Το κραχ της οδού Αθηνών, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια κερδοσκοπική κίνηση με την οποία αγοράστηκαν κατά 34% φθηνότερα μετοχές και ομόλογα με χαμηλές τιμές, όπως ανακαλύπτουν οι πρωταγωνιστές του...
Μέσα σε 3 ημέρες άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 732 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 70% αφορά συναλλαγές από το εξωτερικό -όπου περιλαμβάνονται και ελληνικά κεφάλαια.
Οι πρωταγωνιστές - ομολογιούχοι “ανακαλύπτουν” επίσης, ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα πληρωθούν αν η χώρα βγει πρόωρα εκτός Μνημονίου γι' αυτό και τα ξεπουλούν την πρώτη ημέρα με μια βουτιά 5,70% στο χρηματιστήριο και άνοδο της απόδοσης των ομολόγων πάνω από το 7%.
Η “βουτιά” που ήταν απόρροια του πολιτικού ρίσκου, καθώς τα ελληνικά ομόλογα δεν έπεσαν όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο εξόδου στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (21 Σεπτεμβρίου), αντίθετα, η πτώση ξεκίνησε μερικές εβδομάδες αργότερα και κορυφώθηκε στις 15 Οκτωβρίου με την εκτόξευση της απόδοσης έως και το 9% στις 16 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, οι ομολογιούχοι ξεπουλούσαν τα ομόλογα όταν η ελληνική κυβέρνηση θέλησε να απεμπλακεί από το μνημόνιο. Η πρόωρη έξοδος για τους ξένους επενδυτές δεν βγαίνει στα “χαρτιά” και τα νούμερα, εξ' ου και οι αθρόες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων. Αυτή η δικαιολογία μάλλον δεν ευσταθεί καθώς περισσότερο βάρος έχει το πολιτικό ρίσκο και η πολιτική αβεβαιότητα παρά μια πρόωρη έξοδος που δεν ήταν καθόλου εύκολη, όπως αποδείχθηκε.
Χρηματιστήριο – Άνοδο καθαρών κερδών ανά μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά 13% την διετία 2015-2016
Η κερδοσκοπική κίνηση με την πτώση του Γενικού Δείκτη έως τις 852 μονάδες έφερε στην Ελλάδα αμερικανικά funds που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, ανεξαρτήτως πολικού ρίσκου. Μια ημέρα πριν την αναταραχή το Wellington Capital management αποκτούσε το 5% της Alpha bank. Σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες στην Ελλάδα και πιθανότατα να δούμε πολλές μετοχικές συμμετοχές το επόμενο διάστημα.
Η πτώση, όμως, στην ελληνική αγορά είναι δυσανάλογη με τα οικονομικά θεμελιώδη αφού η μέση άνοδος των καθαρών κερδών ανά μετοχή την διετία θα κυμανθεί στο 13%. Εφόσον έχουμε πρόωρες εκλογές και αλλαγή κυβέρνησης πολλά από αυτά στοιχεία ενδεχομένως να αμφισβητηθούν απλά γιατί στην ελληνική αγορά κυριαρχεί πρώτα το πολιτικό ρίσκο και έπειτα ακολουθεί η κερδοσκοπία.
Μάλιστα, το πολιτικό ρίσκο θα εξακολουθήσει να κυριαρχεί για όσο διάστημα δεν λύνεται η εξίσωση με τους 180 Βουλευτές.
Πηγή: newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.
Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.
Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.