Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Ψαλίδι σε ΦΠΑ και φορολογία ακινήτων

Τη μείωση των φόρων στα ακίνητα, µε ταυτόχρονη µείωση του ΦΠΑ κατά 2% ή ακόμη και 3%, η οποία δεν αποκλείεται να συνδυαστεί µε το μέτρο των αγορών µέσω πιστωτικής κάρτας, φέρεται να υιοθετεί η κυβέρνηση....

Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος", την ερχόμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, θα προτείνει μεταξύ άλλων:

* Μείωση του ΦΠΑ κατά δύο ή και τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνδεθεί η μείωση με τις αγορές μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Η μείωση του ΦΠΑ θα ισχύσει και για την αγορά των ακινήτων.

* Την κατάργηση της ισχύουσας (αναχρονιστικής) διαδικασίας της διαμόρφωσης των αντικειμενικών τιμών μέσω της Εφορίας.

Οι τιμές θα καθορίζονται πλέον από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διαθέτει μία ολοκληρωμένη database με τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησιών των ακινήτων, η οποία θα ανανεώνεται ανά τρεις μήνες, με πραγματικά στοιχεία που θα δίνουν οι εμπορικές τράπεζες.

Εκτός απροόπτου, η σύνδεση των τιμών της Εφορίας με τις τιμές της Τραπέζης της Ελλάδος θα οδηγήσει σε μείωση των αξιών που λαμβάνονται υπόψη από τις ΔΟΥ για τη μεταβίβαση των ακινήτων.

* Δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης στο μισό, δηλαδή μεταξύ 4% και 5%, όπως ισχύει και στην Αυστρία.

Σήμερα, ο συντελεστής φόρου μεταβίβασης ανέρχεται στο 8% για τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και στο 10% για την υπόλοιπη αξία του.

* Ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Ο πολίτης θα πληρώνει έναν φόρο στον Δήμο και έναν στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.