα που υπηρέτησε με αφοσίωση τη δραματική τέχνη ως ερμηνευτής, σκηνοθέτης, δάσκαλος και θεατρικός συγγραφέας. Ταυτόχρονα όμως ήταν ένας πολιτικοποιημένος καλλιτέχνης με ενεργό συμμετοχή στα κοινά, αγωνιζόμενος πάντα για τις αξίες του πολιτισμού και υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των αδυνάτων.».

Το υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Λυκούργος Καλλέργης προσέφερε ποικιλοτρόπως στην ελληνική κοινωνία:
«Υπήρξε ένας πραγματικός πνευματικός άνθρωπος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη θλίψη της για την απώλειά του και θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.»

«Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του περασμένου αιώνα, δεν βρίσκεται πια κοντά μας» αναφέρει ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης.

O πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε «Αποχαιρετώ με λύπη τον Λυκούργο Καλλέργη. Έναν άνθρωπο που συμβάδισε με τα ιστορικά γεγονότα του 20ού αιώνα συνδυάζοντας μοναδικά συναίσθημα, θεωρία και πράξη. Αγωνιστής της αριστεράς, ο Λυκούργος Καλλέργης υπήρξε πρωτοπόρος και πρωταγωνιστής όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στην ίδια τη ζωή, αφού την τίμησε με πολλούς και άξιους κοινωνικούς αγώνες. Στους συγγενείς του, στους συνοδοιπόρους της τέχνης του και τους συναγωνιστές των μαχών για πολιτισμό, ειρήνη και ισότητα, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης δήλωσε: «Έφυγε από κοντά μας ο τελευταίος των μεγάλων του ελληνικού θεάτρου, ο Λυκούργος Καλλέργης, ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων της πατρίδας μας, μια ξεχωριστή προσωπικότητα της αριστεράς, ένας ακριβός μας σύντροφος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.»

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε: «Ο Λυκούργος Καλλέργης με τη συνεπή του πορεία στην τέχνη και την πολιτική δίδαξε ήθος. Ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα, υπηρέτησε το λειτούργημα του ηθοποιού έχοντας σπουδαίο έργο και σημαντικές παραστάσεις. Αλλά και στην πολιτική υπερασπίστηκε τις ιδέες του με σεβασμό στη διαφορετική άποψη και τη γόνιμη ιδεολογική αντιπαράθεση. Η απώλεια του μας γεμίζει με βαθιά θλίψη. Η ελληνική κοινωνία και το θέατρο θα είναι πλέον φτωχότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.