Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Πού το πάνε οι Τούρκοι; Μετά το Μπαρμπαρός φέρνουν τρυπάνι στην ΑΟΖ της Κύπρου!


Στα άκρα φαίνεται να είναι διατεθειμένη να φτάσει η Τουρκία, καθώς όπως μετέδωσε το Sigma, η Άγκυρα τα βρήκε με την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν κη οποία θα στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου...



Στόχος της Άγκυρας, είναι η πολύμηνη πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός των οικοπέδων 2 ή 3 της κυπριακής ΑΟΖ, κατά παράβαση όλων των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συμφωνία Τουρκίας - Αζερμπαιτζάν έχει επιτευχθεί εδώ και τουλάχιστον μία εβδομάδα με την Αζέρικη κυβέρνηση, να διαβεβαιώνει ότι μπορεί η κρατική εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου SOCAR να διαθέσει στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας όχι μία άλλα δύο πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου.

Η ανακοίνωση της Συμφωνίας θα γνωστοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη βδομάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι, στόχος της SOCAR είναι μετά την συμμετοχή της στο συγκρότημα πετροχημικών της Τουρκίας Petkim θα ευδοκιμήσει και η εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών της Τουρκίας Petrol Ofisi με την οποία βρίσκεται σε διαβουλεύσεις, ενώ την ίδια ώρα σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή διυλιστηρίου της SOCAR στην Τουρκία.

Πολύ καλά ενημερωμένη πηγή, ανέφερε στο Sigma ότι η Τουρκία αναμένει το τέλος των παράνομων σεισμογραφικών ερευνών του Μπαρμπαρός, στις 20 Δεκεμβρίου και ακολούθως, μετά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, θα προχωρήσει στην έκδοση νέου ΝΑVTEX, δεσμεύοντας πάλι τις περιοχές, στις οποίες πραγματοποιεί σήμερα παράνομες έρευνες, αποστέλλοντας πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.

Οι προθέσεις της Τουρκίας έγιναν ακόμη πιo ξεκάθαρες μετά και την απόφαση που έλαβε στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, υπό τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία θα λάβει με αποφασιστικότητα κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και ως εγγυήτρια δύναμη στις περιοχές, που η ''Τουρκική Δημοκρατία τη Βόρειας Κύπρου'', την εξουσιοδότησε», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Σίγμα, η συμφωνία της SOCAR με την Άγκυρα αφορά την πλατφόρμα Heydar Aliyev, με την κρατική εταιρεία των Αζέρων να είναι έτοιμη να θέσει στη διάθεση της Άγκυρας και την πλατφόρμα Dada Gorgud.

Κινήσεις απελπισίας

Οι κινήσεις της Τουρκίας μπορούν να χαρακτηριστούν ως κινήσεις απελπισίας διότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέξαμε, οι δυνατότητες της πλατφόρμας για την οποία επήλθε συμφωνία με το Αζερμπαιτζάν είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Συγκεκριμένα τόσο η Heydar Aliyev, όσο και η Dada Gorgud είναι παλαιάς τεχνολογίας με την δεύτερη μάλιστα να χρονολογείται από το 1980.

Επιπλέον, η δυνατότητα χρησιμοποίησής τους για γεωτρήσεις δεν μπορεί να ξεπεράσει σε βάθος τα 600 μέτρα δηλαδή για θαλάσσιες περιοχές σχετικά ρηχές αφού όπως γνωρίζουμε στο κοίτασμα Αφροδίτη οι γεωτρήσεις έφτασαν τα 1700 μέτρα και στον Ονασαγόρα μάλλον θα ξεπεράσουν τα 1800.

Η θαλάσσια περιοχή στην οποία κινούνται οι Τούρκοι δεν έχει πολύ μεγάλο βάθος. Δηλαδή στα οικόπεδα 1, 2 και 3 δε μπορεί να είναι αποτελεσματική μια γεώτρηση αφού, και εκεί το βάθος είναι απαγορευτικό για τις πλατφόρμες αυτές.


πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.