Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

"Big brother" για ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ


Σε πραγματικό χρόνο και στο... ταμείο των φαρμακείων θα ελέγχεται η ασφαλιστική ικανότητα των ασθενών....



Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ που έχουν απολέσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα, θα «κόβονται» αυτόματα και θα πρέπει να πληρώσουν για τα φάρμακά τους. Όπως ενημέρωσε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο Οργανισμός «στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον έλεγχο της νομιμότητας των παροχών του, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, έχει ετοιμάσει μία εφαρμογή-εργαλείο για τη διακρίβωση της Ασφαλιστικής Ικανότητας των ασθενών μας». Έτσι ο γιατρός που θα συνταγογραφεί αλλά και ο φαρμακοποιός που θα εκτελεί τη συνταγή στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει απολέσει το ασφαλιστικό του δικαίωμα, θα δέχεται ένα μήνυμα στον υπολογιστή του με το οποίο θα ενημερώνεται για την έλλειψη του ασφαλιστικού δικαιώματος.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός καλεί τους φαρμακοποιούς να αποστείλουν τυχόν παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις, έτσι ώστε η εφαρμογή αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.

Νομιμότητα

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας των παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ώθηση της καταβολής των εισφορών. «Είναι ένα μέτρο αποκατάστασης της νομιμότητας αλλά και της ίσης μεταχείρισης, αφού δεν θα λαμβάνουν πλέον υπηρεσίες όσοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΟΠΥΥ. Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κ. Θεοδοσιάδη, ο οποίος σε επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει ότι «το πρόβλημα το οποίο εύλογα καλείστε να επιλύσετε εντοπίζεται στη σημαντική χρονική υστέρηση ενημέρωσης της βάσης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ από τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΟΠΥΥ, αν ο ασθενής δεν έχει ασφαλιστική ικανότητα, κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακοποιό θα προβάλλεται το μήνυμα: «Σύμφωνα με τα αρχεία των ασφαλιστικών ταμείων της - ο ασφαλισμένος δεν διαθέτει ασφαλιστική ικανότητα.

Παρακαλούμε ελέγξτε το βιβλιάριο του ασφαλισμένου και εφόσον διαπιστώσετε ότι έχει έγκυρη θεώρηση προχωρήστε στην εκτέλεση της συνταγής πατώντας ΟΚ. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει έγκυρη θεώρηση πατήστε 'Cancel' και ενημερώστε τον ασφαλισμένο ότι θα πρέπει να καταβάλλει το σύνολο της αξίας της συνταγής».

*ρεπορτάζ: Ελένη Πετροπούλου/Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.