Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Security εναντίον παραεμπορίου στην Θεσσαλονίκη!



Νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή ιδιωτικής αστυνομίας στην πάταξη του παρεμπορίου εξετάζει και ενδέχεται να προωθήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη για το παρεμπόριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και με τη συμμετοχή του δήμου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε, πάντως, πως έχει τεθεί ήδη σε ισχύ πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου στη βάση του. Ανέφερε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2011 θα υπάρξουν και συγκεκριμένα αποτελέσματα, τόσο για τις εισαγωγές και το χονδρεμπόριο, όσο και για την καταστροφή αποθηκών και χώρων, όπου συγκεντρώνονται παράνομα εμπορεύματα. Επίσης, διεμήνυσε πως, στο εξής θα υπάρχουν σε καθημερινή βάση συνεργεία, τα οποία θα επιλαμβάνονται επιτόπου το πρόβλημα του παραεμπορίου και εντός των πόλεων.

Οι παραγωγικοί φορείς κατήγγειλαν στον υπουργό ότι η κατάσταση με το παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης,
χαρακτηρίζοντας ουσιαστική τη σημερινή σύσκεψη, τάχθηκε υπέρ της πρόσληψης ατόμων για πάταξη του παραεμπορίου με εκτελεστική αρμοδιότητα. Θετική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης, την έναρξη ενημερωτικής καμπάνιας για τις επιπτώσεις του παραεμπορίου.

Ο κ. Χαντζαρίδης τάχθηκε και υπέρ της πρόσληψης ιδιωτών για την πάταξη του παραεμπορίου, «αρκεί να έχουν εκτελεστική αρμοδιότητα και να καταστρέφουν άμεσα τα παράνομα προϊόντα», όπως είπε. Επίσης, πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις ΕΣΥΕ, η αξία του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 25 δισεκ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων, Δημήτρης Λακασάς, ανέφερε πως το παραεμπόριο είναι η βασική αιτία διάλυσης του παραγωγικού ιστού της χώρας και πρόσθεσε πως δεν αρκεί να απομακρυνθούν τα σεντόνια από τους δρόμους αλλά χρειάζεται να αποσυρθούν και τα προϊόντα μαϊμού και μέσα από τα καταστήματα. «Νά εφαρμοστούν τα μέτρα» ζητεί ο α' αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Συμεων Διαμαντίδης, δηλώνοντας σχετικά στον "αγγελιοφόρο"  ότι «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και το παραεμπόριο αποτελεί μεγάλη πληγή για τη Θεσσαλονίκη».



Τα αποτελέσματα της σύσκεψης

Τέσσερα αποτελέσματα προέκυψαν από τη σημερινή σύσκεψη. Το πρώτο είναι ότι ο υπουργός δήλωσε ότι θα διερευνήσει αν είναι δυνατόν να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για να εφαρμοστεί το αίτημα των επιμελητηρίων της πόλης και του εμπορικού συλλόγου αν μπορούν να αναλάβουν ιδιωτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι θα επιλεχθούν από τα επιμελητήρια, την πάταξη του παρεμπορίου. Η πρόταση των επιμελητηρίων προβλέπει ότι οι ιδιωτικοί αστυνομικοί θα διενεργούν ελέγχους συνδράμοντας το έργο της αστυνομίας και της δημοτικής αστυνομίας. Θα είναι εξοπλισμένοι με σπρέι καταστροφής προϊόντων και όπου διαπιστώνουν παραβάσεις θα ψεκάζουν τα μαϊμού προϊόντα καταστρέφοντάς τα.

Το δεύτερο είναι ότι ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός της οικονομικής αστυνομίας, του δήμου και της αστυνομίας. Το τρίτο είναι ότι το υπουργείο θα παρέμβει στην είσοδο προϊόντων-μαϊμού προς την Ελλάδα με καλύτερη αστυνόμευση στα σύνορα ώστε να μη φτάνουν ποτέ στους αποδέκτες τους.



Το τέταρτο αποτέλεσμα είναι η εφαρμογή νέου νόμου που ψηφίστηκε τον Ιούνιο και επιτρέπει στη δημοτική αστυνομία να εντιοπιζει προϊόντα, να τα κατασχέτει και να καταστρέφει άμεσα, χωρίς να χρειάζεται να τα καταγράψει, μετρώντας τα ένα ένα. Ο δήμος κιαι η δημοτική αστυνομία παραμένουν επικεφαλείς του μετώπου κατά του παραεμπορίου, αν και η αρμόδια αντιδήμαρχος Προστασίας του ΄Πολίτη, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε ότι δεν επαρκεί το προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Η ίδια υποσχέθηκε, πάντως, ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι που διενεργούνται από τη δημοτική αστυνομία, οι οποιοι προς το περιορίζονται σε μόλις δύο ανά εβδομάδα.

Πηγή: www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.