Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πώς επηρέασε τη χώρα μας η ηλιακή καταιγίδα;

Χαμηλή ήταν η επίδραση στο ελληνικό γεωμαγνητικό πεδίο, της ισχυρής ηλιακής καταιγίδας που σημειώθηκε το διάστημα 23/1/2012 – 26/1/2012, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωμαγνητικού σταθμού του ΙΓΜΕ, τον μοναδικό που διαθέτει η χώρα μας.Ηλιακή έκλαμψη ή ηλιακή καταιγίδα...


 ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ο ήλιος στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας στη γη. Ο γεωμαγνητικός σταθμός του ΙΓΜΕ, μέλος του παγκόσμιου δικτύου INTERMAGNEΤ, βρίσκεται στην Πεντέλη, όπου από το 1957 παρακολουθεί και μελετά τέτοιου είδους φαινόμενα σε εικοσιτετράωρη βάση.
Στις 15:07 U.T. της 24/01/12 οι καταγραφές των βαριομέτρων του Γεωμαγνητικού Σταθμού Πεντέλης παρουσίασαν βίαιη μεταβολή των συνιστωσών του γεωμαγνητικού πεδίου, η οποία οφείλετο στην άφιξη των σωματιδίων (νέφος πρωτονίων, ηλεκτρονίων ) υψηλής ενέργειας στη γη.
Οπως φαίνεται και στην μαγνητική καταγραφή του σχήματος που ακολουθεί παρακάτω, η μαγνητική καταιγίδα εκδηλώθηκε κατά τον χρόνο αυτό, με φαινόμενο αιφνίδιας απαρχής (ssc) τύπου Α, και έλαβε ένα μέγιστο πλάτος 100 nT ,στην οριζόντια συνιστώσα, απο το ‘ήσυχα’ μεταβαλόμενο μαγνητικό πεδίο. Ως προς τόν βαθμό ημερήσιας μαγνητικής διατάραξης (Κ) κατά το τρίωρο 15.00 -18.00 κατετάγει στον βαθμό 5 της κλίμακας 0-9, που αντιστοιχεί σε πλάτος 0-300 nT και υπήρξε η μεγαλύτερη τιμή που καταγράφηκε κατα το τριήμερο 24-26/1/2012. Η ένταση της μαγνητικής καταιγίδας διατηρήθηκε και την επόμενη ημέρα, με μειωμένη ένταση και εξομαλύνθηκε στις 26/01/12.

Σύμφωνα με διεθνή κέντρα παρατήρησης ( NASA’s Solar Dynamic Observatory, N.O.O.A, κ.λ.π.), η κατάταξη της ηλιακής έκλαμψης, ήταν Μ9 (C: small, M: medium, X: big.), και η κατάταξη μαγνητικής καταιγίδας, στην κλάση Κp=5, ήταν G1 (minor).

Παρόμοια φαινόμενα μαγνητικής διαταραχής, σύμφωνα και με την εμπειρία του Σταθμού, αν και ασυνήθη, δε θεωρούνται εξαιρετικά σπάνια καθώς εμφανίζονται κάθε 2-3 χρόνια.

Ηλιακές εκλάμψεις κατάταξης Χ, με επακόλουθο ισχυρότατες μαγνητικές καταιγίδες της τάξης G3 έως G5 (strong-extreme), μπορεί να προκαλέσουν μέτριες έως εκτεταμένες ζημιές στις τηλεπικοινωνίες, δίκτυα ηλεκτροδότησης, δορυφόρους, συστήματα προσανατολισμού, να επηρεάσουν ακόμα και βιολογικές λειτουργίες, όπως οι ικανότητες προσανατολισμού των αποδημητικών πτηνών, και κατα πολλούς ερευνητές και τον ανθρώπινο οργανισμό (ορμονικές διαταραχές, ψυχασθένειες κ.λ.π). Η ένταση του φαινόμενου όπως σημειώθηκε το διάστημα 23/1/2012 – 26/1/2012 δεν δημιουργεί καμία ανησυχία και δεν υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν τέτοια προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.