Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ

Εντός στόχων ο προϋπολογισμός, 9,3 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Εντός στόχων κινείται ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος σημείωσε πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, αλλά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις επιχειρήσεις να διατηρούνται στα ύψη και συγκεκριμένα...


  στα 9,3 δισ. ευρώ, από 6,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2011 την ίδια περίοδο. Η πορεία, πάντως, του προϋπολογισμού, που παρουσιάζει για πρώτη φορά τέτοιο πλεόνασμα στη διάρκεια ενδεκαμήνου, δεν παύει να θεωρείται θετική ένδειξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011, ο προϋπολογισμός ήταν ελλειμματικός κατά 3,6 δισ. ευρώ,
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε χθες ότι «είμαστε εντός στόχων». Εκτίμησε επίσης πως «ο στόχος για έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί – και ίσως είμαστε και λίγο καλύτερα», για να προσθέσει: «Είμαι λίγο επιφυλακτικός, όμως, μέχρι να δω και τα τελευταία νούμερα». Aπό τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες προκύπτει ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος οφείλεται στη μεγάλη συγκράτηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Η διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, στο ενδεκάμηνο οφείλεται κυρίως στο πλεόνασμα των νομικών προσώπων (1,6 δισ. ευρώ), ενώ θετικό ήταν και το ισοζύγιο των ΟΤΑ (284 εκατ. ευρώ) και των ασφαλιστικών ταμείων (733 εκατ. ευρώ). Ελλειμμα, της τάξης των 353 εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκε μόνο στον κρατικό προϋπολογισμό.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.