Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

2.000 νέοι άνεργοι δημοσιογράφοι ως το τέλος του 2011


Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα Μέσα, σχεδόν απόλυτα εξαρτημένα από τις πολιτικές εξελίξεις και τις …τράπεζες. Η Ελευθεροτυπία ψάχνει για νέο δάνειο, το Alter και η διαφημιστική Leo Burnett εντάχθηκαν στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τηλεοπτικοί σταθμοί όπως το Mega...



αναζητούν τρόπους για την κάλυψη των ζημιών, επιχειρήσεις ΜΜΕ έχουν υψηλότατο δανεισμό ενώ το κύμα των απολύσεων εξακολουθεί να σαρώνει στην αγορά.

Το πρόβλημα είναι στη χρηματοδότηση, αφού η τραπεζική υποστήριξη, ως κανόνας ανάπτυξης των Μέσων, πλέον δεν προβλέπεται στη διαφήμιση. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν τεράστιες τρύπες στην αγορά από τις «επιστροφές» των χρημάτων σε ένα στενό κύκλο προσώπων, έναντι των καταχωρήσεων που έβαζαν στα Μέσα. Ήδη η απόφαση της Publicis να αναιρέσει την καλοκαιρινή συμφωνία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, περί καταβολής των υποχρεώσεων της θυγατρικής της Leo Burnett δημιουργεί ένα νέο «κενό» στους προϋπολογισμούς των Μέσων της τάξης των 20 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η «Ελευθεροτυπία» αναζητάει , σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων με τις ενδιαφερόμενες τράπεζες, ένα δάνειο, έχοντας απλήρωτους επί 3 μήνες περισσότερους από 800 εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει περίπου 3,2 εκατ. ευρώ. Με το ερώτημα «ποιος θέλει να κλείσει την Ελευθεροτυπία», αυτή την Κυριακή κυκλοφορεί με μία έκδοση, με τα δύο της περιοδικά στην τιμή των 2 ευρώ, υποσχόμενη πως θα μιλήσει για το πρόβλημα δημοκρατίας που υπάρχει στο χώρο του Τύπου.

Απλήρωτοι παραμένουν και οι εργαζόμενοι στο Alter, προχωρώντας σήμερα και αύριο σε νέες στάσεις εργασίας, χωρίς να διαφαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Η ύφεση τώρα λειτουργεί ως ταφόπλακα για τα media, διότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ σπατάλησαν χωρίς σχέδιο τα κεφάλαια που συγκέντρωσαν, ενώ οι κυβερνήσεις αρνήθηκαν να ορίσουν ένα ξεκάθαρο πλαίσιο κανόνων λειτουργίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) προσέφυγε σήμερα στον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταθέτοντας έγγραφη αναφορά για τις συνέπειες που επιφέρει στην ανεμπόδιστη και ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας η ουσιαστική κατάργηση των όρων αμοιβών και εργασίας και η διαλυτική επίδραση των άρθρων 31 και 37 του νόμου 4024/2011, στην ύπαρξη και λειτουργία των Ενώσεων Συντακτών και των Ενώσεων των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα θέματα αυτά θα είναι στο επίκεντρο της Ημερίδας που οργανώνει η Π.Ο.Ε.ΣΥ. την ερχόμενη Τρίτη 8/11, με συμμετοχή του Προέδρου της Δ.Ο.Δ. και άλλων κορυφαίων συνδικαλιστών και προβεβλημένων δημοσιογράφων από τη Γαλλία, Ιταλία και Πορτογαλία.
Θέμα της Ημερίδας είναι: «Δημόσια Ευρωπαϊκά Μέσα την εποχή της κρίσης. Ενημέρωση: κοινωνικό αγαθό».
(Η Ημερίδα θα γίνει στην αίθουσα του Ε.Β.Ε.Α., Ακαδημίας 7, στον 8ο όροφο και θα μεταδοθεί απευθείας από Web TV του ΑΠΕ και της ΕΡΤ και από τα sites www.thepressproject.gr, www.tvxs.gr, www.stokokkino.gr ).
Στη 1.30 μ.μ. οι πρόεδροι των Ενώσεων Συντακτών μελών της Π.Ο.Ε.ΣΥ. και οι ξένοι προσκεκλημένοι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου, πριν από την έναρξη της Ημερίδας.

πηγή: anergoidimosiografoi, media-industry

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.