Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Μέχρι το Φθινόπωρο

Άρθρο του Αλ.Παπαχελά,
αναδημοσιεύεται από την Καθημερινή.


 Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία στο μυαλό μας πως έχει πλέον σπάσει ένα μεγάλο ταμπού. Το επίσημο ελληνικό χρέος θα «κουρευτεί» κάποια στιγμή δραματικά.
Το ταμπού έσπασε χάρη στη στάση του...


 Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της κ. Λαγκάρντ, γεγονός που αποτελεί μια πραγματική ειρωνεία της ιστορίας, καθώς ήταν οι Γερμανοί και η κ. Μέρκελ που επέμεναν στην ανάμειξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εμείς βιαζόμαστε βεβαίως και θέλουμε το «κούρεμα» όσο το δυνατόν νωρίτερα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο. Μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, σαν και αυτήν που.. προβλέπουν οι περισσότεροι στο Βερολίνο, θα μπορέσει να επωμισθεί το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης. Μέχρι τότε, οι εταίροι και δανειστές μας θα παρακολουθούν από πολύ κοντά την τήρηση και υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα. Ηδη, άλλωστε, υπάρχουν φωνές στο Βερολίνο και αλλού που είναι έτοιμες να φωνάξουν «να είδατε, μόλις δώσαμε στους Ελληνες ελπίδες για το επίσημο «κούρεμα», άρχισαν να χαλαρώνουν και να μην εφαρμόζουν όσα υποσχέθηκαν».

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην Ελλάδα έως τις γερμανικές εκλογές. Ενα σημαντικό κομμάτι της λεγόμενης δημοσιογραφικής και πολιτικής «πιάτσας» προεξοφλεί το πολιτικό «ατύχημα» σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση έως την άνοιξη του 2013. Κάποιοι προφανώς θέλουν κάτι τέτοιο, άλλοι πιστεύουν ότι ο χειμώνας θα είναι απελπιστικά δύσκολος για μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, τα οποία θα στραφούν κατά της κυβέρνησης. Είναι, πάντως, εξαιρετικά κακό να επιτείνουμε μόνοι μας την αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στη χώρα και να μεγαλοποιούμε το «ρίσκο της δραχμής». Αυτήν τη στιγμή, ούτε η κυβέρνηση ούτε και η αντιπολίτευση βοηθούν στην αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ομαλότητας στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση αυτοπαγιδεύεται σε ζητήματα όπως το φορολογικό και φροντίζει να βάζει επικοινωνιακά αυτογκόλ. Κατανοητή η κούραση και η δυσκολία του πολιτικού εγχειρήματος, αλλά χρειάζεται μια αφήγηση και κάτι που να μοιάζει με σχέδιο από εδώ και πέρα. Οσο για την αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται να βιάζεται να κυβερνήσει και ταυτόχρονα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα οιουδήποτε, Ελληνα ή ξένου, θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα.

Αυτός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ίσως ο δυσκολότερος από αυτούς που θυμόμαστε εμείς οι νεώτεροι. Είναι σημαντικό να τον «καβατζάρουμε» χωρίς ατυχήματα ή ανεξέλεγκτες κρίσεις και να φθάσουμε στο φθινόπωρο του 2013, όπου θα μπορούν να ληφθούν οι πραγματικά τελικές αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.